Phalaenopsis - podłoże
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do storczyków-komponenty,właściwości ,dobór/rob/
Mam pytanie, czy pumeks ogrodniczy (skała wulkaniczna) ma podobne działanie do keramzytu,tzn. pochłania i oddaje wilgoć? Mam ten dodatek obecny w podłożu i widzę, ze już któryś z kolei korzonek gnije, pokrywa go biała pleśń :/ Korę mam o grubej granulacji a storczyka podlewam raz na miesiąc, lub raz na trzy tygodnie, więc raczej go nie przelewam... Pomyślałam, że może ten pumeks zatrzymuje sporą część wilgoci i powinnam z niego zrezygnować? Do tej pory myślałam, że ma on tylko |spulchnić" podłoże, zapewnić dobrą cyrkulację podłoża, a teraz nie wiem.. jako warstwę drenażowa mam własnie keramzyt i teraz widzę, ze niepotrzebnie. Będę musiała znów wyciągnąć storczyka aby odciąć spleśniałe korzenie i nie będę dodawać keramzytu. Zastanawiam się jednak czy dać pumeks jako warstwę drenażową i do podłoża, czy tylko jako warstwę drenażową, czy całkowicie z niego zrezygnować?
Jaka ziemie wybrać?
Oglądam pewną stronę internetową i myślę nad zakupem podłoża dostorczyków. Jedna oferta wpadła mi w oko a ta ziemia zawiera;
-kore śródziemnomorską
- skałę wulkaniczną
-wermikult
Czy to dobre składniki i czy wziąc grubo ,siekaną, czy ,drobno,?
A tak waszym zdaniem co powinno byc w podłożu żeby było dobrze?
-kore śródziemnomorską
- skałę wulkaniczną
-wermikult
Czy to dobre składniki i czy wziąc grubo ,siekaną, czy ,drobno,?
A tak waszym zdaniem co powinno byc w podłożu żeby było dobrze?
Re: Jaka ziemie wybrać?
iGa17 witaj.....
-wszystko... o co pytasz, znajdziesz u nas w sekcji. Poszukaj po prostu......
Tematyki nie ma powodów dublować .A... są to również wymogi regulaminowe .
W zakresie podstawowych zagadnień uprawy i morfologii kwiatów... proszę zapoznać się
z istniejącą bazą informacji.
Jest dostępna w internecie na stronach specjalistycznych , jak również ... w naszej sekcji materiał z praktyki dobrze jest omówiony.Warto skorzystać z zasobów tej wiedzy , nie mówiąc o wskazaniu stosownej literatury.
Bez znajomości ważnych zagadnień z uprawy storczyków, będziesz " po omacku " brnęła w problemy.
Temat zamykam, zostanie zmoderowany i przeniesiony do spraw o podłożach.
moderator JOVANKA
PS.
-w przypadku problemów/wątpliwości najpierw szukamy czy jest podobny temat.Tam dopisujemy gdy nie ma rozwiązania ,a nie zakładamy nic nowego .Zwielokrotnione pytania i ponowne dyskusje o tym samym jedynie zaciemniaja obraz.
