Daktylowiec niski (Phoenix roebelenii) - pielęgnacja, problemy w uprawie
-
- 50p
- Od: 7 paź 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z palma phoenix ( zdjecia )
Niestety daktylowiec niski ciężko rośnie w domu, małe wahania temperatury, wilgotności czy nasloneczneinia powoduja że marnieje.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z palma phoenix ( zdjecia )
Mój Roebelenii już piąty, albo szósty rok rośnie przy wschodnim oknie (ok. 1 metr od niego) i radzi sobie całkiem nieźle, przez cały rok wypuszcza nowe liście. Oprócz ataku przędziorków, nigdy nie miałem z nimi więcej problemów. Ogólnie jest to jedna z łatwiejszych palm w hodowli, tylko trzeba jej zapewnić podstawowe warunki, czyli słońce, albo co najmniej jasne stanowisko, właściwe podlewanie, a będzie rosła całkiem dobrze. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Problem z palma Phoenix roebelenii ( zdjecia )
Hej,
Mam podobną palmę, fajnie rosła przez półtorej roku. Nagle z dnia na dzień zaczęła schnąć a nowe zielone gałązki zrobiły się wiotkie pozostałe mają odcień sinej zieleni wpadający w brąz, na liściach są jakby plamki białego nalotu.
Załączyłam zdjęcia.
Proszę o radę jak ją uratować.
Stoi od samego początku w jednym miejscu jakieś pół roku temu przesadzona została do większej donicy na dnie której jest keramzyt.

Mam podobną palmę, fajnie rosła przez półtorej roku. Nagle z dnia na dzień zaczęła schnąć a nowe zielone gałązki zrobiły się wiotkie pozostałe mają odcień sinej zieleni wpadający w brąz, na liściach są jakby plamki białego nalotu.
Załączyłam zdjęcia.
Proszę o radę jak ją uratować.
Stoi od samego początku w jednym miejscu jakieś pół roku temu przesadzona została do większej donicy na dnie której jest keramzyt.

- norbert76
Sprawdź czy nie ma niechcianych lokatorów, obejrzyj dokładnie liście z obu stron. Napisz też, jak podlewasz mniej więcej ile i w jakiej ilości. A i do jakiej ziemi posadziłaś palemkę. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czy palma stoi w przeciągu? Bo jeśli stoi w ciepłym domu i dostaje zimne powietrze z dworu nocą to może być przyczyna...
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dektylowiec niski problem z nadmierna wigotnoscia!
Raczej przekopać... Ewentualnie zebrać pleśń z powierzchni.
- norbert76
Re: Daktylowiec Niski / Phoenix Roebelenii - żółknące liście
Twoja palma nazywa się tak, jak w tytule wątku. Poczytaj go, a szczególnie linki, które podałem wyżej. Jeśli chodzi o podlewanie to jestem przeciwnikiem podlewania do podstawki, a szczególnie jeśli chodzi o palmy. Powinny być one podlewane wyłącznie od góry. Ziemia przez cały rok powinna być umiarkowanie wilgotna, im większa palma, a tym samym doniczka tym większe zapotrzebowanie na wodę. Prawidłowe podlewanie to takie, gdy po podlaniu woda wypłynie od spodu na podstawkę (podlewanie więc min raz w tygodniu/półtora). Oczywiście istotne jest przy tym podłoże - prawidłowa mieszanka to ziemia do palm, wymieszana z gruboziarnistym piaskiem, dzięki temu ziemia jest przepuszczalna i jest mniejsze ryzyko przelania. Doniczka powinna być wysoka, tzw palmówka, na wiosnę do takiej przesadzisz. Stanowisko jak najjaśniejsze i słoneczne, jedynie latem trzeba nieco uważać z ostrym południowym słońcem. Te palmy lubią podwyższoną wilgotność powietrza, szkodzi więc im suche powietrze z kaloryferów. Najlepiej więc postawić ją w takim miejscu, gdzie będzie miała jasno, ale dalej od grzejnika. Żeby podwyższyć wilgotność polecam postawić na większej tacy wypełnionej wilgotnym cały czas keramzytem oraz codziennie spryskiwać liście.
Jeśli chodzi o objawy, sprawdź system korzeniowy, być może jest mocno przerośnięty, albo doszło do uszkodzenia korzeni przez nieodpowiednie podlewanie. Sprawdź dokładnie liście, czy nie ma na nich szkodników.
Jeśli chodzi o objawy, sprawdź system korzeniowy, być może jest mocno przerośnięty, albo doszło do uszkodzenia korzeni przez nieodpowiednie podlewanie. Sprawdź dokładnie liście, czy nie ma na nich szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Daktylowiec Niski / Phoenix Roebelenii - żółknące i schnące liście
Dziękuję za info! 

Re: Problem z palmą Phoenix roebelenii
Witam serdecznie,
Palmę kupiłam ok. pół roku temu. Miała swoje lepsze i gorsze momenty aż w ostatnich dniach padła prawie kompletnie. Naczytałam się tutaj w różnych wątkach co mogło być powodem i jakie błędy popełniałam. Prawdopodobnie suche powietrze i złe podlewanie. Wszystkie liście prawie już wyschły (od końcowek liści prawie w 3/4, czyli bardzo dużo) ze środka wystaje kilka nowych malutkich więc mam jeszcze nadzieję, ale co powinnam zrobić żeby ją odratować? zostawić te na pół-suche liście czy całkiem wyciąć i zostawić tylko te co dopiero wschodzą?
Palmę kupiłam ok. pół roku temu. Miała swoje lepsze i gorsze momenty aż w ostatnich dniach padła prawie kompletnie. Naczytałam się tutaj w różnych wątkach co mogło być powodem i jakie błędy popełniałam. Prawdopodobnie suche powietrze i złe podlewanie. Wszystkie liście prawie już wyschły (od końcowek liści prawie w 3/4, czyli bardzo dużo) ze środka wystaje kilka nowych malutkich więc mam jeszcze nadzieję, ale co powinnam zrobić żeby ją odratować? zostawić te na pół-suche liście czy całkiem wyciąć i zostawić tylko te co dopiero wschodzą?
- norbert76
Re: Daktylowiec niski (Phoenix roebelenii) - żółknące i schnące liście
A zdjęcia możesz wrzucić?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta

Teraz widzę, że to moje 3/4 było bardzo optymistyczne...
- norbert76
Te najsuchsze poodcinać, resztę zostaw.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
To są wełnowce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta