Identyfikacja traw
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za gatunek trawy.
Poniżej zestawienie kilku traw, które dobrze zniosą ubogie warunki:shy-moon pisze: Przy okazji czy jest ktoś kto mógłby polecić gatunki i konkretne odmiany ( z tych występujących na rynku) na grunty wyjałowione.
Elymus arenarius
Festuca glauca i inne
Stipa calamagrostis i inne
Corynephorus canescens
Koeleria glauca
Briza media
Bouteloua gracilis
Deschampsia caespitosa
Deschampsia flexuosa
Helictotrichon sempervirens
Calamagrostis acutiflora
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Pomysł jest ok, mam natomiast wątpliwości co do wybarwienia roslin pod wierzbą. Tam będzie półcień, więc wybarwienie kolorowych traw nastąpi później i nie będzie tak intensywne jak na otwartej przestrzeni. Ja mam w częściowym ocienieniu (bryła budynku i jabłonka) Panicum virgatum 'Squaw' - widać wyraźnie, że kolorystyka obejmuje mniejszą powierzchnię liści niż na "patelni".
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Proszę o pomoc w identyfikacji mojego miskanta.
Na początku kwitnienia kolor kwiatostanów jest różowy
w pełni kwitnienia kolor zmienia się na kremowy
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Na początku kwitnienia kolor kwiatostanów jest różowy
w pełni kwitnienia kolor zmienia się na kremowy
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
- Mariusz_S
- Kontakt:
Jaka wysokość? Kiedy poczatek kwitnienia?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Re:
Mariuszu, kiedyś odbyła się między nami taka rozmowa. Tymczasem trawy nie okazały się rozplenicami, jak zapewniał sprzedawca ! Mają kwiatostany podobne do miskantów ( nie znam się, ale porównuję). Końcówki starszych liści są nadal ciemnoczerwone, młodsze liście zielone z cienkim białym paskiem. Kwiatostan jest dość ciemny - taki brązowawy. Jak sądzisz, co to ?
*

- Mariusz_S
- Kontakt:
Re: Re:
Z pewnością to miskant chiński. Trudno rozpoznawać po pierwszym sezonie, ale... - tak z liści, ogólnego pokroju i kolorystyki kwiatostanu to może być np. 'Nippon'. Kiedy zaczął kwitnąć? Czy nowe kwiatostany są brązowawe czy przekwitnięte? Czy na liściach zaczyna sie pojawiać brązowawo-czerwonawa jesienna kolorystyka? O wyskokośc nie pytam bo po pirwszym sezonie na pewno nie jest docelowa...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariuszu, zdjęcia są z ub. tygodnia. Wtedy zaczęły rozwijać się te kwiatostany - od początku już takie brązowe.One dopiero stopniowo się rozwijają.Liście nie czerwienieją , lekko czerwone są tylko końcówki tych liści, które były w zakupionej kępie - widać to w dolnych partiach trawy..Przez lato pojawiały się liście zielone z białym paskiem w środku, wąskie, dość sztywne i ostre.
Re: Moje artykuły o trawach - BAZA
U mnie podobnie wygląda i jest niski 'Little Silver Spider' 

Mój jest jednoroczny, ale dorównał wzrostowi "Gracillimusowi", no może z 5 cm jest niższy.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Późno kwitnie... Coś mi nie pasuje? Wcześniej nie wypuścił żadnego kwiatostanu? Kiedy był wsadzony do gruntu?Pola42 pisze:Mariuszu, zdjęcia są z ub. tygodnia. Wtedy zaczęły rozwijać się te kwiatostany - od początku już takie brązowe.One dopiero stopniowo się rozwijają.Liście nie czerwienieją , lekko czerwone są tylko końcówki tych liści, które były w zakupionej kępie - widać to w dolnych partiach trawy..Przez lato pojawiały się liście zielone z białym paskiem w środku, wąskie, dość sztywne i ostre.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Klaine Silberspinne już dawno przekwitł. I kwitnie w różu a nie w brązie.selli7 pisze:U mnie podobnie wygląda i jest niski 'Little Silver Spider'
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariuszu a "HERMANN MUSSEL" to by nie mógł być? Znalazłam przypadkiem tego miskanta przeglądając na czeskiej stronie hosty.