-wszystko... o co pytasz, znajdziesz u nas w sekcji. Poszukaj po prostu......
Tematyki nie ma powodów dublować .A... są to również wymogi regulaminowe .
W zakresie podstawowych zagadnień uprawy i morfologii kwiatów... proszę zapoznać się
z istniejącą bazą informacji.
Jest dostępna w internecie na stronach specjalistycznych , jak również ... w naszej sekcji materiał z praktyki dobrze jest omówiony.Warto skorzystać z zasobów tej wiedzy , nie mówiąc o wskazaniu stosownej literatury.
Bez znajomości ważnych zagadnień z uprawy storczyków, będziesz " po omacku " brnęła w problemy.
Temat zamykam, zostanie zmoderowany i przeniesiony do spraw o podłożach.
moderator JOVANKA
PS.
-w przypadku problemów/wątpliwości najpierw szukamy czy jest podobny temat.Tam dopisujemy gdy nie ma rozwiązania ,a nie zakładamy nic nowego .Zwielokrotnione pytania i ponowne dyskusje o tym samym jedynie zaciemniaja obraz.
witam .Ja kiedyś też kupowałam różne podłoża do storczyków.Jakoś tam sobie rosły,raz lepiej raz gorzej.Teraz od września przesadziłam je do zwykłej kory sosnowej takiej grubej siekanej(nie które kawałki musiałam siekierką czaskać ,żeby weszły do doniczki). Muszę powiedzieć ,że storczyki właśnie czują się o wiele lepiej i wzięły się porządnie za kwitnienie.Stoją na oknie południowym i zachodnim.W moim wątku będę pokazywała ich teraźniejsze kwitnienie.
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
Ja kupiłam jakieś czas temu właśnie zwykłą korę, ale domówiłam ostatnio ten pumeks żeby mieć na drenaż, choć ciągle nie wiem czy to dobry pomysł (?), chipsy kokosowe, bo wydaje mi się, ze z ich dodatkiem korzonki moim storczykom lepiej rosną i skorupki cedrowe, głównie dla dekoracji, ale i troszkę do podłoża
i w taką mieszankę zamierzam na wiosnę poprzesadzać większość storczyków
Teraz miałam pilną akcję z tym jednym, więc nie czekałam aż zamówione produkty mi przyjdą, tylko wysypałam u dołu pumeks a od góry sama kora
Problem w tym, ze jak mam samą korę to przy moczeniu słabo ona podciąga w górę, a nie chcę storczyków moczyć "po pas" bo zawsze istnieje większe ryzyko zalania stożka wzrostu lub jakiegoś młodego pędu. Myślę, czy odrobina torfu nie rozwiązałaby sprawy, aczkolwiek torf + skorupki cedrowe mogą za długo trzymać wilgoć i znów znajdę się w tym samym punkcie
ale do wiosny jeszcze ho ho 

- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Ja kupiłem zwykłą korę sosnową- jakieś 80l, do tego dodam keramzyt i to jest moje podłoże
Oczywiście dotyczy to phal.
Będzie przewiewne o co mi chodzi

Będzie przewiewne o co mi chodzi
- Dufin
W moim wypadku gruba kora plus keramzyt lub pumeks ogrodniczy chyba nie zdają egzaminu.. Niby im przewiewniej tym lepiej dla storczyka, ale mam wrażenie, że jest zbyt przewiewne, za szybko przesycha a poza tym ciężko mi się przesadza storczyka do takiego podłoża, bo kawałki kory są tak grube, że storczyk jest zawsze niestabilny, ma za dużo "luzu".. Dlatego zdecydowałam sie zrobić własną mieszankę
Ale to są tylko moje spostrzeżenia 

Bardzo proszę o podpowiedz bardziej doświadczonych!
Ponad tydzień temu trzy storczyki przy reanimacji wsadziłam bezpośredni do podłoża dla storczyków, ponieważ miały jeszcze po parę dobrych, krótkich korzonków ale teraz też ich nie widzę. Czy nic się nie stanie jak zmienię to teraz? Przede wszystkim dołożę keramzytu bo w podłożu go nie było w ogóle. Zrozumiałam, że keramzyt jest bardziej przewiewny to może na dno doniczki wsypie sam keramzyt dopóki korzonki nie porosną mi na tyle aby ich widzieć. Dostałam podpowiedz aby zmniejszyć doniczki ale mniejszych nie widziałam, a do miniaturek się nie zmieszczą. Sprawdzanie wilgotności patyczkiem mi nic nie da, bo mogę nie trafić na stronę gdzie one są, albo dana wilgoć będzie tam gdzie korzonek nie sięga.
Ponad tydzień temu trzy storczyki przy reanimacji wsadziłam bezpośredni do podłoża dla storczyków, ponieważ miały jeszcze po parę dobrych, krótkich korzonków ale teraz też ich nie widzę. Czy nic się nie stanie jak zmienię to teraz? Przede wszystkim dołożę keramzytu bo w podłożu go nie było w ogóle. Zrozumiałam, że keramzyt jest bardziej przewiewny to może na dno doniczki wsypie sam keramzyt dopóki korzonki nie porosną mi na tyle aby ich widzieć. Dostałam podpowiedz aby zmniejszyć doniczki ale mniejszych nie widziałam, a do miniaturek się nie zmieszczą. Sprawdzanie wilgotności patyczkiem mi nic nie da, bo mogę nie trafić na stronę gdzie one są, albo dana wilgoć będzie tam gdzie korzonek nie sięga.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Dufin
Chodzi o to aby całe podłoże przeschło a nie tylko tam gdzie sięga korzonek.. Reanimacja własnie na tym polega, ze trzeba wilgocią zmotywować roślinę aby wypuściła korzonki, które będą szukać wody. Może dlatego nie widzisz teraz korzonków, bo i one zgniły, skoro kierowałaś się tym by podłoże było suche tylko tam gdzie są korzonki... Z keramzytem możesz spróbować, ale nie wpadnij w błędne koło, bo owszem rozluźnia on podłoże ale i zatrzymuje na długo wilgoć
Skoro storczyk nie ma już zadnych korzeni to może jednak przydałaby mu się reanimacja czy to w kamykach czy w samym keramzycie, tak aby woda delikatnie podsiąkała od dołu, nie dotykając korzeni?
Jeśli nie masz mniejszej doniczki, to wykorzystaj, te które masz, ale nasyp grubą warstwę drenażu np 1/3 doniczki, wtedy wejdzie mniej kory i będzie szybciej przesychać

Jeśli nie masz mniejszej doniczki, to wykorzystaj, te które masz, ale nasyp grubą warstwę drenażu np 1/3 doniczki, wtedy wejdzie mniej kory i będzie szybciej przesychać

Jakie dać najlepiej podłoże do miniaturki, ponieważ muszę zmienić, bo ma wełnowca? To takie maleństwo!!!
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Dufin
Drobna kora, albo sphagnum
możesz tez wymieszać jedno z drugim.

W tym wątku są wszelkie wskazania co do podłoża , a my dalej mamy pytania...nawet nie przejrzany temat !
A ,to takie proste....PRZECZYTAĆ dyskusje i wystarczy... aby wiedzieć i nie pytać.
Należy z tego materiału korzystać w pierwszej kolejności
.
Tutaj opisałam zasady w pigułce dla każdego WSKAZANIA
Sprawa doboru podłoża nie jest marginalna, ale zawsze ma pewien margines dowolności.
Na to... sobie mogą pozwolić lepiej wprawieni w storczykarstwo.
Ale przy debiucie ze storczykami , należy korzystać z zasad jakie obowiązują ;jest to bardziej bezpieczne..
JOVANKA

A ,to takie proste....PRZECZYTAĆ dyskusje i wystarczy... aby wiedzieć i nie pytać.
Należy z tego materiału korzystać w pierwszej kolejności

