Sprawdziła się u mnie na dość ciężkiej, gliniastej glebie marchew Primo, Perfekcja i Karo znacznie słabiej, w bardzo podobnych warunkach, sałatkowy ogórek Gracius (spodziewałam się trochę większego plonu) ze zwykłych Śremski i Polan, fasolka szparagowa - żółta Korona, zielona drobne strąki Ibiza i najlepsza fioletowostrąkowa Purple Teepee - smaczna, obficie obstrąkowana:) jeszcze powtórzyła owocowanie... wszystkie raczej do ręcznego zbioru. Wypróbuję z nowości w tym roku ogórka Orfeusa f1 (partenokarpny do towarzystwa dla Graciusa) i pierwszy raz kukurydzę cukrową.
Chyba masz inną odmianę - moja fioletowa szparagowa ma łukowato wygięte strączki, rośnie do 45cm, i nasionka ma bardziej wydłużone i okrągłe w przekroju.
Może trochę nie w temacie ale nie chce wątków mnożyć
Macie sprawdzone sklepy internetowe z nasionami? Nie wiem czy można na forum takie adresy podawać? Jeśli nie to poproszę na priv - no bo chyba już czas zaczynać
Ja jeśli kupuję w internecie to w sklepach producentów nasion, na razie się nie zawiodłam - jedyną wadą jest, że nie wszystkie odmiany produkuje jeden producent
Witam wszystkich,ja dopiero rozpoczynam przygodę z ogródkiem i z chęcią czytam wasze porady .i jeżeli można to również chciałabym się dowiedzieć czy macie jakieś sprawdzone sklepy internetowe z nasionami
A ja na przykład bym się podzieliła / wymieniła nasionami zakupionych warzyw. Bo np pomidorki to w paczce to ze setka jest nasion, a ja zużyję z 10. I pamiętam np fasolka mi została, pasternak, cukinia (posiałam 4 szt). I więcej nie pamiętam, ale ja mam mały warzywniak i tylko połowa nasion mi się mieści
Moja lista nasion warzyw na rok 2010 prawie ułożona. Podaję alfabetycznie: bób-Bizon, Dragon, Kasjer brokuł Maraton F1 lub Lord F1, Limba F1 i Husky F1 cebula Ailsa Craig, Exhibition i Globo, White Lisbon dynia olbrzymia Ambar fasola szparagowa Ibiza, Korona, Meraviglia di Venezia, Oxinel i Wstęga fasola na nasiona Aura, Eureka lub Felicja i Kontra kalarepa Quickstar F1, Gigant i Troja F1 ew. Korist F1 lub Kossak F1 kapusta pekińska Optiko F1, Yuki i Barum F1 koper Turkus i Moravan kukurydza Landmark F1 i Anawa F1 ew. Yuma F1 i NavahoF1 marchew Napoli F1, Notable F1 i Primo F1 ogórek (jeszcze myślę) por Varna i coś jeszcze rzodkiewka Fiesta, Jutrzenka, Karminowa i Tytan sałata Flamenco-dębolistna, Jubilatka, Kendo i Balmoral szpinak Asta F1, Greta F1 i Parys F1