Clematis - pielęgnacja, wymagania
Re: Dziwne młode pędy w powojnikach
To są suche patyczki bambusowe, które były w sadzonkach przy zakupie. Sprawdzałam, że z nich nic wyrosło, po wyjęciu z ziemi są nadal suche. Chyba zaczekam i będę obserwować co z tych dziwnych pędów urośnie, bo wyrwać to zawsze można. Jeżeli jednak ktoś ma jakąś radę to proszę o podpowiedź.
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MirekL pisze:Jak wierzbowymi patykami się podpiera to nie dziwne, że urosły...
Właśnie, zanim pojawił się post iwo66, chciałam napisać, że clematisy podparte są bambusem, a to raczej nie on wyrósł ;). Poza tym mnie to na wierzbę nie wygląda, raczej na jakąś śliwkę czy coś takiego (ałycz?), może coś było ziemi, do której powojniki wsadziłaś? Mnie jakieś dziczki (bardzo podobne chyba!!!) wyrosły tuż obok krzewuszek w ubiegłym roku, po kilku miesiącach obserwacji cóż to z tego będzie wywaliłam je, całe szczęście ładnie się dały wyrwać.iwo66 pisze:To są suche patyczki bambusowe, które były w sadzonkach przy zakupie. Sprawdzałam, że z nich nic wyrosło, po wyjęciu z ziemi są nadal suche.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Wyrwij dziadostwo, póki ma małe korzenie.
To albo odrost korzeniowy, albo siewka jakiegoś drzewa.
To albo odrost korzeniowy, albo siewka jakiegoś drzewa.
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Re: Clematis - pielęgnacja
Witam. Sadziłam swoje clematisy w zeszły poniedziałek. Wygląda na to że się przyjęły. Czy mogę je już zasilić nawozem Osmocote?
Trzy posty wyżej Myszek mądrze napisała :

Daj im się jeszcze rozbujaćmyszek pisze:.... za jakiś czas, jak porządnie ruszy, można zasilić specjalnym nawozem do powojników.

Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
No tak ale ja pytam o Osmocote bo jest zalecane użycie wczesną wiosną. Ewentualnie mam jeszcze mieszankę wieloskładnikową.Boje się że ten długo działający będzie nadal działał jak one już będą chciały odpoczynku na zimę. Może w tym roku sobie darować i stosować mieszankę?
Wyrwałam i faktycznie to jakieś "dziadostwo" ;) Na dodatek miało pełno długich już korzeni. Dziękuję i pozdrawiam.
Wierzba. Zresztą iwa.
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc0088bl.jpg/
to moj powojnik-oczywiscie nie wiem jakiej odmiany bo w morisonie na opakowaniu bylo tylko clematis i zdjecie jakie beda kwiaty.
jak widac na zdjeciu to nie jest on zbyt duzy -ma 2 lata czy jego wzrost to sprawa wieku-czy raczej ziemi i nawozenia?
to moj powojnik-oczywiscie nie wiem jakiej odmiany bo w morisonie na opakowaniu bylo tylko clematis i zdjecie jakie beda kwiaty.
jak widac na zdjeciu to nie jest on zbyt duzy -ma 2 lata czy jego wzrost to sprawa wieku-czy raczej ziemi i nawozenia?
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
To może być odmiana Piilu, ona nie rośnie zbyt wysoko.doromichu pisze:http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc0088bl.jpg/
Ja mam taki problem z "wyczuciem" mojego powojnika. Od tego sezonu króluje u mnie na balkonie Clematis "Guernsey Cream". Posadziłam do wielkiej donicy. Balkon ma wystawę zachodnią. Problem mam z podlewaniem. Powojnik ma "nogi" w cieniu i w związku z tym oraz z faktem, że podłoże przysypałam keramzytem oraz zasadziłam 1 szt. barwinka bardzo wolno wysycha mu ziemia. Od zasadzenia w końcu marca podlałam go zaledwie 2 razy mimo, ze ziemia i tak nie była jeszcze sucha. Boję się czy go nie przeleję. Czy podłoże powinno przesychać czy może być stale wilgotne 
To mój 1 w życiu powojnik i nie mam żadnego doświadczenia.

