Akant długolistny( Acanthus hungaricus )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Akant

Post »

Iwonko. Mój jest zwykły długolistny o liściach zielonych. Nie popatrzyłem,że jest tu mowa o Akancie o pstrych liściach. (Whitewater)
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Witam :D
W ubiegłym roku wiosną posadziłam sadzonkę akanta.Sadzonka bez problemu rosła.Na zimę okryłam
suchymi liśćmi.W tej chwili roślina jeszcze nie wyszła z ziemii.Jestem zaniepokojona.Czyżby zmarzł?
Kiedy akant zaczyna wiosną wegetację? Bardzo będę wdzięczna za informację.
Pozdrawiam cieplutko miłośników tej pięknej rośliny i nie tylko :wit
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Mój już zdecydowanie wyszedł.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

'Whitewater' nie przezimował ani mnie, ani Grzesikowi, ani Kazikowi - więc chyba można go sobie darować... albo zabierać na zimę gdzieś do chłodnego pomieszczenia :wink:
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Popieram :( . Mój poległ tej zimy...Zwykły już ostro rwie się do życia.
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Mój akant przepadł bez wieści wiosną 2011r. Położyłam na nim krzyżyk, więc moje zaskoczenie było ogromne, gdy jesienią pojawiło się mnóstwo odrostów! W tej chwili go nie widzę, ale nie martwię się, bo może tylko "przyczaił się " i odżyje.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Mój zwykły- pcha się na świat!
Obrazek
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Post »

selli7 pisze:KaRo kiedy przesadzałaś akant i jak to zrobić? Czy kopać trzeba głęboko czy szeroko, jakie ma korzenie, czy palowe, rozgałęzione czy raczej nie?Dobrze to znosi? Mój posadzony od niechcenia pierwszy raz zakwitł, a miejsce ma mało wyeksponowane, bo pod krzewem.Muszę na tym samym murku( a więc warunki prawie te same będzie miał) przemieścić go na środek rabaty.Może jednak lepiej przesadzić 'krótkowieczną' barbulę niż ruszać dobrze się zapowiadający,ale młody jeszcze akant?Choć wolałabym odwrotnie.Czy on w miarę długo jest ozdobny?
Żeby nie powtarzać pytania,to zacytowałam fragment ,na który brak było odpowiedzi,a dotyczy dokładnie takiego samego problemu.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

drozd pisze:Aleksanderek. Właśnie teraz dojrzewają nasiona Acantu. Trzeba stopniowo zbierać ciemne owocniki, bo jak słońce przygrzeje ;:3 to wystrzelą ;:44 a potrafią nawet na kilka metrów.
Jest na to prosty sposób. :lol:
Rajstopy, pończochy i podkolanówki z "lecącym oczkiem" należy pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Z jednego końca związać mocno nitką. W drugi brzeg wciągnąć grubą nitkę lub kordonek, zostawiając długie końcówki do zawiązania i mamy gotową czapeczkę na wszystkie trudno uchwytne nasionka. Teraz pozostaje tylko wybrać owocnik, zawiązać i spokojnie czekać aż dojrzeją :lol:
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:D Super pomysł ale na przyszły rok, bo już po nasionkach. W tym roku, ścigałam się z naturą, codziennie nasion ubywało a można je było znaleźć w odległości nawet 3 metrów od rośliny, ale udało mi się trochę nazbierać, mimo że akant ma kolce przy tych owocnikach, tylko palce trochę ucierpiały :wink:
Nasionka zbierałam na akcję, bo to piękna roślina i może ktoś skusi się na akanta do swojego ogrodu.
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Zazdroszczę Wam takich dorodnych okazów. Ja spróbowałam raz uprawy akantów i niestety porażka - wszystko wymarzło lub wygniło.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

zielonajagoda pisze:Nasionka zbierałam na akcję, bo to piękna roślina i może ktoś skusi się na akanta do swojego ogrodu.
To zapewne na Twoje nasionka się załapałam na akcji i teraz próbuję poczytać jak się za nie zabrać coby nie zmarnotrawić.
Dzięki,że mimo kolców chciało Ci się je zbierać ;:138
pozdrawiam
Alicja
gilgall
100p
100p
Od: 4 lip 2011, o 17:33

Post »

Ja również załapałam się na nasiona akantu na akcji i teraz mam pytanie: czy wymagają one jakichś specjalnych zabiegów? Stratyfikacja, namaczanie? No i kiedy najlepiej je wysiać? Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie...

Pozdrawiam, Edyta
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja nasionka akanta wysiałam w domu bez żadnych zabiegów ,doniczka stała sobie na parapecie aż nasionka powschodziły a jak minęły przymrozki roślinki wsadziłam do ziemi ,ale trzeba wybrać miejsce docelowe bardzo zdecydowanie ponieważ akant ma długi korzeń palowy i trudno go potem przesadzać,zakwitł mi w drugim roku od wysiania,zimuje bardzo ładnie bo nawet ubiegłoroczną zime przetrwał pod lekkim przykryciem.
gilgall
100p
100p
Od: 4 lip 2011, o 17:33

Post »

Smirka a nasionka siałaś jesienią czy na wiosnę? Mnie korci, żeby już teraz je wysiać... Ale to chyba wina pogody za oknem - tak by się chciało, żeby już była wiosna, choćby w doniczce :D Jak długo czekałaś na wschody?

Pozdrawiam Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”