Liliowce-Hemerocallis cz.IV

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, prosisz-masz. Mój własny, osobiście sfocony, jakby kto pytał? :D

Obrazek
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z odmian Franczaka pachnące były odmiany:
-Halina, Bogumił- delikatny zapach, Stanisław Moniuszko-dość mocny, Ludmiła- dość mocny, Korneliusz- delikatny, Monika-delikatny, Jan Kiepura, Mazur, Syrena- dość mocny, Mazowsze, Renata-dość mocny, Wilejka- mocny zapach, Krystyna, Brat Albert- mocny zapach, Maksymilian Kolbe- dość mocny, Agnieszka- mocny, Chopin, Słowianka-mocny, Sowa, Mariola, Sowa, Janina, Biały Welon-delikatnie, Marta, Olga, Skowronek, Joanna, Sympatia, Boryna, Karolina. Zdjęcia mogę wstawić, ale później- zresztą sporo zdjęć jest w temacie o liliowcach Franczaka. Jest jeden mnius- nie ma 100% pewności, że to są te odmiany, choć zakupione pod tymi nazwami, nie zawsze zgadzają się opisy.

Z tych innych to naprawdę nie pamiętam, które mocnie, a które słabiej pachną- musiałabym zajrzeć do AHS- a to trochę czasu zajmie. Najbardziej pamiętam ,Hudson Valley', chyba najmocniej z nich wszystkich pachnie.[/quote]

Witam!
Moniuszko jest wspaniałą odmianą, bardzo ją lubię.Może wiosną ją podzielę.
Przedstawiam zdjęcie .Pozdrawiam
Ismena
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Śnieżko - bardzo dziękuję za zdjęcie. ;:180
Jeśli tak pięknie pachnie, to z pewnością będę go poszukiwać .
Nastawiam się ostatnio na liliowce pachnące i dlatego tak Cię męczę o te informacje. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, ,HV' nie tylko mocno pachnie, ale ma też bardzo duże kwiaty, a gdy kwitnie kępa, nie można jej minąć obojętnie. Jak Ci na nim zależy to mam jeszcze sadzonki na zbyciu, bo dzieliłam go w tym roku.
A jak się trochę uporam ze swoimi pracami to odszukam z mojej listy, te które pachną.
Ismeno- S.Matejko wygląda u Ciebie imponująco, moją uwagę zwrócił dlatego, że zakwita jako jeden z pierwszych i kończy jako jeden z ostatnich, choć moja kępa jest jeszcze miniatrurowa w porównaniu do Twojego okazu.

Kilka fotek liliowców Franczaka- pachnących.
Obrazek Mazowsze Obrazek Renata Obrazek Monika Obrazek Mazur Obrazek Marta Obrazek Mariola Obrazek Ludmiła Obrazek Krystyna Obrazek Halina Obrazek Chopin Obrazek Brat Albert Obrazek Boryna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Byłabym bardzo wdzięczna za jedną sadzonkę tego liliowca.
Podaj proszę cenę i warunki zapłaty na pw.Właśnie minęły się nasze posty.
Liliowce Franczaka są piękne i sprawdzone.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Bardzo się cieszę,że trafiłam na ten wątek. Uwielbiam liliowce. Przynajmniej mogłam napatrzeć się do woli. Mam też dobrą wiadomość dla wielbicieli i propagatorów tych kwiatów. W Elblągu liliowce sadzone są na rabatach miejskich.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To wspaniała wiadomość Izo. ;:215
Zatem będzie co oglądać przechadzając się po ulicach i skwerkach.
Mam nadzieję że pokażesz nam kiedyś te liliowce.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo!

Świetną wiadomość nam przekazałaś. Ja też będę niecierpliwie czekać na zdjęcia liliowców z Elbląga.

A może ktoś inny też zechce pochwalić się liliowcami w swojej miejscowości? Śmiało!

A dla wszystkich miłośników tych pięknych roślin kilka zdjęć liliowców o białych kwiatach z mojej kolekcji.

Obrazek Schnickel Fritz Obrazek White Temptation Obrazek Snowy Owl Obrazek Peggy Jeffcoat Obrazek Nordic Mist Obrazek Monica Marie Obrazek Lime Frost Obrazek Key Lime Ice Obrazek Jean Swann Obrazek Iron Gate Glacier Obrazek Glacier Bay Obrazek Big Snowbird Obrazek Biały Welon Obrazek Arctic Snow Obrazek Admiral's Braid
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Śnieżko piękne okazy. Mnie najbardziej podoba się ten ostatni.
A mam pierwszego i Arctic Snow.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, 'Admiral's Braid' jest nadal jednym z ładniejszych w swojej grupie kolorystycznej, choć to starawa odmiana. A ,SF' jest super, choć zawodny co do procentowości pełnych kwiatów. Z posiadanych pełnych chyba najbardziej podoba mi się jednak, Jean Swann', ma ogromne kwiaty.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Snieżko właśnie wróciłam po dłuższej nieobecności i co widzę piękną kolekcję białych liliowców. mnie szczególnie podobają się Schinickel Fritz i Joan Swann. Może wiesz gdzie mogłabym je zdobyć. Pozdrawiam Genia
leszekl
50p
50p
Od: 8 sie 2008, o 21:29

Liliowce

Post »

Snieżko wiem,że lubisz fotografowac i ładnie to ci wychodzi,
ale gdzie pomieściłaś tyle ślicznych kwiatów,które zapierają
dech w piersiach i można dostac oczopląsów.
O ile to możliwe to chętnie bym nad stan twoich sadzonek
odkupił :oops:

pozdrawiam
--------------------
Leszek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszekl - Dziękuję za takie miłe słowa o moich liliowcach i fotkach. Co do liliowców, mimo, że odmian sporo, to powierzchnia pod nie przeznaczona nie jest zbyt duża, chyba nawet nie 200m2.

leszekl i e-genia-Ja nie przywiazuję się zbytnio do stanu swego posiadania i jeśli tylko wielkosśćroślin pozwala, to je po prostu sprzedaję. Niestety niektórych odmian może czasami nie być, bo albo nowe, albo wysprzedane.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

śnieżka pisze: A dla wszystkich miłośników tych pięknych roślin kilka zdjęć liliowców o białych kwiatach z mojej kolekcji.

Obrazek Schnickel Fritz Obrazek White Temptation Obrazek Snowy Owl Obrazek Peggy Jeffcoat Obrazek Nordic Mist Obrazek Monica Marie Obrazek Lime Frost Obrazek Key Lime Ice Obrazek Jean Swann Obrazek Iron Gate Glacier Obrazek Glacier Bay Obrazek Big Snowbird Obrazek Biały Welon Obrazek Arctic Snow Obrazek Admiral's Braid
Mówimy: "biały liliowiec" :)
Dopiero podziwiając taką :!: kolekcję :D :D :D , uświadamiamy sobie jak wiele jest form, kształtów, wielkości kwiatów, przeróżnych fantazji: kwiaty pełne, mniejsze falbanki, większe falbanki, pręgi :D ... Grażyno, fantastyczne zestawienie :D
Ja stawiam na Monica Marie
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Mnie też zaciekawiła , dlatego zerknęłam do opisu i jest to Gates z 1982

Monica Marie (GATES-L., 1982)
height 24", bloom 5", season EM, Rebloom, Evergreen, Tetraploid, Fragrant, Near white self with green throat.

szkolka_ismena

Czekamy na następne zdjęcia kęp liliowców.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”