Dwie Budleje do jednego dołka ?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

aleksandra2323 pisze:Czy tą budleje jakoś inaczej się przycina?
Pisząc, że bardzo wcześnie kwitnie mam na myśli to, że kwitnie nieco wcześniej od pozostałych budlei dawida ale dokładnie tak samo jak cały gatunek kwitnie na pędach tegorocznych.

Innego cięcia wymaga jedynie budleja alternifolia (skrętolistna) ale to zupełnie inny gatunek budlei, tzn. dokładnie to nie należy jej ciąć w ogóle.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja swoją budleję posadziłam późną wiosną ( biała) a ona stoi w miejscu :( nie wiele ma przyrostu :(
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewnie musi zapuścić mocne korzenie a to spory wysiłek dla rośliny. Za to w przyszłym sezonie ...
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwonaxp pisze:A ja swoją budleję posadziłam późną wiosną ( biała) a ona stoi w miejscu :( nie wiele ma przyrostu :(
Późną wiosną czyli całkiem niedawno, a więc tak jak pisze Jadzia, musi zapuścić korzenie, spokojnie, ruszy i to jak! :)
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16

Post »

No i mam problem: rozmawiałam z koleżanką, która ma w swoim ogrodzie trzy budleje, już sporych rozmiarów - mimo, że przycina je każdej wiosny do 40 cm - ale w związku z tymi właśnie budlejami w tym roku ma inwazję gąsienic motylich: zżerają wszystko!!! Co Wy na to? Bo ja się nieźle przestraszyłam ...
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, łel, to niestety jest możliwe, gdy się ma np. kapustne to sadzenie budlei może być ryzykowne. Na razie takiego problemu nie miałem. . . no ale trzeba być tego świadomym. W końcu to motyli krzew.

Jakkolwiek sądzę, że by taki problem z gąsienicami zaistniał to chyba muszą być obecne jeszcze inne czynniki, brak naturalnych wrogów motyli czy jakieś podobne. Samo przyciąganie motyli chyba jest nie wystarczające a trzy budleje to chyba jeszcze nie tak dużo, budleje rosną na całym świecie w Polsce po RODach można ich spotkać bardzo wiele więc gdyby problem był powszechny to już nic na świecie by nie zostało oprócz budlei :D.
Zolinka
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 13:12

Post »

czy możecie doradzić - chciałabym posadzić dwie budleje koło siebie - w jakiej odległości ??
pozdrawiam
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zolinka pisze:czy możecie doradzić - chciałabym posadzić dwie budleje koło siebie - w jakiej odległości ??
pozdrawiam
A o jakie koło siebie chodzi? Takie jak w temacie wątku? Czyli w jednym dołku dwie budleje tak żeby udawały jedną czy też chodzi o to żeby rosły obok ale żeby jednak było widać, że to dwie a nie jedna?

Jeśli w jednym dołku to ja sadziłem w odległości 20-30 cm. a jeśli na osobne krzaki to ja proponowałbym jednak duże oddalenie ze 3m przynajmniej tak żeby widać było pokrój obu krzewów żeby była leciutka luka między nimi, inaczej wyjdzie ni to ni sio. Budleje najładniej wyglądają jako solitery gdy widać ich pełny pokrój. . . no, przynajmniej moim zdaniem oczywiście można i próbować zrobić z nich żywopłot lub szpaler, ja próbuję :wink: no ale to jednak nieco co innego.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Wiosna kupiłam dwie budleje..czerwoną i fioletową.Posadziłam do jednego dołka obok siebie bez odstępu.Byłam przekonana ,ze nic z nich nie bedzie,bo kupując roslinki ,gałązki były suche.Teraz czerwona,najsłabsza budlejka ma juz pąki kwiatowe.a fioletowej cos sie tam kluje(chyba).Mam pytanie odnosnie rozsadzenia tych krzaczków.Kiedy mogę je rozsadzic? Przyszłej wiosny czy jeszcze tej jesieni?Po poczytaniu Waszych postów wydaje mi się ,ze nie powinny rosnąc razem tak blizko siebie.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Wiosna kupiłam dwie budleje..czerwoną i fioletową.Posadziłam do jednego dołka obok siebie bez odstępu.
Jak to możliwe :shock: tak się fizycznie nie da. Przecież na pewno jest jakiś odstęp między jedną a drugą. ;)

Poczekaj, daj im szansę, :) zobacz jak to będzie wyglądać, budleje bardzo łatwo się rozmnażają czy to z gałązek czy z nasion i bardzo szybko rosną więc jeśli nie będzie Ci się podobać to najwyżej zmienisz im miejsce.

Z przesadzaniem trzeba uważać, budleje tego nie znoszą bo mają bardzo obfity system korzeniowy, same korzenie są dość delikatne a w ciągu roku budleja potrafi zbudować taki system korzeniowy, że ho ho...

Osobiście jeśli już koniecznie musiałem je przesadzać (a tak się zdarzało) to przesadzałem je na wiosnę z prostej przyczyny, budlei raczej nie powinno się ciąć na jesieni tylko na wiosnę, no a przesadź tu taki 2 metrowy krzak! :? O wiele łatwiej przyciąć na wiosnę niziutko i przesadzić.
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Budleja

Post »

Dostałam budleje w tym roku posadziłam ją pod balkonem co mogę jeszcze obok niej posadzić? jest dużo słońca i ziemia bylejaka chociaż jak wsadzałam wsypałam worek ziemi ogrodowej.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Hej, Gosiu! Budleja najlepiej wygląda jako soliter. W najbliższej okolicy nic nie sadź- ładnie wygląda jak się jej przewieszaja gałązki- do tego musi mieć miejsce...

Pozdrawiam...

Mój Black Knight zaczyna kwitnąć...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Budleja

Post »

Nelu a czy ta Twoja budleja pachnie bo tak słyszałam że jest bardzo ładny zapach
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Budleja

Post »

Wszystkie budleje pachną upajająco pięknie :)
To jeden z moich ulubionych zapachów ogrodowych.
A co do sadzenia czegokolwiek koło budlei to jakieś kwiatki jednoroczne spokojnie można w formie klombu wokół budlei posadzić ale na pewno nic co przekracza 1 m, bo, jak pisze Nela, soliter to najlepsze rozwiązanie pod warunkiem, że ktoś ma wystarczające miejsce.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Jejkuuu :shock: 2m??? to zeczywiście sporej wielkości krzak.Tam gdzie posadziłam budlejki cos tak okazałego bardzo mi się przyda.Co do odstępu miedzy jednym a drugim krzaczkiem to naprawde go nie ma :oops: Po prostu chwyciłam dwie roślinki o róznych kolorkach i wsadziłam do jednego dołka :oops: Skoro budlejki pieknie pachna to....już nie mogę sie doczekać kiedy będę miała okazje podelektować sie ich zapachem. :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”