Storczyki Katris

ODPOWIEDZ
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Katris

Post »

Ładne niespodzianki zastałaś w domu po powrocie. Ten fioletowy bardzo mi się spodobał. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cuda :)
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Kropek bardzo ładny ,a i ten fioletowy tez niczego sobie.Gratuluje nowości.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
katris
50p
50p
Od: 26 sie 2009, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusia, Justus, Paula, Agnieszka dziękuję ;:79

Sylwio, cieszę się że się podobają zdjęcia / aparat to kodak z1012is/. Kropka już dawno chciałam mieć a ten na dodatek ma dwa pędy i dużo pączków ;:26 i jak na razie nie opadają

Joane też się cieszyłam z tych niespodzianek ale?

Wczoraj obejrzałam bardzo dokładnie Phalaenopsis Equestris w poszukiwaniu głównie niezdrowych korzonków po tygodniowej kąpieli i już się ucieszyłam że wyglądają dobrze ale popatrzałam jeszcze dokładnie co to rośnie na przedłużeniu starego pędu i wygląda jakby były dwa keiki. Niestety znalazłam również puchate stworzonko z czółkami myślę że to wełnowce i trochę się załamałam :( bo miałam już te podstępne stworzonka na innych zielonych i wiem że ciężko będzie to zwalczyć.
Pooglądałam inne stroczyki i jeszcze na trzech to znalazłam i to tam gdzie przedłużenia wypuszczają ? wiedzą co najlepsze :wink: . Pousuwałam pasudztwa szpilką, przetarłam wodą z płynem do naczyń i myślę żeby dodać do moczenia provado. Mam takie tabletki tylko nie wiem czy to rozkruszyć i do wody dodać i w jakich proporcjach. Może mi coś doradzicie bo do podłaoża to chyba nie bardzo się nadaje, no chyba że tak, to ile na doniczkę 12cm.
Pozdrowionka :) Katarzyna
Awatar użytkownika
katris
50p
50p

Post »

Witam wszyskich odwiedzających mój wątek :)
Z wełnowcami walczę dość drastycznie tzn. pousuwałam stare pędy w Liodoro i rozsadziłam go bo były to dwie rośliny i nawet nie było ciężko rozplątać korzeni / łatwiej dotrzeć w zakamarki na pojedynczej roślinie/, porządnie wymyłam korzenie i liście i do nowego podłorza włożyłam. Przy okazji złamałam niechcący rosnący młody pędzik :( ale cóż najważniejsze żeby paskudztwa się pozbyć?
Podobnie z Phalaenopsis Equestris - również ucięłam końcówkę starego pędu / szkoda było dwóch chyba keiki, ale ciężko było się dostać w zakamarki, gdzie wełnowce lubią siedzeć/, również wymyty i przesadzony do nowego podłoża. Na szczęście nowy pędzik rośnie nadal i dodatkowo w miejscu starego wyrasta jeszcze jeden.
Wszystkie storczyki miały kąpiel z dodatkiem jednej rozkruszonej tabletki provado na 2l wody. I będę uważnie obserwować...

W upiększaniu moich oken nie zraziły mnie te paskudztwa i moja kolorowa rodzinka powiększyła się o dwie roślinki :wink: :)
Niestety fotosik coś mi nie działa, więc portreciki będą później...
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Życzę powodzenia w walce z wełnowcami ;:163 wiem, co to znaczy :evil:
No to czekamy na zdjęcia nowości ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja również przeżyłam walkę z wełnowcami...i udało się ich pozbyć. Ja się nie przejmowałam pędzikami i kwiatami, tylko pryskałam mocym środkiem chemicznym. Niestety kwiaty opadły, ale roślinku uratowane ;) Tego Tobie też życzę...
Oczywiście zdjęcia dwóch, nowych storczyków chętnie obejrzę :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Kasiu, szczerze współczuję walki z wełnowcami :?
To podobno podstępny szkodnik ;:214 no i wstrętny ... o czym całkiem niedawno miałam okazję się przekonać :(
Przez te wędrujące, białe kłaczki zmuszona byłam usunąć pędy u Phal. equestris i miejmy nadzieję, że więcej ich nie ujrzę ...
Wełnowców znaczy się, na pędy czekam z niecierpliwością :) ...

Rodzinki oczywiście gratuluję ;:138
Szczególnie urodziwy jest " kropek " :D nooo i ... Ta urocza " Kwiatuszka " z avatarka ;:196

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
katris
50p
50p

Post »

Wioleta, justus, Ewelina dziękuję za wsparcie w walce z ;:214
-ewelina- pisze:Przez te wędrujące, białe kłaczki zmuszona byłam usunąć pędy u Phal. equestris
To prawie tak jak ja tyle że ja uznałam że na nowym nie miały jeszcze zakamarków do ukrycia i ucięłam końcówkę starego /tam ich znalazłam kilka/
-ewelina- pisze:Szczególnie urodziwy jest " kropek " nooo i ... Ta urocza " Kwiatuszka " z avatarka
To moja najpiękniejsza Kwiatuszka ;:167 , dwuletnia już i na dodatek bardzo chętnie pomaga w wyborze storczyków ;:32
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Witam :!: :)
Pospacerowałam trochę po Twoich parapetach ... ślicznie u ciebie ;:138 ... ostatnia kropkowa nowość ... baaaardzo urokliwa ;:108

... a wełnowce :evil: "zabrały" mi dwa pędy kwiatowe :cry: na razie walczę ;:125 bez chemii ... zobaczymy ...
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
katris
50p
50p

Post »

Przyszłam pokazać Wam moje dwie ostatnie nowości ;:87 , Phalaenopsis oczywiście hybrydy.
21 spodobał mi się ze względu na słoneczny kolor, ?woskowe? kwiaty i na stosunkowo krótki pędzik,
22 natomiast ma takie fajne wzorki na kwiatach, że nawet nie pooglądałam go dokładnie :oops: a w domu okazało się, że ma małe jaśniejsze plamki na listkach widoczne pod światło :(
21Obrazek
22Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Pierwszy raz zajrzałam do ciebie i twoich kwiatków . :wit Bardzo piękna kolekcja i bardzo szybko rośnie, a ostatnie nabytki śliczne ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Piękna kolekcja,super zdjęcia ;:180 .Można wpaść w kompleks.Pomyśl o otwarciu strony za storczykowymi tapetami.
Jednak parę zdjęć takich "z natury"też by się przydało.To ciekawe,zobaczyć,gdzie i w jakich warunkach trzymasz swoje pupilki.A jeszcze gdyś pokazała swoje atelier :) ...
Czekamy na kolejne prezentacje.

;:7 Henryk
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Obydwa cudne, ten drugi to biały z mazami, bardzo mi się takie podobają ale niestety długo nie umiałam takiego spotkać.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Oba piękne...Ale, że ostatnio ubóstwiam woskowce...to ten pierwszy bardziej mi się podoba ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”