Na działce ewkapaw-2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza ja mam to szczęście , że swoją działkę widzę z okna /bardzo starałam się tam właśnie kupić , żebym o każdej dowolnej chwili mogła sobie na nią wpadać /. Teraz zimą jak nie ma liści na drzewach to rozpoznaję swoje dwa bukszpany . Wiosną i latem wszystko zasłaniają drzewa . Najpiękniejszy widok jest wiosną jak kwitną drzewa , zwłaszcza jabłonie :wink: Samo cudo . Kiedyś jak za działkami nie było osiedli domków wiosną widziałam kwitnące pola rzepaków . Jedno duże żółte pole :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja nie widzę Twoich bukszpanów ;:214
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak bardzo tęsknimy za WIOSNĄ . Obrazek Obrazek Obrazek
Musimy jeszcze trochę poczekać na takie kwiaty .
To są moje próby wstawiania zdjęć przez Imageshack.us
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na podglądzie lepiej były ustawione . Następnym razem myślę , że będzie już dobrze . :oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu, jak ja bym tak chciała mieć blisko działkę :roll: Zabrakło koperku to myk! Nie ma swieżych warzyw to ciach! i jestem na działce. :)
Moja wyprawa to raczej wekendowa i to bladym świtem a potem.... czarną nocą powrót.

Szczecin w szadzi był piękny.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek

Ewuniu, a mnie się wydaje, że to nie ptaki tylko wysadziny mrozowe.
Gdyby ptaszydła chciały wyciągać i jeść, cebule byłyby poranione i rozdziobane.
Natomiast przy płytko sadzonych cebulach i ruchu ziemi ( zamarzanie/ tajenie na słońcu) ,
często dochodzi do wypychania cebul ( inna gęstość materii).
O tym problemie często pisano na forach działkowiczów.
Ponoć trzeba sadzić głębiej, na 3 wysokości cebul. :?
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dlatego starałam się kupić tutaj działkę . Jestem teraz niezależna od M i kiedy tylko mam ochotę - grzebię na grządkach . Kiedyś moi rodzice mieli działkę na Łukasińskiego , gdzieś niedaleko Twojej . To też była wyprawa , chociaż ja mieszkam na oś . Kaliny . Ty z prawobrzeża masz niestety dużo dalej .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

To Szczęściara z naszej Ewulki - ma działeczkę, właściwie, jak ogród przydomowy, a chałupa wielopoziomowa ;:2
Szkoda, że nie zebrałaś tych cebul do domu, może byś miała kawałek wiosny na parapecie... bo takie zostawione mogą zmarznąć i tak z nich nic nie będzie.
Ja już nie mogę wytrzymać bez działki, ale jak Ty wytrzymujesz... w dodatku patrząc na nią z okna... no tak zakładasz buciki, kurteczke i hop, na drugą stronę ulicy... Mówiłam Szczęściara :)
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ja już tak bardzo bym chciała popracować na działce . Kiedyś nigdy nie pomyślałabym , że działka wniesie tyle radosci . Każdy krokus , tulipan na wiosnę , lilia latem gdy zakwitną :lol: Buzia na samą myśl już się śmieje . A , że tak blisko - jak była okazja :wink: Teraz kiedy jestem kobietą , która SAMA już decyduje co i kiedy robi , to wielkie udogodnienie . Niestety mój M woli pochodzić po lesie , łowić ryby niż działkę :cry: . Jak poproszę , zrobi to co jest przeze mnie nie do wykonania - brak siły lub umiejętności :?
Gorzej z chałupą wielopoziomową , chętnie zamieniłabym na dwu lub jednooiętrową :wink: Już mam dość tego " kołchozu" , ale niestety jeszcze jakiś czas chyba jestem na to skazana :twisted:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, ja też nie sądziłam, że posiadanie działki tak mną "zakręci", to chyba przez to, że bliżej do emerytury (i tak za długo :) ) niż do "wyściugu szczurów" :lol:

I jeszcze to Forum - JA, która zawsze mówiłam, że żadnych warzywnych chwastów hodować nie będę - wzięłam się w tym roku za rozsadę pomidorów, koniec świata, koniec świata...
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWA ja po za kwiatami sieję ogórki / przy których prawie nie ma pracy / i sadzę pomidory . W pierwszym roku / a miałam je dopiero 2 razy , bo działka dwa sezony / miałam duuuużżżżo satysfakcji z nich uprawy . Prawie wszystkim wkoło pomiory dopadła zaraza i to ludziom którzy od wielu lat tym się zajmowali , a u mnie śliczne i dorodne . Mój brat nie mógł się nadziwić , bo pomidory sadzi od wielu lat , a przychodził do mnie od czas do czasu po zbiory :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę, ja mam takiego hodowcę tomatowego pod reką i nic o tym nie wiedziałam - Ewuś poproszę trochę Twoich tajemnic, zdradź jak Ty to robisz :) plissss
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWA ja nie mam żadnych tajemnic . Największą moją wiedzą jest mój były sąsiad / drugi tata- w tym roku kończy 90 lat/ . Od nigo dostawałam sadzonki i miałam telefony - trzeba pryskać / bo niestety od czasu do czasu pryskałam / , trzeba powiązać i tz. wilki obrywać . Bardzo pomocny jest też mój sąsiad działkowy - wieloletni działkowicz .
Życzę tym PANOM dużo zdrowia :lol: , bo tej zimy coś zaczęli niedomagać :cry: Myślę że z wiosną siły im wrócą :!:
Wracając do pomidorków poczytałam też wątki o uprawie pomidorów tutaj na FORUM . Trochę wiedzy zostalo w głowie . Jak będzie w tym roku to zobaczymy - dużo zależy od pogody :evil:
Będę też śledziła u Ciebie rad i poleceń Smoka . :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jak to miło mieć dzialkę blisko domu!
Na ptaszyska podobno dobre:wiatraczki, paski folii na tyczkach i gałęziach.Tak robił mój działkowy sąsiad. W domu za oknem jest samolot Konstantego, który kręci sie na wietrze i ma ruchome śmigło.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ewuś masz rację co do pomidorków trzeba obrywać pędy boczne i ogławiać , ja ogławiam po 4 gronie . Kiedyś pracowałam pod szklarniami i tam miałam pod opieką pomidory i ogórki . Ogórasy też ogławiam tylko trochę dalej .I oczywiście koniecznie trza podwiązać :lol:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”