Canna - Paciorecznik cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Christin ważne. Roślina to żywy orgonizm i reaguje podobnie jak człowiek. Nic przyjemnego nie mówiąc z jakim skutkiem dla zdrowia jest rozgrzanym wskoczyć do zimnej wody. Podobnie z rosliną tak samo odczuwa szok termiczny.
Udało mi się znaleść zdjęcie cann w skrzynkach. Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację Janusz ... jak mówią święta prawda a porównanie - lepszego nie brak. Od razu do mnie dotarło az dreszcze przeszły i od dziś wprowadzę te zasadę nie tylko do nich bo dalie i dalietty pewnie przeżywają to samo ...

Ten "las w skrzyniach " robi wrażenie ale i pracy sporo - coś za coś - prawda?
One swym pięknem nam za to płacą.
Pozdrawiam i dziękuje.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto nowa odmiana canny w mojej kolekcji "Brighton Orange." Jest średniej wysokości o dość licznych kwiatach koloru ciemnopomaraczowego z czerwonymi cieniami . Ładne mahoniowe liście. Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Re: Canna - Paciorecznik

Post »

Proszę o podpowiedź. Niedługo dostanę Canny. Jeszcze nigdy nie miałam ich, nie chcę im zrobić krzywdy. Co dalej z nimi?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lorrie Nie wyrobiłem się z paczką do Ciebie. Musiałem zabierać z ogrodu co się dało przed śniegiem i mrozem. Wyślę jutro rano.Powinna dojść przed wekendem,a jak nie to i tak nic im się nie stanie do poniedziałku.
Odnośnie przechowywania będę wieczorem opisywał w jaki sposób przechować i cechy poszczególnych odmian.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ok ok ok, dam jakoś bez nich radę do przyszłego tygodnia, tylko proszę napisz mi co mam z nimi dalej robić - u mnie zero doświadczenia z tymi pieknymi roslinami, a nareszcie mogę je mieć :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Januszu !
Jestem pełen podziwu tak pięknej kolekcji cann :shock: . Oglądałem z wrażenia fotki chyba ze 100 razy ;:3 . Nawet nie wiedziałem , że canny są takie różnorodne :shock: . To teraz na nie zachrowałem.. Tylko gdzie ja choć kilka takich cudeniek dostane i jak drogie są ? :? . Ja mam tylko jedną cannę.. , jak na razie.. :oops: :lol: . Jeszcze wszystko przede mną bo wkońcu mam dopiero 16 lat :lol: . Dzisiaj mi ją zasypał śnieg i musze ja jutro wykopać ? :shock: . Nie chce żeby umarzła :cry: , czytałem że kanny sie wykopuje na koncu października , no ale juz ten śnieg.. :twisted: .
Pozdrawiam :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi Arturze, że odwiedziłeś moją stronę i miło poznać następnego miłośnika cann. Tak na dobry początek,żeby tej Twojej jedynaczce nie było smutno wyślę Ci w prezencie kilka z mojej kolekcji tylko napisz jakiego koloru kwiaty ma Twoja bym nie przysłał takiej samej. Canny wykopuje się po pierwszym przymrozku nie na na to daty. Bywały lata,że we wrześniu mróz zniszczył całe rośliny i trzeba było wykopać, bo widok był opłakany. Podaj mi proszę swoje dane na pm to uzgodnimy termin wysyłki.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne canny...Ja dopiero w tym roku z ogrodem zaczynam i jeszcze can nie mam ale wiosną na pewno coś kupię, no postaram się...Mam nadzieje że kiedyś* będę miał tyle can co drozd...

