Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Wizyta w Twoim ogrodzie to niesamowita przyjemność.
Zazdroszczę dużych drzew , u mnie wszystko w powijakach i dopiero zarysy, jak na razie standardzik z trawą i kilkoma iglakami w tle.
I jak pisałam Karo - Krysia głodna jestem dalszych widoków.... ;:7
Ogródek EdytyB

zapraszam
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

COMA 95 -dziękuję, wybieram ,oczywiście, najładniejsze zdjęcia!
Róże moje, szczerze mówiąc, są beznadziejne...Jak patrzę na piękności w Waszych ogrodach...
Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika,że powinnam zrezygnować u siebie z róż, ciągle chorują i nie są takie ładne,jak powinny. W tym roku znowu je poprzesadzałm i postanowiłam dać im ostatnią szansę w przyszłym sezonie...( naturalnie, będę o nie dbała )
To jest chyba Lawaglut ( ładnie się nazywa...)

Obrazek

Róże Cover Amber posadziłam 6 krzaczków w tym roku. Nie do końca jestem zadowolona z koloru - miał być bursztynowy - a BYWA bursztynowy, częściej morelowy. Ale kwitły całe lato i w zasadzie nie chorowały, ale to pierwszy sezon,więc pewnie dlatego. Zobaczymy...

MME 33 - cieszę się,że się podoba! Strumyk zdobi ogród, przyjemnie pluszcze, ale i przylatują do niego ptaki - piją wodę, przysiadając na kamienich, kąpią się...
No,i woda poprawia mikroklimat.
Ale lubi po niej też brodzić mój pies...Możecie sobie wyobrazić, jak wygląda taras ( JASNE kafle ! - KTO miał taki głupi pomysł ??!!....niestety - ja...), gdy pies wlezie ubłoconymi łapami...Tak samo w salonie (kremowe kafle...). A włazi , kochaniutki, zawsze, ma wtedy mnóstwo spraw do załatwienia w domu...

Wniosek - NIGDY jasnych kafli ( przynajmniej na tarasie) gdy masz wodę w ogrodzie i psa !

EDYTA B - witaj,Edyto i dziękuję! Pocieszę Cię,że najprzyjemniejszą działalność masz przed sobą! A u mnie też tak wyglądają fragmenty ogrodu, ale na razie boję się ich pokazać...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Taaak, jasne kafle w kuchni i w korytarzu i Golden retriewer...........Nic dodać, tak wygląda u mnie porządek.I mimo ,że miska na dworze to przecież napić się przychodzi do domu. A potem wytrzepuje resztki wody z pyska.Ja nie mam wody na ogrodzie, ale spacery są i woda w kałuży też się znajdzie.Nie ma to jak się porządnie wytaplać.A potem pokopać dziurę w czarnej ziemi, bo Pani nawiozła do ogrodu. ;:224
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IGA - tak to jest z tymi naszymi, kochanymi psiakami...
Ja to nawet nie złoszczę się o to na psa... Mam do siebie pretensje,że miałam taki głupi pomysł. Ale planuję zmianę tarasu - i wiem na pewno, że będzie ciemniejszy
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Izo miło jest wracać do Twojego ogrodu. Ciekawie opisujesz zagospodarowanie strumyka, na pewno komuś się przydadzą spostrzeżenia odnośnie min. zastosowania włókniny, żwirku, niektóre rozwiązania nie wszędzie się sprawdzają. Cenne rady dla naśladowców. Prowadzisz wątek interesująco dla odwiedzających, dużo można się dowiedzieć i wykorzystać samemu.
Piękny ogród, będę tu chętnie zaglądał :D

Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Tamaryszku. Takie wątki lubię - dużo zdjęć pięknego ogrodu i dużo rozważań o tym , co dobre a co niekoniecznie. Fajne pomysły i dobre rady :D Podoba mi się nie tylko ogród, ale też sposób w jaki o nim piszesz. Luuubię sobie poczytać.
Ten Maniek, o którym mówi Wiktoria, to moje 10 kilowe kocię - maine coon :D
Leniwiec pospolity - Twoja gąska jest bezpieczna. Piesek niekoniecznie, bo Maniek uwielbia straszyć pieski :D
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Tamaryszku ale Ci zazdroszczę takiego strumyku bo masz naturalnie a ja zrobiłam taką miniaturkę i pompkę włożyłam aby mi pluskała woda zawsze mi się tak marzyło aby uśiąść wieczorem i słuchać pluskania wody .Zrobiłam ale Twój duży roślinośc piękna ale cieszy się człowiek to co ma.Jest cudownie pięknie jest na co oko powieśić.Jeśli pozwolisz to bedę tu zaglądać i wypoczywać. ;:7 ;:138 :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesienne barwy Mojego Świata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tawulec pogięty zwieszający się nad wodą ( uwielbiam tę nazwę...)

