Orzech włoski - CHOROBY i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ilek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2011, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Orzech włoski - choroby

Post »

Witam, mam pytanko, dlaczego mojemu 30-letniemu wielkiemu orzechowi (wygląda na zdrowy) opada masa zielonych niedojrzałych
owoców? Czy jest jakiś sposób aby to zatrzymać?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli orzechy są zdrowe, to o tej porze mogą opadać z dwóch powodów - było za sucho, lub drzewo cierpi z powodu braku azotu. W zeszłym roku wszystko wymyły deszcze, dlatego część orzechów w tym roku głoduje. W lipcu liście powinny mieć ciemnozieloną barwę. Zapobiec można opadaniu w następnym roku. Amatorsko nawożenie wypada raz na kilka lat, więc nie jest to zbyt uciążliwe.

Pozdrawiam, kozula
Viga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2009, o 18:01

Post »

Witam!
Na moim włoskim orzechu liście zaczęły żółknąć a ich końce zawijają się pod spód w rulonik. W tych rulonikach buszują białawe gąsienice - w każdym jedna - różnych rozmiarów. Są bardzo żarłoczne. Proszę o pomoc w identyfikacji szkodnika i sposób na szybkie pozbycie się go. Pozdrawiam. Viga.
agulat
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2011, o 21:02

Orzech włoski - CHOROBY

Post »

:( :( :( Ratunku ,mój 3 metrowy orzech włoski stracił jeden z dwóch głównych konarów .Tydzień temu zaczeły mu nagle więdnąć liście i opadać ,konar zciemiał a na jego powierzchni pojawiły się czarne plamki ,bo zeskrobaniu kory okazało się że warstwa łyka też jest ciemna.Sądzę że to jakiś grzyb (tak podpowiada mi znajomy ).Strasznie mi żal tego drzewa bo wyrósł z orzeszka (dzikus) i jest z nami od początku.Czy da się jeszcze coś z tym zrobić.Proszę o szybką i skuteczną poradę !!!! :( :( :(
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Orzech włoski -nagła choroba

Post »

Trzeba wyciąć do zdrowego drewna. To prawdopodobnie skutki zeszłorocznych podtopień i dość nagłego nadejścia zimowych mrozów. Zdjęcie wskazane.

Pozdrawiam, kozula
mat90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 wrz 2011, o 14:41

Post »

Witam,

Pisano wcześniej że na antraknozę orzecha włoskiego najlepiej opryskać miedzianem. Ja jednak jestem przeciwnikiem wszelakiej chemii i chciałbym się Was zapytać czy nie znacie jakiegoś naturalnego środka w stylu http://www.poradnikogrodniczy.pl/samodzielnie.php

Na podanej powyżej stronie nie ma co prawda nic o antraknozie jednak skoro jest to choroba grzybowa to pomóc powinien np. wyciąg z czosnku. Napiszcie mi czy dobrze kombinuję i kiedy ewentualnie przeprowadzać takie opryski.

Pozdrawia uwielbiający orzechy,
Mat
karol-ina1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2012, o 08:25

Post »

Potrzebuję pomocy w kwestii choroby orzecha włoskiego. Drzewo jest bardzo duże, w tym roku niestety na wiosnę zaczęły się problemy z rozwojem liści, pojawiły się pąki liści i nawet zaczęły wzrastać liście; lecz później małe liście jak i pąki zwijają się robią się lekko szarawe, wysuszają się i obumierają. W okolicy rozwijających się pąków i liści można znaleźć bardzo drobne pajęczynki obecne na całym drzewie.

Bardzo proszę o pomoc w określeniu co mu jest.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Mogły obmarznąć, ani zima ani przymrozki majowe (jeśli były u Ciebie) nie robią im dobrze. Drobne pajęczynki mogą świadczyć o obecności jakiegoś szkodnika, ale niekoniecznie. To już należałoby obejrzeć dokładnie czy coś tam drzewa nie obgryza, ale stawiałbym na uszkodzenia od mrozu, najczęstsza rzecz.

Ale, ale; nie wykluczyłbym braku wody (tak mi przyszło na myśl :wink: ) - bo ludziska najdziwniejszych chorób czasem szukają a o tym zapomnieć potrafią - tymczasem latoś susza...
Główny wątek o orzechach jest tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =mr%C3%B3z
:wit
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najprawdopodobniej orzech przemarzł. Po ostatniej zimie widać silne przemarznięcia nawet kilkudziesięcioletnich drzew. Na Podkarpaciu są poprzemarzane kawały sadów orzechowych znajdujacych się w obniżeniach terenu, ale też i na lepszych stanowiskach w miejscach, gdzie temperatura spadła poniżej -30 stopni.
Teraz należy czekać, gdzie orzech wybije zdrowe pędy (zwykle wybija). Jak trochę podrosną, można przystąpić do wycięcia zmarzniętych gałęzi.
A pajęczynki, to często przklejone włoski z kwitnących topól i osik. Sporo też jest zwójkówek liściowych.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Po przeczytaniu, przybyło mi nadziei. Mój orzech dostał, ostatnim majowym przymrozkiem ( już po słynnej " zimnej Zośce") Miał śliczne młode listki, teraz zostały same badyle z uschniętymi resztkami listów.
Martwię się o niego, ale mam nadzieję że, jednak zacznie odbijać. Orzechów w tym roku nie będzie ale najważniejsze żeby wrócił do życia :wit
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Kontakt:

Post »

Do dzisiaj na moim orzechu pojawiło się dosłownie kilka listków :roll: Czy to oznacza że, ten majowy "wybryk" natury go wykończył ? ;:oj Czy jest jeszcze szansa że, odżyje ? :(
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A możesz pokazać jakieś zdjęcia ?

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zdjęcia marnie wyszły :(
Ale dzisiaj wygląda to tak:
Obrazek
jedyny żywszy akcent jaki znalazłam :(
Obrazek Obrazek Obrazek
Końcówki gałązek to poskręcane, wyschnięte rozwijające się listki które, dostały podczas ostatniego majowego przymrozku.

-- 9 cze 2012, o 11:42 --

Orzechy u sąsiadów też oberwały ale, one w tej chwili zaczynają się zbierać. Obok wyschniętych, listków , pojawiają się nowe. Fakt że, mój orzech miał zawsze później liście od innych ale teraz wydaje mi się że, to zbyt późno :(
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ten orzech może odbić z pnia, lub najgrubszych gałęzi, ale korona jest już raczej stracona. Wciąż jeszcze budzą się przemarznięte ostatniej zimy orzechy, tak więc nie ma co się spieszyć z wycinaniem drzewa. Jeszcze miesiąć może postać. Ponieważ orzech image ma już duże korzenie, jeśli gdziekolwiek wybije, szybko odbuduje drzewo. Orzechy mają wyjątkowo dużą zdolność do regeneracji po przemarznięciu.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kozulo, dziękuję za słowa otuchy ;:138 I tak chciałam mu dać szansę do jesieni. :wit
Pozdrawiam! Róża
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”