Storczyki i ich życie.....

Zablokowany
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

są takie osoby, które sadzą storczyki w ziemi i podlewają kranówą nawet jak wiedzą, że tak się nie powinno robić.
O kim konkretnie mówisz? Czy też może mówisz o swoich stereotypach.
a nigdy nie sadziłam Vandy w korze, bo po co, jak dobrze rosną w wazonach. zresztą i tak bym ich nie zmieściła do żadnej doniczki.
To skąd to zdanie że vandy gniją w korze skoro to nie twoje doświadczenie? Z jakiegoś forum, publikacji, czy też z innego źródła?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

na tym forum kilka osób pisało, że im gniły korzenie Vand po wsadzeniu w korę.
w korze gnija korzenie a co dopiero w ziemii !!!!!
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

To uważaj na słowa bo:
Vanda nie może być nawet w korze, a co dopiero w ziemi.
Nie znaczy tego samego co:

Czasem vanda po złym podlewaniu gnije w korze, a co dopiero w ziemi.

Użyte przez Ciebie słowo nawet oznacza, że skoro nawet w korze to nawet w innych podłożach nie może być uprawiana a to równiez nieprawda.

Pomyśl zanim napiszesz. Co chcesz powiedzieć, a co przekazujesz jak coś już napiszesz.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a w jakim podłożu może być uprawiana? nigdy nie widziałam Vandy w podłożu, więc nie wiem. na wystawach są tylko Vandy w wazonach lub wiszące.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Storczykowa pisze:a w jakim podłożu może być uprawiana? nigdy nie widziałam Vandy w podłożu, więc nie wiem. na wystawach są tylko Vandy w wazonach lub wiszące.
Poczytaj literature specjalistyczną. Przegladaj fora zagraniczne. I pamiętaj zanim czegoś nie jesteś pewna w 100% to tego nie mów bo bez sensu się samemu ośmieszać publicznie.

Odpowiadając na twoje pytanie może być uprawiana w naprawdę różnych podłożach. Ważne by wszystko było w bardzo przewiewnym pojemniku, czy to z siatki, czy to w koszu, albo wierconym kokosie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

volcowitch pisze:
Storczykowa pisze:a w jakim podłożu może być uprawiana? nigdy nie widziałam Vandy w podłożu, więc nie wiem. na wystawach są tylko Vandy w wazonach lub wiszące.
Poczytaj literature specjalistyczną. Przegladaj fora zagraniczne. I pamiętaj zanim czegoś nie jesteś pewna w 100% to tego nie mów bo bez sensu się samemu ośmieszać publicznie.

Odpowiadając na twoje pytanie może być uprawiana w naprawdę różnych podłożach. Ważne by wszystko było w bardzo przewiewnym pojemniku, czy to z siatki, czy to w koszu, albo wierconym kokosie.
no raczej nie przejrzę, bo i tak nic nie zrozumiem. a na forum podobno ktoś próbował uprawiać w podłożu i gniły Vandom korzenie.
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Moja znajoma uprawia phalenopsisy w zwykłej ziemi uniwersalnej i kwitną jej cudownie rośliny są ogromne i trzyma je w tych doniczkach już 3 lata.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

No i przyszła czarna owca Ariadna, która wciska ludziom historie niestworzone o sprzedaży roślin. Jak możesz być tak bezczelna by jeszcze pisac w wątkach, w których ja pisze po tym jak na maila wysyłałaś mi informacje w których jawnie kłamałaś!?
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

volcowitch pisze:No i przyszła czarna owca Ariadna, która wciska ludziom historie niestworzone o sprzedaży roślin. Jak możesz być tak bezczelna by jeszcze pisac w wątkach, w których ja pisze po tym jak na maila wysyłałaś mi informacje w których jawnie kłamałaś!?
Po pierwsze nie życzę sobie nazywania mnie czarną owcą,po drugie jest to prawda zaraz zapytam się jej czy mogę wstawic jej zdjęcie dla udowodnienia lub poproszę ją aby napisała to ona i pokazała zdjęcia,po trzecie nie sprzedaję roślin ,ja do Ciebie nigdy maila nie pisałam ,a wolno mi pisać w każdych wątkach jakich chcę!!!.

Edit: rośliny jak już sprzedaję to tylko hoje i skrętniki i fiołki lub inne rośliny a nie storczyki bo ich nawet już nie zbieram mam tylko 6 vand i vanille i kilka falenopsisów ale nic więcej.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

yyy ...przepraszam za swoją niedokładną wypowiedz dotyczącą vandy w ziemi.bo została cytowana..a że pisałam na szybkiego to wyszło masło maślane :)
powinno byc raczej że CIĘŻKO utrzymać vandy w korze a co dopiero w ziemii ale nie to że nie można w korze po prostu trzeba dobrze wyczuć potrzeby rośliny jednej to pasuje(kora) innym nie..., zależy też od warunków w pokoju (ciepło, ruch powietrza itp).
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Ja nie mówiłem w ogóle o storczykach uprawianych w ziemi.

A o Tobie Ariadna to już chodza plotki po wszystkich forach storczykowch jak ludzi robisz w balona lub próbujesz nieudolnie ich okłamywać.
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

volcowitch pisze:Ja nie mówiłem w ogóle o storczykach uprawianych w ziemi.

A o Tobie to już chodza plotki po wszystkich forach storczykowch jak ludzi robisz w balona lub próbujesz nieudolnie ich okłamywać.
Dziwne bo jeśli sprzedaję rośliny to na allegro i to tylko nadwyżki a nie na forach.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Udajesz durnia czy nie rozumiesz co się dookoła Ciebie dzieje Ariadno?

--------------------------------------------------------

Piotrze przepraszam za to całe zamieszanie w Twoim wątku. Czuję się zobowiązany do tego by przywrócić mu dawny wygląd i ideę jego prowadzenia.
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

volcowitch pisze:Udajesz durnia czy nie rozumiesz co się dookoła Ciebie dzieje Ariadno?
Wiesz co nie wiem o co Ci chodzi ,może i Storczykowa ma trochę racji że się przyczepiasz ale zostawiam to bez komentarza zamykam temat bo nie jest to temat do kłutni czy dygresji ale do oglądania i komentowania storczyków!!!.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ze swojego doświadczenia wiem,że Vandy rosną w korze i kwitną[/b] :D Sama tak je uprawiałam. Jest to sprawa doboru składu podłoża - musi być bardzo przepuszczalne :P

Prowadzenie storczyków w zwykłej ziemi włożyłabym między ,opowieści dziwnej treści', ponieważ takie uprawianie nie zdaje egzaminu na dłuższą metę.Orchidea musi zginąć :cry:
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”