Daktylowiec niski (Phoenix roebelenii) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
pop_szper
50p
50p
Od: 7 paź 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z palma phoenix ( zdjecia )

Post »

Niestety daktylowiec niski ciężko rośnie w domu, małe wahania temperatury, wilgotności czy nasloneczneinia powoduja że marnieje.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Problem z palma phoenix ( zdjecia )

Post »

Mój Roebelenii już piąty, albo szósty rok rośnie przy wschodnim oknie (ok. 1 metr od niego) i radzi sobie całkiem nieźle, przez cały rok wypuszcza nowe liście. Oprócz ataku przędziorków, nigdy nie miałem z nimi więcej problemów. Ogólnie jest to jedna z łatwiejszych palm w hodowli, tylko trzeba jej zapewnić podstawowe warunki, czyli słońce, albo co najmniej jasne stanowisko, właściwe podlewanie, a będzie rosła całkiem dobrze. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
acw123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2014, o 07:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z palma Phoenix roebelenii ( zdjecia )

Post »

Hej,
Mam podobną palmę, fajnie rosła przez półtorej roku. Nagle z dnia na dzień zaczęła schnąć a nowe zielone gałązki zrobiły się wiotkie pozostałe mają odcień sinej zieleni wpadający w brąz, na liściach są jakby plamki białego nalotu.
Załączyłam zdjęcia.
Proszę o radę jak ją uratować.
Stoi od samego początku w jednym miejscu jakieś pół roku temu przesadzona została do większej donicy na dnie której jest keramzyt. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdź czy nie ma niechcianych lokatorów, obejrzyj dokładnie liście z obu stron. Napisz też, jak podlewasz mniej więcej ile i w jakiej ilości. A i do jakiej ziemi posadziłaś palemkę. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Czy palma stoi w przeciągu? Bo jeśli stoi w ciepłym domu i dostaje zimne powietrze z dworu nocą to może być przyczyna...
Zalamany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2015, o 20:03

Post »

Witam serdecznie!
Posiadam palme, która chyba gnije, proszę o pomoc milosnikow. W takiej sytuacji co moge zrobic. Podlewam raz na tydzien odstana woda, ale uzywalem urzadzenia do nawilzania powietrza, wydaje mi sie ze to ja zabija. Mam wymienic ziemie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Dektylowiec niski problem z nadmierna wigotnoscia!

Post »

Raczej przekopać... Ewentualnie zebrać pleśń z powierzchni.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Daktylowiec Niski / Phoenix Roebelenii - żółknące liście

Post »

Twoja palma nazywa się tak, jak w tytule wątku. Poczytaj go, a szczególnie linki, które podałem wyżej. Jeśli chodzi o podlewanie to jestem przeciwnikiem podlewania do podstawki, a szczególnie jeśli chodzi o palmy. Powinny być one podlewane wyłącznie od góry. Ziemia przez cały rok powinna być umiarkowanie wilgotna, im większa palma, a tym samym doniczka tym większe zapotrzebowanie na wodę. Prawidłowe podlewanie to takie, gdy po podlaniu woda wypłynie od spodu na podstawkę (podlewanie więc min raz w tygodniu/półtora). Oczywiście istotne jest przy tym podłoże - prawidłowa mieszanka to ziemia do palm, wymieszana z gruboziarnistym piaskiem, dzięki temu ziemia jest przepuszczalna i jest mniejsze ryzyko przelania. Doniczka powinna być wysoka, tzw palmówka, na wiosnę do takiej przesadzisz. Stanowisko jak najjaśniejsze i słoneczne, jedynie latem trzeba nieco uważać z ostrym południowym słońcem. Te palmy lubią podwyższoną wilgotność powietrza, szkodzi więc im suche powietrze z kaloryferów. Najlepiej więc postawić ją w takim miejscu, gdzie będzie miała jasno, ale dalej od grzejnika. Żeby podwyższyć wilgotność polecam postawić na większej tacy wypełnionej wilgotnym cały czas keramzytem oraz codziennie spryskiwać liście.
Jeśli chodzi o objawy, sprawdź system korzeniowy, być może jest mocno przerośnięty, albo doszło do uszkodzenia korzeni przez nieodpowiednie podlewanie. Sprawdź dokładnie liście, czy nie ma na nich szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
asik555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2015, o 00:08

Re: Daktylowiec Niski / Phoenix Roebelenii - żółknące i schnące liście

Post »

Dziękuję za info! :)
ewa_00
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2016, o 15:34

Re: Problem z palmą Phoenix roebelenii

Post »

Witam serdecznie,
Palmę kupiłam ok. pół roku temu. Miała swoje lepsze i gorsze momenty aż w ostatnich dniach padła prawie kompletnie. Naczytałam się tutaj w różnych wątkach co mogło być powodem i jakie błędy popełniałam. Prawdopodobnie suche powietrze i złe podlewanie. Wszystkie liście prawie już wyschły (od końcowek liści prawie w 3/4, czyli bardzo dużo) ze środka wystaje kilka nowych malutkich więc mam jeszcze nadzieję, ale co powinnam zrobić żeby ją odratować? zostawić te na pół-suche liście czy całkiem wyciąć i zostawić tylko te co dopiero wschodzą?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Daktylowiec niski (Phoenix roebelenii) - żółknące i schnące liście

Post »

A zdjęcia możesz wrzucić?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ewa_00
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2016, o 15:34

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz widzę, że to moje 3/4 było bardzo optymistyczne...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te najsuchsze poodcinać, resztę zostaw.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Speaker9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2016, o 11:31

Palma choruje, biały nalot, schnące liście

Post »

Obrazek

Witam, bardzo proszę o pomoc, oprócz tego liście żółkną, palma usycha.

Czy mogę ją wystawić na zewnątrz? Czy jest dla niej ratunek?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są wełnowce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”