*kiedyś-bo na razie mam 13 lat i nie wiele kasy :roll:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W związku z dużym zainteresowaniem cannami jak i duża ilością pytań odnośnie przechowywania przez zimę, uprawy, i charakterystyki poszczególnych odmian, postaram się w miarę możliwie przejrzyście opisać i odpowiedzieć na zadawane pytania.
Na początek o sposobie przechowania kłączy przez okres zimy.
Dotyczy to kłaczy kupionych teraz jesienią. Najlepszym sposobem przechowania to sadzenia do doniczek poszczególnych kłączy. Ale co zrobić jak jest dużo a żeby zajęły mało miejsca. Najlepsze są do tego skrzynki po owocach plastikowe czy po cytrusach drewniane nawet twarde kartony. Trzeba taki pojemnik wyłożyć folią nasypać warstwę ziemi( najlepiej uniwersalnej) i ułożyć kłącza nie za gęsto tak jak przedstawia zdjęcie.

Obrazek

Następnie kłącza zasypać taką samą ziemią trochę zwilżyć i wystawić do pomieszczenia w temp.+ 5-10 stC.
W takiej temperaturze przetrzymać do końca lutego. Od marca można zacząć pędzić w pokojowej temp. i więcej podlewać. Gdy ukarzą się pierwsze wschody zapewnić trzeba dużo światła, by rośliny nie wybujały. Dlaczego jest tak istotna ziemia i folia. W maju przed wysadzeniem na miejsce stałe wyjmuje się canny wraz z folią ze skrzynki i wtedy bardzo łatwo można oddzielić sadzonkę jedną od drugiej przy pulchnej rozsypującej się ziemi. To już w skrócie opisywałem wcześniej jak i sposób sadzenia do gruntu.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie no, co tutaj zaglądam to robię sobie coraz większą chęć na canny, a nie mam kasy by je kupić :cry:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już po filmie "Samo życie" ciepło w domu, bo sezon grzewczy rozpoczęty wiec można coś napisać o cannach tak jak obiecałem.
Zacznę może od kłaczy. Każda odmiano pomimo iż tak sama rozmnaża się z kłączy ale budowa kłącza dość istotnie różni się w poszczególnych odmianach. Są kłącza krótkie grube, strzeliste, rozciągnięte nawet do 20cm. oczko od oczka jak i w różnych kolorach. Do czego zmierzam. Otóż wiadomo że canny rozmnażają się przez podział karp na poszczególne kłącza i niech nas nie zmyli fakt, że jedne są duże inne małe i może mniej wartościowe. Nic błędnego. Sadzonka przygotowana do dalszej uprawy nie może być duża. Otóż kłącze rozrasta się w powtarzającym cyklu: z kłącza wyrasta nowe kłącze z nowego następne itd. Przy sadzonce z dużą ilością oczek (kiełków) przyszła karpa będzie się dusiła z nadmiaru kłączy co spowoduję,że roślina wytworzy dużo łodyg z liśćmi ale bez kwiatu. Ale nie ma reguły bez wyjątków. Są takie odmiany jak np."Aphrodite" że ma często tak zwartą karpę,że trudno podzielić i najczęściej odrywają się pojedyncze oczka wiec przy takich karpach można sadzonki robić z wieloma oczkami.
Zdjęcia przedstawiają różne rodzaje kłączy z różnych odmian
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Dla bliższego poznania poszczególnych odmian z mojej kolekcji zacznę od odmian najwyższych dorastających nawet do 2m z kwiatem.
Do nich należą odmiany: "Woming", "Orange Bauty"
Odmiany te rozrastają się szeroko ale wydają mało łodyg tak liściowych jak i kwiatowych szczególnie odm "Woming" na drugim zdjeciu
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arturze.
O ile roślina jest jeszcze zielona nie uszkodzona przez przymrozek nie wykopuj. Dopiero jak mróz zmrozi liście. Kłącza pod ziemią nie zmarzną musiałby być duży mróz.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Januszu - wiesz może jaka to Canna o centkowanych, takich "tygrysich" liściach?
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

drozd pisze:Arturze.
O ile roślina jest jeszcze zielona nie uszkodzona przez przymrozek nie wykopuj. Dopiero jak mróz zmrozi liście. Kłącza pod ziemią nie zmarzną musiałby być duży mróz.
Oj to już "musztarda po obiedzie" , ale przez 2 ostatnie noce pogoda dała jej popalic i dzisiaj wykopałem , przechowam jak piszesz w piwniczce :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”