Może to ceropegia denticulata ssp. brownii, tylko tak wybarwia się pod wpływem słońca?
---14 lip 2016, o 17:07---
I jeszcze maksymalne powiększenie:

- nie mam tych roślin, ale zawsze na "dłużej" zatrzymuję się w wątku w którym takie
Zważywszy na łatwość z jaką krzyżują się sukulenty z rodziny Asclepiadaceae śmiem twierdzić, że szansa jest dużaIochroma pisze:Ooo taka jaka jest szansa ze zapylenie jest miedzyodmianowe? Jednocześnie, doniczka w doniczkę kwitły mi trzy różne odmiany, zapylona jest sandersonii.
cymric pisze: Optymalna temp latem 23-27 st,zimą 10-12 /ograniczamy podlewanie!!!/Stanowisko słoneczne, przy bardzo intensywnym nasłonecznieniu dochodzi do zaczerwienienia liści i czasem poparzeń,zwłaszcza u gat. mniej sukulentowych. Podlewam obficie latem co 7 -10 dni miękką wodą. Raz na 2-3 tyg zasilam nawozem do pelargonii /1/2 zalecanej dawki/. Dłuższe okresy suszy powodują obkurczenie i zasuszenie korzeni ,co skutkuje ich gniciem przy następnym podlaniu. Skład podłoża /po konsultacjach/-równe objętości ziemi torfowej,kompostowej i piasku z dodatkiem pyłu glinianego. W praktyce mieszam dobrą ziemię uniwersalną z dużą ilością piasku i drobnym żwirem. Część gat. /cimiciodora,stapeliformis/wymaga ziemi kaktusowej-bez torfu.Z moich obserwacji wynika,że hodowcy niemieccy jeszcze bardziej różnicują podłoże ,dodając do niego różnych składników mineralnych.Po porażce i zalaniu c.africana ,gatunki z kaudeksem trzymam w podłożu mineralno/80%/ -organicznym /20%/ Jeden egzemplarz c.woodii hybryda z dużym kaudeksem rośnie w czystym żwirze.
Ceropegie Wysp Kanaryjskich /dichotoma ,fusca,hians / mają odwrócony okres wegetacji. Zaczynają rosnąć jesienią ,po rozpoczęciu sezonu grzewczego. Moja fusca na razie stoi od wiosny,czekam co będzie dalej.
Rozmnażanie-z nasion i fragmentów pędów /odkłady naziemne , powietrzne i sadzonki/ Część gat. można ukorzeniać w wodzie. Nie miałam problemów z ukorzenianiem,wbrew panującej opinii, że nie jest to proste.O ukorzenianiu napiszę w kolejnych postach![]()