Mączniak prawdziwy róż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mączniak prawdziwy róż
Zwykle oprysk powtarza się co 10-14 dni. Środek należy zmienić żeby był z innej grupy substancji czynnej.
Poprawy to raczej nie będzie tylko zahamowanie choroby. Porażone pędy najlepiej obciąć, szczególnie teraz na początku sezonu.
Poprawy to raczej nie będzie tylko zahamowanie choroby. Porażone pędy najlepiej obciąć, szczególnie teraz na początku sezonu.
Pozdrawiam. Sławka
Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem Substral Róże 2w1, 2 godz. po oprysku niestety zaczęło padać i prawdopodobnie z tego powodu nie widzę zbytniej poprawy na roślinach. Jak czytam, ten środek ma dużo dobrych opinii, więc chyba jest dobry, a mniejsza skuteczność u mnie to pewnie wina tego deszczu po oprysku. Pytanie brzmi, po jakim czasie mogę powtórzyć oprysk? W instrukcji jest podana maksymalna liczbę oprysków w sezonie (4), natomiast brak informacji o minimalnym odstępie czasowym między nimi.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Moje pytanie już nieaktualne, doczytałem: Substral Róża 2w1 można stosować najczęściej co 14 dni.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Patiann, jest taka różnorodność pojemności opryskiwaczy (ja mam 3 i każdy z osobna bardzo użyteczny), że trudno powiedzieć, który to ten standardowy. Ile litrów ma Twój "standard"?
Witaj.
W tym roku u nas mokro , wiec choroby atakuja ze zdwojona moca. W obecnym sezonie nawet nie rozcieczalam mleka z woda, a plaska lyzeczka sody dawalam na 0,7 litra( zestaw pierwszej pomocy
).
Wazne, aby szybko zareagowac przy pierwszych objawach na krzaczkach. Kolejny oprysk za 2 -3 dni, chociaz czesto pryskam tez kolejnego dnia ale ja lubie hardcor.
W tym roku u nas mokro , wiec choroby atakuja ze zdwojona moca. W obecnym sezonie nawet nie rozcieczalam mleka z woda, a plaska lyzeczka sody dawalam na 0,7 litra( zestaw pierwszej pomocy

Wazne, aby szybko zareagowac przy pierwszych objawach na krzaczkach. Kolejny oprysk za 2 -3 dni, chociaz czesto pryskam tez kolejnego dnia ale ja lubie hardcor.
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Zgoda na brak polskiej czcionki