Chyba znaczna część ogrodników zaczyna od trawnika i iglaków...Ze mną też tak było. Potem zapragnęłam ,żeby więcej się działo w moim ogrodzie i o każdej porze roku coś innego. Dlatego posadziłam sporo krzewów liściastych, wybierając takie, które ładnie się przebarwiają jesienią.
W ogóle wymyśliłam sobie zasadę - kupuję te rośliny, które są atrakcyjne przynajmniej dwie pory roku. Do takich krzewów należy np. fotergilia większa. Ma oryginalne, puchate kwiaty wiosną, a jesienią daje taki spektakl kolorów...Oto ona, jeszcze młodziutka...

Obrazek

URSULKA - dziękuję za uznanie -dla ogrodu i mojego pisania...Zastanawiałam się, czy to komu potrzebne...Tyle rozmyślam o ogrodach, że nie mogę się powstrzymać,żeby nie napisać o tym troszkę, mimo,że to w sumie mało odkrywcze .
No, to teraz się wyjaśniło...Wymiziaj Mańka ! Chyba to lubi ?

ALINA 662 - dziękuję za wizytę i zaraz idę podziwiać strumyk u Ciebie ! Zapraszam, zaglądaj jak najczęściej !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Ale piękne to dzrzewko a duże rośnie chyba już mnie zaraziłaś.Będę szukać takiego okazu.buziaki ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Tamaryszek pisze:.
Wniosek - NIGDY jasnych kafli ( przynajmniej na tarasie) gdy masz wodę w ogrodzie i psa !
Ciemniejsze kafle też niedobre w nasłonecznionych miejscach - palą w stopy!
pisze to osoba, która wie dobrze co mówi...

A co do czarnej włókniny to mam podobne odczucia. Fajna w pierwszym roku kiedy miałam małe drzewa/krzewy i brak pomysłów na byliny/cebulowe. Jak w tym roku miałam wsadzić cokolwiek w miejsce "z włókniną" to ;:223 . Wycinanie tego paskudztwa to naprawdę ciężka praca.
O wiele lepiej jest szarpnąć się na ciężarówkę kory - efekt wytłumienia chwastów ten sam a po kilku latach kiedy kora wymaga uzupełnienia, rośliny są już na tyle duże, że problem sam się rozwiązuje.

Fajnie, że się dzielisz wnioskami z zastosowania takich czy innych rozwiązań - to jest bardzo pomocne ;:333 dzięki !
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Oj lubię tu zaglądać. Zawsze coś fajnego i ciekawego do zobaczenia.
Tawulec i fotergilla to piękności które zasługują zdecydowanie na szersze
zastosowanie :D Z fotergilla spotkałem się w OB Kraków i od razu
przypadła mi do gustu :roll:
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Tamaryszku - to wspaniałe, że chcesz pisać o swoich doświadczeniach i przemyśleniach. A jeśli jeszcze wspierasz to zdjęciem - nie ma lepszej lekcji poglądowej.
Podziwiam Cię za konsekwencję w doborze roślin - że muszą być atrakcyjne przez minimum dwie pory roku. Idea godna naśladowania. Muszę to przemyśleć... Mnie zdarza się kupować często pod wpływem impulsu pod tytułem: "o matko, jaki fajny krzaczek, będzie mi pasował". Inna rzecz, że trzęsą mi się ręce głównie do iglaków (najlepiej sosnowatych) - wydają mi się atrakcyjne przez 4 pory roku :D . Ostatnio byłam o włos od kupienia sosny o wybarwieniu variegata (igły pięknie łaciate), ale na szczęście zaprzyjaźniona ogrodniczka pokazała mi dorosły egzemplarz - i wybiła mi ten zakup z głowy. Zbyt rozczochrany pokrój, jak na mój mały ogród, poza tym u dorosłej sosny odbarwienie igieł nie wygląda zdrowo. Ale smukła fastigata - ooo, chyba znajdę jej miejsce.

Tę zasadę, o której mówisz, staram się za to stosować wobec roślin kwitnących - muszą mieć kwiaty minimum przez 2 tygodnie. I absolutnie nie w doniczkach - coś nie mam o nich serca.
Stąd zaczęły mnie fascynować liliowce. Postaram się o nie tej wiosny...
Twoje zdjęcie z liliowcami - należy do tych idealnych ;:180

A Maniek? eee, mizianie to on średnio lubi... niezależne z niego stworzenie. Za to szyneczkę chętnie :D
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tamaryszku, zdjęcia "jesiennych barw Twojego świata" wspaniałe :!: Jak Ty masz niesamowicie położony dom z ogrodem, a o pomysłach na urządzenie nawet nie wspomnę :) Moja fotergilia jest maleńka, piękny krzak zobaczysz też u Eweliny, muszę Ci przyznać, że obrałać fajny sposób doboru krzewów - dwie pory roku mają zachwycać :)
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54

Post »

Kępa liliowców z oczkiem z pierwszej strony-znasz może nazwe ?
Wiosną będę kupować liliowce a Twój pierwsza klasa ;:138

Zaraz poszukam w goglach Fotergilia -zaciekawiłaś mię tą rośliną.
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Tamaryszku
dawno nie byłam , aranżacja zieleni na zdjęciu z domem znakomita ! bardzo ,bardzo mi się podoba
pozdrawiam Elżbieta
jesień cudna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”