Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Bidi
50p
50p
Od: 27 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka ostra

Post »

Witam miłośników ostrej papryczki!

Ja wysiałam już w lutym to ostre warzywo: nasiona Cayenne oraz nasionka zielonej chili kupionej na targu.

Jeśli Wam to coś pomoże, to kilka moich spostrzeżeń:
- nasionka ostrej papryki nie wysiewamy głeboko do ziemi, raczej tak, aby było widać białe łebki,
- utrzymujemy je w ciągłej wilgotnosci (to bardzo ważne) i przykrywamy przezroczystą, podziurkowaą folią - wtedy szybciej wykiełkują,
- trzeba się uzbroić w cierpliwosć - papryczki kiełkują długo...ale po miesiacu powinno już być coś widać,
- w czasie kiełkowania należy trzymać je w cieple - w temp. pozyże 21 stopni! To ich naturalne środowisko

Ja zastosowałąm się do tych wszystkich rad. Jestem po pikowaniu i po przesadzeniu papryczek do skrzynek na balkon - pięknie rosną!!
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Dlaczego nie powinno się przykrywać ziemią ? Przykryte też dobrze kiełkują.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Można śmiało przykryć ziemią nasiona. Łatwiej wtedy utrzymać stałą wilgotność. Im papryka ma cieplej tym szybciej kiełkuje. jednak z temperaturą nie należy przesadzać. Przed wysiewem nasiona papryki zaprawiam zaprawą nasienną T, wtedy nie rozwijają się w glebie grzyby i pleśnie. :wit
Bidi
50p
50p

Post »

Jak tam Wasze papryczki? Moje są w trakcie zakwitania i bardzo się z tego powoli cieszę :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit U mnie jeden krzaczek ma już paprykę i to całkiem sporą(około 7cm cudnej ostrej papryczki).Następne dopiero zaczeły kwitnąć ;:3
Asia
Awatar użytkownika
padrito
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2009, o 11:51

Post »

Aloha
wczoraj przeczytałem, że papryka ostra poniżej temperatury 13 oC wstrzymuje wegetację. Póki co noce w Polsce mamy cały czas chłodne i temp. rzadko przekracza 11-12 stopni. Czy Wasze papryki stanęły w miejscu?
Pytam bo moje wysadzone do gruntu ok. 2 tygodnie temu praktycznie się nie zmieniły. Dzisiaj wpadłem na pomysł, że będę codziennie zabierał pozostałe papryki ostre w doniczkach do domu na noc. Ciekawe jak to wpłynie na wegetację. Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii?
" Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło." - Gabriel García Márquez
Bidi
50p
50p

Post »

Ja też czytałam, że papryki takich niskich temperatur nie lubią. Dlatego w zeszły weekend, gdy u mnie temperatura w nocy spadła do 11 stopni, wniosłam je do domu. Głównie staram się je wystawiać do ciepełka. Idą w górę!
Awatar użytkownika
padrito
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2009, o 11:51

Post »

Znowu szykuje się zimniejszy i wilgotny weekend i znowu papryki ostre przystopują ze wzrostem. :x
" Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło." - Gabriel García Márquez
Bart85
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 09:42

Post »

Witam

Mam mały problem z moją papryką ostrą :roll: , pierwszy raz w życiu mam szklarnie w ogrodzie i postanowiłem kupić do niej 2 sadzonki ostrej papryki na bazarze, sprzedawca powiedział tylko że ostra ale nie wiedział dokładnie co to za odmiana.

Na jednym z krzaków przy samym wejściu do szklarni pojawiły się mszyce

Wczoraj podlałem wszystko "wywarem z pokrzyw" do glebowo i spryskałem te liście gdzie były mszyce, dzisiaj rano spryskałem liście też miedzianem. Mszyce dalej są, starałem się je rozgnieść palcem przejeżdżając po liściu ale nie wiem czy tak można? Mszycą pomagają chyba mrówki bo coś robią przy tych zielonych kupkach. Szukałem też biedronek w ogrodzie ale nic nie mogłem znaleźć żeby je przetransportować do szklarni :(.

PS. to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o trochę wyrozumiałości jeśli coś jest nie w temacie bądź źle napisane ;)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Na mojej papryce ostrej pojedyncze listki wywijają się (do góry nogami). Co to może oznaczać? Czy mają za gorąco pod folią?

Zdjęcie usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

Witajcie,
poszukuję owoców Cayenne peppers, Jalapenos, Serranos, Habeneros. Generalnie jakiejś bardzo ostrej papryki, im bardziej ostra bym lepsza.
Wiecie może gdzie takie owoce można kupić?
Chcę zrobić Master Tonic i potrzebuję właśnie bardzo ostrej papryki do tego.
Lika
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Cayenne bez problemu w każdym markecie na stoisku z warzywami. Czasmi bywa też Habanero i Serrano.
Jalapeno nie jest wcale bardzo ostre. ;:224
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

Magda dzięki za info.
Poszukam może uda mi się coś złowić. Z ostrej papryki którą zasiałam w tym roku ani jedna nie wzeszła:( Teraz jestem skazana na wędrówkę po marketach:(
Lika
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

A u mnie ostra obrodziła i nie wiem co z tym robić, bo tego się zjeść nie da. :(
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Pelasiu dziękuję za przepis. Czy ta papryka w oliwie straci na ostrości?
Tak myślałam żeby te diablątka wysuszyć, a potem zmielić w młynku. Tylko słońca brak.....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”