To mój 1 w życiu powojnik i nie mam żadnego doświadczenia.
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kupując na allegroo sadzonki winobluszczu zostałam 'uszczęśliwiona' sadzonką clematis wielkokwiatowy Vino. Trochę jestem w kropce bo nie mam przygotowanego miejsca pod taką roślinkę i za bardzo nie wiem co z nią począć. Mogę ją wsadzić przy siatce ogrodzeniowej pytanie jaka wystawa jest najsensowniejsza żebym kwiaty widziała ja a nie sąsiad (ale ze mnie wrednota ;) ). Mam miejsce pod płotem z południową wystawą które wydaje mi się najszczęśliwsze bo płot jest w zagłębieniu więc słońce nie dociera do korzeni.
jeśli tak to jakie inne clematisy polecalibyście (jak już zmieniać koncepcje to bym poszła na całość i zasadziła kilka odmian). od południa częściowo zacienione grabami fastigiata
jeśli tak to jakie inne clematisy polecalibyście (jak już zmieniać koncepcje to bym poszła na całość i zasadziła kilka odmian). od południa częściowo zacienione grabami fastigiata
Ewa
Cześć 
Moja przygoda z ogrodnictwem dopiero co się zaczęła i chciałabym podpytać doświadczonych o jedną rzecz. Naczytałam się o chorobach powojników, o tym że trzeba je opryskiwać i podlewać środkami przeciwgrzybowymi i tutaj mam pewien dylemat. Wymieniacie w różnych postach wiele nazw środków przeciw grzybom, większość z nich jest określana jako środki o działaniu kontaktowym (co ja rozumiem jako oprysk), ale wy te środki używacie też do podlewania. Więc jak to jest, są inne środki do podlewania i inne do oprysków? Ja posiadam środek Miedzian 50 wp, oprysk (0,3%) już zastosowałam, czy mogę ten środek użyć również do podlewania, a jeśli tak to w jakim stężeniu?

Moja przygoda z ogrodnictwem dopiero co się zaczęła i chciałabym podpytać doświadczonych o jedną rzecz. Naczytałam się o chorobach powojników, o tym że trzeba je opryskiwać i podlewać środkami przeciwgrzybowymi i tutaj mam pewien dylemat. Wymieniacie w różnych postach wiele nazw środków przeciw grzybom, większość z nich jest określana jako środki o działaniu kontaktowym (co ja rozumiem jako oprysk), ale wy te środki używacie też do podlewania. Więc jak to jest, są inne środki do podlewania i inne do oprysków? Ja posiadam środek Miedzian 50 wp, oprysk (0,3%) już zastosowałam, czy mogę ten środek użyć również do podlewania, a jeśli tak to w jakim stężeniu?
Czy powojnikom wcześnie kwitnącym, powtarzającym kwitnienie w tym samym sezonie należy obcinać owocostany? Czy ma to wpływ na powtórzenie kwitnienia?
- Orsini
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 kwie 2008, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dołączam się do pytania o owocostany. Mój clematis już kwitnie a jest jeszcze niski (po obcięciu i zimowaniu w drugim roku). Boję się, że zaraz pojawią się owoce i radość się skończy. Czy po obcięciu owocostanów clematis jeszcze ma szansę urosnąć (w zeszłym roku po owocostanach już mi nie urósł i został na wysokości ok. 1m)? Jak mu pomóc?
I dodatkowe pytanie: co może być przyczyną tego, że w clematisie The President kwiaty rosną tylko na czubku pędów (w związku z tym każdy pęd ma tylko jeden kwiat i to na samym czubku)? Wygląda to dość smutnie.
I dodatkowe pytanie: co może być przyczyną tego, że w clematisie The President kwiaty rosną tylko na czubku pędów (w związku z tym każdy pęd ma tylko jeden kwiat i to na samym czubku)? Wygląda to dość smutnie.
Pozdrawiam,
Orsini
Orsini