Tutaj opisałam zasady w pigułce dla każdego WSKAZANIA
Sprawa doboru podłoża nie jest marginalna, ale zawsze ma pewien margines dowolności.
Na to... sobie mogą pozwolić lepiej wprawieni w storczykarstwo.
Ale przy debiucie ze storczykami , należy korzystać z zasad jakie obowiązują ;jest to bardziej bezpieczne..
JOVANKA
A może spróbuj użyć podłoża lechuza - ładnie później dochodzi do siebie po tym, jak go "potraktujesz" chemią (a właściwie "lokatora na gapę").ewa-es pisze:jakie dać najlepiej podłoże do miniaturki, ponieważ muszę zmienić bo ma wełnowca? To takie maleństwo!!!
b]ewa-es,[/b]
Jeżeli ma storczyk wełnowca /jednego?/ to przesadzanie z tego powodu do nowego podłoża nie jest wskazane/wyjątkiem mogą być inne względy/.
Dodatkowy stres nie jest wskazany ;zwłaszcza w okresie tworzenia korzeni.
Natomiast działaniem wspomagającym będzie zastosowanie prep.ochronnego przeciw tym szkodnikom -np.brykiecik Provado do podłoża/
Być może to pojedynczy osobnik, ale można spodziewać się też i jego rodziny.
Kokolidku, dziękujemy za informację ...
-jednak podłoże do storczyków musi być dokładnie przetestowane- sama informacja ,ze jest mineralne w 100% , nie jest na tyle jasna... aby móc polecać.
No i....ta cena nowości.... ~37zł/6litrów
powala.
Czy Ty masz doświadczenie z tym podłożem -jak długo i jakie sa różnice do stand.podłoża OS?/ Twoja opinia wskazuje ,ze korzystasz z podłoża lechuza; chętnie coś więcej nam przekazać ,proszę.
A .... donice tej firmy były jak pamiętam przetestowane przez pewnego u nas użytkownika.Niestety ,
ze stratą storczyków.Obawiam się ,ze również mogły zawierać takie podłoże.
Storczykarze mając przetestowane mieszanki specjalistyczne do storczyków , nie korzystają chętnie z innych
rozwiązań, bo to dodatkowa niewiadoma przy wielości problemów.
Ale, jak ktoś chce poeksperymentować to może skorzystać z tej informacji..
Pozdrawiam JOVANKA
Jeżeli ma storczyk wełnowca /jednego?/ to przesadzanie z tego powodu do nowego podłoża nie jest wskazane/wyjątkiem mogą być inne względy/.
Dodatkowy stres nie jest wskazany ;zwłaszcza w okresie tworzenia korzeni.
Natomiast działaniem wspomagającym będzie zastosowanie prep.ochronnego przeciw tym szkodnikom -np.brykiecik Provado do podłoża/
Być może to pojedynczy osobnik, ale można spodziewać się też i jego rodziny.
Kokolidku, dziękujemy za informację ...
-jednak podłoże do storczyków musi być dokładnie przetestowane- sama informacja ,ze jest mineralne w 100% , nie jest na tyle jasna... aby móc polecać.
No i....ta cena nowości.... ~37zł/6litrów

Czy Ty masz doświadczenie z tym podłożem -jak długo i jakie sa różnice do stand.podłoża OS?/ Twoja opinia wskazuje ,ze korzystasz z podłoża lechuza; chętnie coś więcej nam przekazać ,proszę.
A .... donice tej firmy były jak pamiętam przetestowane przez pewnego u nas użytkownika.Niestety ,
ze stratą storczyków.Obawiam się ,ze również mogły zawierać takie podłoże.
Storczykarze mając przetestowane mieszanki specjalistyczne do storczyków , nie korzystają chętnie z innych
rozwiązań, bo to dodatkowa niewiadoma przy wielości problemów.
Ale, jak ktoś chce poeksperymentować to może skorzystać z tej informacji..
Pozdrawiam JOVANKA
Jovanko
żadna to nowość. Gdybym nie miała doświadczenia - to bym nie polecała.
W swoim wątku mam dostatecznie dużo dowodów na to (co prawda wątek storczykowy mam na innym forum i tam dzielę się doświadczeniami)
Nie znam cen innego podłoża (nie pamiętam), ale tanie też nie było. "Kamyków" trzeba ok. 0,5 kg na jedną donczkę, więc za wskazana przez Ciebie cenę mam podłoże do 12 doniczek. Faktem jest, że trzeba się nauczyć "obsługi" podłoża, ale efekty są
Dowody? Proszę uprzejmie:

żadna to nowość. Gdybym nie miała doświadczenia - to bym nie polecała.
W swoim wątku mam dostatecznie dużo dowodów na to (co prawda wątek storczykowy mam na innym forum i tam dzielę się doświadczeniami)
Nie znam cen innego podłoża (nie pamiętam), ale tanie też nie było. "Kamyków" trzeba ok. 0,5 kg na jedną donczkę, więc za wskazana przez Ciebie cenę mam podłoże do 12 doniczek. Faktem jest, że trzeba się nauczyć "obsługi" podłoża, ale efekty są

Dowody? Proszę uprzejmie: