W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko, żaden kłopot, myślę, że tak będzie najlepiej
Przypomni mi tylko w maju.
Ja od maja do września, dzień w dzień, od rana do wieczora przebywam w ogrodzie i dbam o podlewanie roślin ( bo to kocham robić najbardziej ze wszystkich prac ogrodowych), tak więc zaszczepką nie grozi wysuszenie
Asiu, znalazłam wreszcie zdjęcia moich traw ozdobnych

NN

NN

bambus

Imperata cylindrica 'Rubra'

pampasowa White

Miskant Silberfeder

wydmuchrzyca piaskowa

Ja od maja do września, dzień w dzień, od rana do wieczora przebywam w ogrodzie i dbam o podlewanie roślin ( bo to kocham robić najbardziej ze wszystkich prac ogrodowych), tak więc zaszczepką nie grozi wysuszenie

Asiu, znalazłam wreszcie zdjęcia moich traw ozdobnych

NN

NN

bambus

Imperata cylindrica 'Rubra'

pampasowa White

Miskant Silberfeder

wydmuchrzyca piaskowa
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witaj Halinko widzę że u ciebie lato ładne trawki a jakie duże,tej czerwonej jakbyś miała kiedyś za dużo to poproszę choć troszeczkę 

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- HalinaK
Joluś, nie, to nie trawa od Ciebie. Tę trawę mam już 3 lata. Wcześniej rosła obok perukowca, ale musiałam ją usunąć, bo perukowiec się rozrósł i trochę przesadziłam do mojego "ogrodu traw" hihihi , który zaczęłam tworzyć w tamtym roku.
Jeżeli mi taką samą wysłałaś, to będzie sobie rosła w "ogródeczku Joli"
Jeżeli mi taką samą wysłałaś, to będzie sobie rosła w "ogródeczku Joli"

- HalinaK
Asiu, a ja panuję nad nimAska pisze:Bambus odpada, nie do opanowania...![]()
![]()

Rozrasta się bardzo szybko, to fakt !
Wcześniej miałam go w trawie i kosząc trawę ograniczałam mu miejsce.
Potem przesadziłam trochę bambusa w inne miejsce, a tam gdzie rósł wcześniej kosiłam kosiarką i po roku nie było po nim śladu.
W tym roku znowu trochę bambusa przesadziłam do mojego "ogrodu traw", a poprzednia kępę zlikwiduję w tym roku.
Bambus jest mi bardzo potrzebny na tyczki dla roślinek. A kiedyś może zacznę z niego coś tworzyć

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, piękne trawy! Ja też zaczynam je kolekcjonować, a zaraziła mnie Zanna
Nie chcę się wymądrzać ale czy muskant to nie to samo co miskant, a wydmurzyca to wydmuchrzyca? Może to tylko literówki ale chcę się upewnić.
Tak jak pisałaś - liściaste łatwiej jest ukorzenić, ale chcę spróbować swych sił z iglastymi. Nawet zimą coś tam ukorzeniam. Na przykład wypatrzyłem niedawno piękną pnącą odmianę trzmieliny Fortune'a. Dostałem szczepki od właścicielki i chyba się przyjęły, co mnie bardzo cieszy
Dorzucę słówko co do bambusów. My je też po prostu kosimy, jak się rozrastają, bo i tak rosną na trawniku więc odbywa się to naturalnie. Ale ja mam niskiego bambusa. Pięknie i zielono wygląda teraz zimą więc warto go sadzić. A trawę pampasową to chyba okrywasz na zime? Słyszałem, że ona przemarza? Bardzo mi się podoba ale boję się tego przemarzania

Tak jak pisałaś - liściaste łatwiej jest ukorzenić, ale chcę spróbować swych sił z iglastymi. Nawet zimą coś tam ukorzeniam. Na przykład wypatrzyłem niedawno piękną pnącą odmianę trzmieliny Fortune'a. Dostałem szczepki od właścicielki i chyba się przyjęły, co mnie bardzo cieszy

Dorzucę słówko co do bambusów. My je też po prostu kosimy, jak się rozrastają, bo i tak rosną na trawniku więc odbywa się to naturalnie. Ale ja mam niskiego bambusa. Pięknie i zielono wygląda teraz zimą więc warto go sadzić. A trawę pampasową to chyba okrywasz na zime? Słyszałem, że ona przemarza? Bardzo mi się podoba ale boję się tego przemarzania