Liliowce-Hemerocallis cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bobi.
Cieszę się że jest jeszcze jedna miłośniczka liliowców. Twój "desperacki" liliowiec jest śliczny a na tle bukszpanu prezentuje się rewelacyjnie. Ja też mam Kwanso. Kwitnie jako ostatni z liliowców i bardzo długo.

Jolu - te z pierwszej strony, o które jak myślę Ci chodziło to Katarzyna, Lady Maria i Kwanso. To stare odmiany i znane szerokiej rzeszy wielbicieli liliowców. Jednak te nowe teraz mieszańce są bardziej kolorowe i mają kryzy i gardziele w różnych kolorach. Ale wszystkie są piękne, szczególnie kiedy ogląda się je na żywo.

Marysiu - nie przejmuj się, wszyscy popełniamy błędy . Moje posty zostały nawet w prywatnych linkach wykasowane, ale się nie obrażam za to. Jedynie nie bywam tam , gdzie mnie nie chcą.
Ten biały liliowiec to Arctic Snow a te o różnych płatkach to Franz Hals i Varsity. Nazwy pozostałych niestety nie znam :oops: .
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kogra pisze:No to liliowce w otoczeniu innych roślin. Wyglądają pięknie i aż się proszą, żeby je między innymi roślinami posadzić.

Obrazek

Podobno można liliowce miniaturowe sadzić do dużych skrzynek balkonowych w zwykłej ziemi ogrodowej. Czy ktoś miał już takie doświadczenia za sobą ? Chciałabym wiedzieć jak z nimi postępować w takim przypadku, żeby dobrze rosły i obficie kwitły.
Grażynko czy ten to jest TRANS HALS :shock:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Jolu to jest Franz Halls. Zdjęcie nie oddaje w pełni jego płomiennych kolorów. W naturze jest o wiele bardziej jaskrawy w swoich kolorach.
Grażyna.
kogro-linki
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Witaj Bobi.
Cieszę się że jest jeszcze jedna miłośniczka liliowców. Twój "desperacki" liliowiec jest śliczny a na tle bukszpanu prezentuje się rewelacyjnie. Ja też mam Kwanso. Kwitnie jako ostatni z liliowców i bardzo długo.
Jolu - te z pierwszej strony, o które jak myślę Ci chodziło to Katarzyna, Lady Maria i Kwanso. To stare odmiany i znane szerokiej rzeszy wielbicieli liliowców. Jednak te nowe teraz mieszańce są bardziej kolorowe i mają kryzy i gardziele w różnych kolorach. Ale wszystkie są piękne, szczególnie kiedy ogląda się je na żywo.

Witam!
Liliowce wszystkie są piękne ,jak się rozrośnie kępa,to po 3 latach roslina potrafi mieć 200 i więcej kwiatów.Tylko trzeba pamiętać o wiosennym nawożeniu, ja daję osmocote 3-4m.
Wtedy jest kolor kwiatów intensywny i liście mają piękną zieleń.Liliowiec półpełny wyhodowany przeze mnie z nasion Christmas Cotton.Drugi to Moment to Treasure.Struktura nowych odmian jest dużo grubsza i nawet po deszczu robiłam zdjęcia.Pozdrawiam
Ismena

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie mam doświadczeń z kryzowanymi liliowcami, ale w zeszłym roku zamówiłam sobie kilka i w tym roku mam nadzieję zobaczyć jakiś pierwszy kwiat. Te pokazane powyżej są piękne jak i wiele innych nowych odmian.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

tu, też można pooglądać i zamówić piękne hemerokalisy
( które zwykle potem sprzedawane są na allegro za parokrotnie większą kwotę) :
Pagan Ritual ( ok. 18zł/szt)
Obrazek
http://www.hostazahrada.sk/hemerokatalog03.htm

http://www.hostazahrada.sk/hemerokatalog01.htm
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O ja cie :shock: :!: .
Co jeden to piękniejszy :P i napatrzyć się na nie nie mogę :lol: .
Macie naprawdę bardzo piękne te liliowce :P
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Liliowce to również moje ulubione byliny...
Mam kilka maleństw kupionych w ubiegłym sezonie.

A ten jest u mnie kilka lat, rozrósł się w piękną kępę
i był juz dzielony(szpadlem...bo inaczej nie dało rady)

Myslę,że to bardzo pospolita odmiana,
ale nie znam nazwy.

Obrazek :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

No nie wiem czy taki pospolity ja mam kilkadziesiąt i takiego nie mam ;:8 Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Julio ja też bym nie powiedziąła że jest pospolity :P .
W takim bądż razie kolor ma piękny i bardzo delikatny :lol:

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

hanka55 pisze:Hosty na miejsca słoneczne ( tolerujące nasłonecznienie)

(...)
Sum and Substance
Sum It up
Sumthing Good
Sun Power
Sweet Standard

http://www.hostagarden.com/HostaToleran ... ragant.htm
Ja bym z tymi "słonecznymi" miejscami uważał. Klimat nam się zmienia w takim kierunku, że w przypadku host należy za wszelką cenę unikać nasłonecznienia w godzinach południowych i wczesnym popołudniem. Ja mam S&S posadzoną w takim miejscu, że przez dwie - trzy godziny dostaje "pełną moc" słoneczną. W tym roku muszę jej znaleźć inne miejsce.
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

Gabriela pisze:Nie, próbowałam krzyżować i nie wyszło. Ale teraz poczytam dokładnie jak się to robi i spróbuję jeszcze raz.
Może tym razem coś z tego wyjdzie.
Witam!
Nasiona liliowców siać jesienią, zaprawione zaprawą nasienna.Doniczki umieścić w ziemi i przykryć torfem lub gałązkami igliwia na zimę.Będą wschodziły kwiecień , maj.Rozsadzać w sierpniu do gruntu.Siewki przeważnie są piękniejsze niż rodzice.Zakwitają po 2,3 latach zależnie od pogody .Lubią ciepłe lato.Koniec czerwca mogę trochę młodych siewek wymienić na inne rośliny. We wrześniu będę miała trochę nasion proszę o kontakt. Pozdrawiam
Ismena

Obrazek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ismeno to ja pierwsza ustawiam się w kolejce po nasionka , o ile można :P :oops:
Masz je bardzo piękne :shock: :D
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

nezka pisze:Ismeno przeglądnęłam prawie wszystkie liliowce :shock: , czy tez mogę skorzystać z nasionek? :oops:
Wszystko zależy jakie będzie lato i wtedy jest dużo albo mało nasion ,nic nie mogę obiecać.Proszę przypomnieć się jak pisałam.Może przy końcu czerwca jest bliżej ,mam młode sadzonki i chętnie wymienię na inne rosliny.Pozdrawiam

Ismena ;:48

Obrazek Obrazek Obrazek
MalgorzataBa
50p
50p
Od: 27 lut 2008, o 12:44
Kontakt:

Post »

Witam. Jeśli ma ktoś nadwyżki jakichkolwiek roślin ogrodowych to proszę o podzielenie się nimi :( Mam dość spory kawał ziemi do zagospodarowania i wszystko co kupię to wyglada tak jak malutka kropelka na morzu. Gdy tylko coś wygospodaruje to odwdzięczę się tym samym:) Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”