Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym

Post »

Proszę niech ktoś przyjrzy się tym roślinom i wskaże jakie to skutki spowodowały, że ich stan jest tak zły. Obrazek

Obrazek
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytanie do Ekopoma.
Na zdjęciu VP-1 na gronach jest niezbyt dużo owoców.Ta odmiana tak wiąże czy obrywasz zawiązki?
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Weteram -motykę a gdzież bym mogła jeśli już to nano -motykę :;230 :;230 belinek te liście wyglądają jak popalone ,ale nie wszystkie krzaki są takie.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Belinek na tej pierwszej fotce , to co to za liścia masz, daj fotkę całej tej rośliny i zbliżenie tego liścia :)
Troche to nie ostre , a mi już troche wzrok szwankuje, ale wyglada na szarą pleśń i jakieś niedobory ,ale patrząc na inne to niedoborami nie ma się co martwić :D
chociaż też z daleka nie widać ale mam wrażenie że chyba jakieś braki K się zaczynają pojawiać,

kamma ja oprócz nanoszpadla i nanomotyki , mam jeszcze nanorobociki do spulchniania , czarne mrówki robią na potęgę :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Żar z nieba się leje i ani kropelki deszczu.Mój foliak 3,2X5 m od pierwszej chwili, kiedy zobaczyłem temperature 45 stopni, od razu pomalowałem wapnem malarskim.Obecnie najwyższa temperatura to 30 stopni.Wieczorem natomiast w namiocie jest znacznie chłodniej jak na zewnątrz.Pomalowany został jedynie dach i nie muszę wspominać że otwarty jest na przestrzał.
Ja kupuję wapno malarskie 4 ltr i mieszam z wodą w wiaderku 10 ltr. W tym roku wapno trzyma się jakoś lepiej jak innymi laty. W ubiegłym roku to sam wiatr lekko powiał i już na trawniku śnieg.Także chyba wapno wapnu nie jest równe.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

A ja nie wiem czemu u mnie w tunelu taki ukrop!!
Stała temp to 34-37 stopni!!
Już nawet latam z termometrem i raz wyżej raz nizej raz bliżej wyjścia raz w środku szklarni..
I ta cholera ciągle pokazuje do zachodu ponad 30st
Dach po pomalowaniu wapnem daje taki cień że się obawiam czy nie jest za ciemno..
No ręce mi opadają..
Wpadam do środka leje chodniki zimną wodą, folie z góry zimną wodą i szyby..
A tam ciągle ukrop..
Ale gdy słońce zachodzi...sama przyjemność.. szkoda bo wtedy już nie jest tak widno..a nie chce mi się znów kabli i lampek ciągnąć od domku do szklarni :-/
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj ANIU, widzę że tym razem wprowadziłaś się do tunelu, tak rzeczywiście dla ludzi. to tam, zwłaszcza południem gorąco, lepiej się z tunelu wyprowadź ;:78 , bo to jak dla ludzi to za gorąco ;:14 ;:14 , co innego dla pomidorów, one się takich temperatur nie boją, a wręcz wyśmienicie się w nich czują, bo to rośliny z ciepłego klimatu, byle by tylko miały co pić i dużo świeżego powietrza ;:47 .
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Tadeuszu..
No niestety..niekiedy i w południe trzeba w tunelu pobuszować jak jest to jedyny możliwy czas :)
a o przewiew trudno..wiatr mi hulać w szklarni nie chce.. no ale może jest i tego plus bo przynajmniej pomidorom w deszczowe dni deszcz nie wpada z prysznicem, bo różnie to mogłoby być :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p

Post »

Tadziu, powiedz czy podlewanie pomidorów tok mocno aż powstanie błoto, nie jest szkodliwe?
Jak rozpoznać się kiedy wody mają zbyt mało a kiedy wystarczająco.
Pozdrawiam,
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Oczywiście że nie jest szkodliwe, pod warunkiem że poziom wód gruntowych masz niski i jeszcze istnieje możliwość odpływu nagromadzonej wody.

Moja szklarnia stoi w pobliżu ( ok.4-5 m.) rzeki, gdzie poziom wody jest niższy o 2.20 m od poziomu warzywnika na którym stoi szklarnia.

W szklarni ziemię podlewam wieczorem i następnego dnia rano , już "błotka" nie ma ,a tylko dobrze wilgotna gleba.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Osobiście pomidory posadziłem w osłonki i przyznam się, że nie mam żadnego problemu ze zgadywaniem, czy pomidory mają za sucho, czy za mokro.
Wiem, że są działkowicze, którzy oslony dla pomidorów/ogórków/fasoli uważają za samo zło. Ale ja uważam, że u mnie się osłony sprawdzają i pragnę przekazać to innym...
W foliaku podlewam pomidory dwa razy w tygodniu po jednym litrze i już... A że jest to dokładnie 1 litr, to widzę po osłonce, w której rośnie pomidor, bo wcześniej wymierzyłem, ile wchodzi wody do krawędzi. Proste i ergonomiczne w sumie... Prawda?
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Bielinek prosiłeś mnie o zdjęcia mojego folia ka więc zmobilizowałem się i proszę:

To jest od środka po lewej san marziano po prawej blac crim koło okienka jakieś polskie odmiany
Obrazek

Z lotu ptaka :D
Obrazek
Z boku plus mała grządka
Obrazek
I z tyłu
Obrazek
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p

Post »

sajmon0609
Witam! Dobrze, że wstawiłeś zdjęcie, mam teraz możliwość zobaczyć i porównać możliwości osiągnięcia innych w uprawie pomidora. Mamy podobne budki, tylko Ty masz bardziej solidną konstrukcję. Dobrze by było jakbyś przybliżył swoją uprawę, bardziej by było widoczne kwitnienie, owocowanie oraz stan zdrowotny pomidorów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie. Ja już teraz planuję postawić większy pawilon z metalowych rur i mocowaniem foli naciągane linkami. Teraz mam mocowaną do żerdzi za pomocą zszywek tapicerskich ale się to wszystko słabo trzyma od wiatru się zrywa i ciągle trzeba naprawiać.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Może zamiast zszywek, lepiej przybić folię listewkami po uprzednim dobrym naciągnięciu , aby wiatr nie trzepotał.
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p

Post »

Ale listewki na zewnątrz ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”