Mój ogród - lila31 - rok 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - lila31 - rok 2009

Post »

Jakie Ty masz te lilie cudne :shock: Ja nigdy tyle odmian nie będę miał :cry:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Lilu nic nowego nie napiszę-pięknie :D .
Pozwolisz że sobie posiedzę i poczekam na fotki żurawek?
Pamiętam że uzbierłaś niezłą kolekcję :D .
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu (Tamaryszek) dziękuję za miłe słowa. :D :D :D
Wiesz, lilie to mają do siebie, że przyrastają. Jeżeli będziesz cierpliwa, to gdy moim liliom zacznie być za ciasno w wiaderkach, będę mogła się podzielić. Nie mogę ręczyć, że tak się zachowają, ale powinny.

Dawidzie Tobie także dziękuję za odwiedziny. :wit
Dam Ci odpowiedź podobną jak Izie, zobaczymy czy lilie będą się rozrastać.

Agnieszko witaj w moim ogrodzie. :D ;:3
Jesteś miła, że pamiętasz o moich żurawkach.
Czy mam kolekcję, nie jest ona taka duża, a dodatkowo w tym roku zmarniały trzy żurawki. Nie wiem co było przyczyną. Jednak na Twoje życzenie, wkleję zdjęcia następnych moich pupilek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera Silver Indiana - czy nadal będę ją miała nie wiem. Pod koniec lata zaczęła zamierać. Nie zginęła zupełnie, ale jest w bardzo złej kondycji. :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera Licorice - bardzo trudna do sfotografowania podobnie jak lilia Landini, jest bardzo ciemna. Ma ślicznie błyszczące liście, które jednak ciężko się fotografuje. Zdjęcie nie oddaje jej uroku. Przy pięknych liściach ma niepozorne kwiatki.

Obrazek

Obrazek
Kupiona w tym roku NN. Nazwa była podana, ale nie znalazłam jej w sieci, więc jest NN. Trzy razy wykopał ją kret, a może nornica, ale chyba będzie żyła. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera Ring of Fire

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Maleńka Heuchera pulchella. Liście niewielkie, ale jaka urocza gdy zakwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I moja ulubienica Heuchera 'Amber Waves'
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję Lilu za te widoki ;:196 .
Żurawki to taki mój mały bzik :lol: .
Fakt jest już ich tyle że ciężko znaleźć i podpisać tą jedyną.
Ta twoja przypomina trochę Marmalade albo moją Creme Brule w dniu zakupu.
Jeśli mogę coś podpowiedzieć to wyczytałam że żurawki należy odmładzać co 2-3 lata.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko żurawki to nie tylko Twój bzik. :heja
Z tych co wymieniłaś, mam obydwie. Ta moja NN miała dużo większe liście. Zobaczę co pokaże dalej.

Następne żurawki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Następna żurawka 2 NN

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera 'Beauty Color'. Na zdjęciach są dwie kępy tej żurawki, z czego pierwsza jest posadzona w cieniu, druga w pełnym słońcu. Liście ładne, kwiaty niepozorne.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękne,piękne !
Twoje to dorodne kępy,moje maluchy tegoroczne :D .
Polecam Iga23 jako kolejną osobę "zakręconą żurawkowo" :lol: .
Ruszył się też trochę wątek żurawkowy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=2820
który zresztą sama zaczełaś :D .
A tą stronkę znasz?
http://www.heuchera.org/navigatieframe.htm
Czasem tam zaglądam.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lila! Lila! A ja myślałam, że wpadłam na to pierwsza! Podobny system przeciw nornicom, w sadzeniu lilii jest i u mnie! Tyle, że ja stosuję metodę 'doniczka w doniczkę', co daje mi możliwość przenoszenia ich z miejsca na miejsce. Duża doniczka do ziemi,
przestrzeń wewnątrz dla tej, która będzie pasowała...! Bo nie wiem już ile tych cudownych lilii posadziłam do donic!
Najwięcej trąbkowych!
Czapli Siwej w ogrodzie zazdroszczę bardzo!!! Szczęściara z Ciebie :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

lila31 pisze: Obrazek
Heuchera 'Beauty Color'. Na zdjęciach są dwie kępy tej żurawki, z czego pierwsza jest posadzona w cieniu, druga w pełnym słońcu. Liście ładne, kwiaty niepozorne.
Przecudo , ta żurawka!

Tak, Iga23pokazuje taką ogromną ilość pięknych żurawek , że szok!Nawet niektórych nigdy wcześniej nie widziałam....Warto obejrzeć i.....zachorować na nie. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko moje niektóre kępy już będę musiała dzielić. Więc...
Do Igi trafię, ale muszę po kolei, a to zajmuje dużo czasu, przejrzeć cały wątek.
Cieszę się. Gdy zaczynałam pisać o żurawkach, były one mało znane, a właściwie miały mało wielbicieli, teraz aż miło patrzeć na zdjęcia ogrodów, prawie wszędzie są żurawki. Ponadto pojawiło się w sprzedaży tyle pięknych odmian, oj, apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciejstwo też.

Wikusiu jak widzisz te paskudy zmuszają liliomaniaków do różnych pomysłów. Nie zrozumiałam Twojego sposobu sadzenia doniczek. Nie zakopujesz ich, tylko wstawiasz do dołków?
Chętnie oglądnęłabym Twoje trąbkowe, bardzo je lubię, są śliczne, ale sama mam ich nie za dużo, muszę się poprawić. :D
Czapla przeniosła się do sąsiada, moje rybki spłynęły na dno oczka, i brak przekąski.

Gosiu jak pisałam, będę rozsadzała tą kępę, więc jeżeli Ci się podoba to przypomnij się wiosną.
Jak pisałam wcześniej, do Igi wstąpię, a zachorować, tę chorobę mam już od dłuższego czasu, i nie widzę na nią lekarstwa. :;230

Dalszy ciąg żurawek i prośba, jeżeli ktoś ma sugestie dotyczące moich NN bardzo proszę o pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera cylindrica ma śliczne koronkowe liście w ciepłym zielonym kolorze, a do tego liczne kwiaty w kolorze ecru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera Green Spice ? piękne żywo zielone liście z mgiełką, w łososiowym kolorze, kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera Bressingham Bronze ciemne błyszczące liście, a nad nimi mgiełka białych kwiatów. Kwiaty, jako takie, nie są ładne ale w zestawieniu z ciemnymi liśćmi dają bardzo ciekawe efekt.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
3 NN
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Liliu , chętnie się przypomnę , bo przejrzałam zdjęcia i nie mam tej żurawki.Zrewanżuję się chryzantemą.... :P
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lidko kilka razy już byłam w Twoim nowym wątku ale z wrażenia nie mogłam powiedzieć ani słowa. :shock:
Teraz najwyższy czas :wink: powiedzieć właściwie nic nowego ....prześlicznie i to wszystko bez wyjątku łącznie z Pyrus salicifolia. :wink: :D
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

lila31 pisze: Obrazek

Obrazek

Obrazek
Heuchera Green Spice ? piękne żywo zielone liście z mgiełką, w łososiowym kolorze, kwiatów.
Lilu, według mnie to Strawberry Swirls.
W zamian wzięłam sobie nazwę Bressingham Bronze :wink:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Lilu, dziękuję za propozycję ! Będę trzymać kciuki żeby Twoje lilie rosły jak szalone ! Czekam cierpliwie aż dasz znać,że masz ich za dużo.
Zaciekawiłaś mnie bardzo żurawkami. Ja mam na razie tylko kilka Creme Brulee. Planuję dosadzić obok kilka czerwonych ( bordowych ?). Będą rosły w zasadzie w cieniu (może ze 2 godziny słońca).
Jaką odmianę byś poleciła?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Liluś dziękuję w zasadzie mam te które pokazałaś :D .
Myślałam o tobie byś sadzonki porobiła z tych które ci marnieją.
Żurawek faktycznie jest cała masa-mam co najmniej 10 na liście chciejstw :lol: .
Może będę miała okazję przejchać się wiosną do Berlina na targi-oj tam będzie szaleństwo :lol: .
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Wikusiu jak widzisz te paskudy zmuszają liliomaniaków do różnych pomysłów. Nie zrozumiałam Twojego sposobu sadzenia doniczek. Nie zakopujesz ich, tylko wstawiasz do dołków?
Chętnie oglądnęłabym Twoje trąbkowe, bardzo je lubię, są śliczne, ale sama mam ich nie za dużo, muszę się poprawić. :D
Czapla przeniosła się do sąsiada, moje rybki spłynęły na dno oczka, i brak przekąski.
Mój sposób sadzenia to dwie doniczki: większa i mniejsza. Większą zakopuję do ziemi, w mniejszej sadzę.I wstawiam do większej. Jest o wiele łatwiej niż wkopywanie i wykopywanie. Szybko zmieniam dekoracje, usuwam nieatrakcyjne widoki (przekwitnięte rośliny),przenoszę na zimowanie do tunelu.
Przyznam Ci się, że sama chętnie bym je obejrzała już teraz! Posadziłam 20 odmian trąbkowych :tan
Trochę mniej OT. Ruchome doniczki pozwolą mi zaprowadzić jakiś ład w tę różnorodność! Bo to moje pierwsze lilie .
Obejrzałam kolekcję żurawek, spora :lol: :lol: :lol: W tej materii to ja muszę się poprawić ;:7
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”