Vanda (wątek merytoryczny)

ODPOWIEDZ
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór: Moja Vandzia dziś do mnie również dotarła..... ;:12
Mam w związku z tym małe pytanko: ile nasze Vandy mogą mieć wiosenek życia? drugie pytanko:Ile Vanda musi mieć lat, żeby zakwitła: są to pytania z czystej ciekawości :wink:
GosiaW
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2009, o 21:35

Post »

Witam
Moje trzy roślinki również doszły w idealnym stanie, świetnie zabezpieczone i z pewnością mogłyby przetrwać więcej (ku pocieszeniu tych, którzy jeszcze czekają...).
Przyłączam się do podziękowań dla Rafaela - sprawił mi wielką frajdę.
Pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Kurczeeeeeeee Storczykowa daj ludziom żyć KOBJJJJJJJJJJJETOOOO :twisted: Czytajac Ciebie mozna wpaść w depresje poporodowa nawet 20 lat po porodzie :;230 No w życiu takiej gorliwej pesymistki nie spotkałam :wink: Co do moich vand no to co ja moge napisac...sa małe,a nawet malutkie.Większa ma 6 korzonków ,a mniejsza chyba 2.Wazony tez mam zdecydowanie za duże.Vandzie mieszkają w szklaneczkach do napojów.Śmiac mi sie chce jak czytam o tych wazonach naszych.Pojechałysmy po prostu ,,po bandzie,,Kazda z nas miała wizje dorodnej vandy chyba hihihi.Naucza one nas pokory...oj nauczą :P Czy ktos z Was wie jak długo bedziemy czekac na kwiatki?Czy wykąpane dziś vandzie jutro tez musza być kapane czy maja sobie odpoczywać????Kurcze napiszcie coś na temat następnej kąpieli.....
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kobietki jak dostałyście Vandzie to teraz namaczajcie je przez dwa,trzy dni codziennie po około 3 godziny,potem już tylko co trzy dni..
A na kwiatki sobie troszkę poczekacie,podobno 1-2 lata ale prędzej dwa ;:6
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:12 Dzięki Agatko!!!! Tak tez myśłałam zeby moczyć ja przez dwa dni.W końcu dla takich maleństw taka podruż to żeczywiście niezły stres i spadek sił witalnych.Ja moje vandzie zamoczyłam w wodzie z akwarium.Wcześniej spryskałam preparatem z greipfruta(jakis nowy preparat wszedl na rynek firmy SUMIN ,jutro podam nazwę,bo nie pamietam)
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Nie ma za co ;:3
Dokładnie tak jak Pestka napisałaś,niech one po tej podróży dojdą do siebie a potem to już traktować jak dorosłą Vandzię...
Ja też mam jakiś wyciąg z greipfruta ale nazywa się Citrosept..Muszę dodać jutro kilka kropel do podlania storczyków.. ;:3
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak do mnie dotarły dziś przed południem (pod Białoruską granicę,gdzie wrony zawracają a niedźwiedzie zimą biegają :lol: ) to pewnie najpóźniej jutro będą u Was.
Podłączam się do podziękowań dla Rafaela słynną ;:114 Odwaliłeś kawał dobrej roboty przy pakowaniu a rodzice prz wysyłce i za to im też wielkie ;:180
Trafiły mi się numerki 10,7 i 4(lista jest na pierwszej stronie-to zainteresowanym :wink: ktoś szukał).Po drinkowaniu mają się dużo lepiej ;:40 Niepełnoletnie a pociąg do kieliszka to mają ;:112
...a te wazony... ;:223 ;:224
Obrazek Obrazek
Też wtrącę pytanko o pierwsze moczenie z nawozem-kiedy?oraz czy może potraktować je na dzień dobry Asahi?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

O widzę, że trafiły Ci się Vandzie z super korzeniami- moje mają dużo gorsze korzenie. Jak im się lepiej przyjrzałam, to u jednej chyba stan korzeni nie rokuje najlepiej- dlatego też zastanawiam się nad ,dopalaczem', czyli Asahi.
Obrazek Obrazek
Rafael1979
100p
100p
Od: 29 sty 2008, o 16:51

Post »

Nie jestem znawca, ale myślę tak: najpierw moczcie przez te 3 dni po 3 godz, potem obetnijcie te brązowe korzonki (ja to zrobiłem dopiero teraz w sobotę). Po tym cieciu niech sobie odpoczną te 3-4 dni. Dopiero później traktować je innymi specyfikami... ale to już może stwierdza bardziej biegłe w temacie :)

U kilku moich tez po cieciu praktycznie brak korzonków, ale maja czas odrosną...
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

ja też wczoraj dostałam przesyłkę :)

nr 3 i 7. korzenie mają tak malusieńkie, że moczenie ich stanowi pewien problem - boję się, żeby liście nie zostały zalane. moje dostały szklaneczki na "jaśka wędrowniczka". zdjęcia wstawię wieczorkiem.

szkoda, że nie ma zdjęć na pierwszej stronie, z tego co udało mi się wyszukać to 7 powinna być w kolorach niebieskich, a 3 różowych.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 No to sobie nasze MEGA wazony poczekają troche....Czy można wsunąc taką mała vandzię do wazonu całą???czy musi być rozeta na zewnątrz????Gdzies kiedys widziałam na fotce dorosla vande kwitnąca w szklanej tubie.Takie wazony mam.Zastanawiam sie czy mozna takie małe trzymac w nich.Te duże wiadomo ,ze nie ,bo mogą przegniwac ,ale małe???
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...i jeszcze jedno pytanko(bo sobie zapomniałam)czy korzonki vandy mogą dotykac dna.czy muszą wisieć w powietrzu w szklance???
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

PESTKA@ pisze:...i jeszcze jedno pytanko(bo sobie zapomniałam)czy korzonki vandy mogą dotykac dna.czy muszą wisieć w powietrzu w szklance???
Jolusia napisała na pierwszej stronie, że mogą albo wisieć albo się opierać,

u mnie gdyby miały wisieć to vandzie musiałyby być w kieliszkach na wódkę :;230 ;:18
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Korzonki wyglądaja całkiem dobrze - ja dostała jedną z dużych Vand bez korzeni, tylko z 3 zaczątkami, które wystrzeliły jak z procy i są teraz ogromniaste, wyrosły błyskawicznie. A jeden z nich wyrósł z brązowego, pustego (przynajmniej z wyglądu) korzenia.. więc może warto zaczekać?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Ja bym na waszym miejscu tez zaczekala. Zobaczycie jak szybko pojawia sie korzonki bez niczyjej pomocy :lol:

Leśny Duch fajnie ze ladnie ci korzonki wyrosly. Przy pakowaniu bardzo sie balam aby nie ulegly uszkodzenie, ale naszczescie wszystko sie udalo :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”