Fuksja - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wygląda jak poparzona słońcem.
Awatar użytkownika
UrszulaKraków
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 cze 2009, o 10:17

Ja te poprosze o rade....

Post »

Mam od niedawna mala kolekcje fuksji (21 odmian) - na razie sadzoneczki. Do tego 2 nasturcje pnace, pomidorki KORALIK 160cm z donica :D, roze mini, rozmaryn, tymianki, pieriska, krzewuszke.... wszystko mlode, tegoroczne...

Obrazek Obrazek

niestety na sadzonkach fuksji zaczelo sie cos dziac.
Czesc przyszla z takimi plamkami na spodach lisci: Obrazek
Na jednej odmianie botanicznej sa takie plamki: Obrazek Obrazek

a dzis na 1 galazce listki zaczely sie zwijac do spodu, obkurczac - Obrazek a pod spodem znalazlam 3 male, biale owady Obrazek (maczliki szklarniowe?)

Pomozcie prosze w identyfikacji i postepowaniu bo cala sie trzese na mysl ze moge wszystko stracic :/ o pomidorki bym oczy wyplakala bo to moje oczko w glowie od wiosny - Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli tylko zauważę, że listki na fuksjach są "nietypowe"- zaraz je usuwam. Często przeglądam wszystkie doniczki - nie mogę dopuścić , by się coś przyplatało. Fuksja wypuści nowe listki w miejsce uszczkniętych. Teraz właśnie lubi je przedziorek i mszyca- a także mączlik...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
UrszulaKraków
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na razie oberwałam podejrzane listki jak radziłaś i codziennie przegladam.
Martwi mnie teraz jeszcze pogoda, od paru dni codziennie leje pare godzin, jest zimno i mgławo, temperatura miedzy 10 a 15 stopni. Nawet teraz mamy burzę. Ma sie troche wypogodzic na srode i czwartek.

Nie wiem czy trzymac na tym balkonie czy zabrac do domu. Słońca i tak nie ma a cieplej by miały i sucho.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Nie zabieraj do domu, Ulu.
Fuksja podobno taką pogodę lubi najbardziej :roll: :)
Ja mam trzy, na które świeci słońce do 11-tej i jedną, na którą świeci po 15-tej. Te trzy pierwsze jeszcze dają radę, ale tą czwartą muszę przed słońcem osłaniać bo bardzo się męczy. Moja piąta sztuka ma słońce dopiero po 16-tej i jest ok.
Za to od tygodnia leje, nie ma słońca w ogóle i wszystkie moje fuksje mają się dobrze (w przeciwieństwie do mnie :wink: ) :roll: :)
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

te male białe robaczki na fuksjach to mącznik szklarniowiec - niestety fuksje to jego przysmak i myśle że bez oprysku się nie obejdzie :roll:
Awatar użytkownika
UrszulaKraków
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak myślałam, na razie tamte listki oberwałam i poki co na innych nie ma.
Za to dzis rano na kilku znalazłam zielone mszyce. Właśnie studze wywar z czosnku i zaraz będę wszystko pryskać - bo jak rozumiem czosnek ma wlascicwosci odstraszajace nie mszycoobójcze ?:) Czy popryskać również ziemię? Jutro stawiam pokrzywówkę, czy pryskać co 3-4 dni naprzemiennie z wywarem czosnkowym ?

I jak postąpic z roslinami na których nei znalazłam mączlika ? też pryskać? I czym ? Chcialabym uniknąc chemii na pomidorkach..... moze jakis wywal ziołowy na mączlika tez jest ?
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

To są moje tegoroczne nabytki: :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu mam problem.
Co jest przyczyną brązowiejących liści? Za dużo słońca? Za dużo wody? :?: :?: :?:

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Fuksja lubi wilgoć- ale nie lubi za długo stać w za mokrej ziemi- zrzuci pąki i spadną zżółknięte liście. Czasem nawet zaginie... Oberwij uszkodzone liście- powinny wyjść nowe... Podlewac- ale nie zalewać...Zalanej nie uratujesz...
Aha- obrywaj owoce- nieoberwane bedą dojrzewać- a fuksji odechce sie obficiej kwitnąć- będzie siły "ładować" w owoce... :wink:
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

Ja ich tak bardzo nie zalewam Nelu, nie dawno przesadziłam je do nowych doniczek bo szybko rosną.
Stoją trzy sztuki koło siebie i dwie dają radę, a ta jedna ma te listki takie :? , ograniczę jej wody w takim razie.
Czy fuksja zniesie przesuszenie ziemi?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie radzę przesuszać- skutek będzie taki jak zalanie... Być może wpłynęło na jej zachowanie to gorąco co ostatnio było. Moje też trochę są zmęczone- najpierw ulewy- potem upały.
Pobrywaj te uszkodzone listki, możesz też o parę węzłów skrócić- ...Odpocznie i od nowa pójdzie w górę. U mnie w sierpniu był zawsze drugi "wysyp" kwiatów :wink: :D
Tak np przycięłam Bellę Rosellę- juz ma wypustki nowych lisci w kątach starych...

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

Wiesz Nelu, ja dopiero od tego roku mam fuksje, 5 różnych egzemplarzy (nie pytaj mnie o nazwy odmian bo oczywiście nie mam o nich pojęcia) i słowo daję, każdy z nich w podobnych warunkach zachowuje się inaczej. Wszystkie są piękne.
Tu też niestety sprawdza się podstawowa zasada: im bardziej podobają nam się kwiaty, im bardziej zależy nam na roślinie, tym więcej ona grymasi. :roll: :wink:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miałam podobny problem pod koniec czerwca - też lubię fuksje i mam ich kilka. Na jednej zaczęły się pojawiać ciemne plamki a druga na szczytach pędów miała zdeformowane liscie i lekko przyżólkniete.
Tą z plamkami opryskałam 2 razy Topsinem a tej drugiej przycięłam wszystkie czubki i dałam oprysk na "ssąco-gryzące".
Pomogło i nie przeszło na pozostałe.Od tamtej pory jest ok a moje fuksje rosną, kwitna i maja sie dobrze co widać na załączonym zdjęciu bo zajęła całe miejsce na ognisko.
Z mojej kilkuletniej obserwacji wynika, że fuksje odpowiednio pielęgnowane kwitną jeszcze we wrześniu dość obficie więc to nie zbliżająca się jesień jest powodem Twych problemów.

Poniżej link z opisem chorób+ szkodników i określeniem ich wyglądu
http://glebowski.eu/szkodniki.htm

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fuksja

Post »

Erazm pisze:Na liściach fuksji wiszącej na tarasie mam jasno-brązowe plamy. Kwiat nie rośnie, liście "marnieją". Co to za choroba lub szkodnik...?
Najlepsze było by zdjęcie liścia z obu stron, wtedy można coś ocenić. :wink:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Re: Fuksja - choroby i szkodniki

Post »

Dziewczyny ja wpadłam na fuksjowy wątek z pytaniem, gdzie można nabyć te piękne roślinki, ewentualnie ich szczepki? Skąd macie wasze roślinki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”