Kolejna Storczykomaniaczka:)
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Te tacki z keramzytem to pic na wodę jest. dla wygody i dla estetyki właściwie tylko działa. Wilgotnośc ma docierać do liści jak trafnie zostało to zauważone, a nie do korzeni które są w podłożu już i tak wilgotne. Wilgotność z takiego keramzytu nie rozchodzi się przy storczykach, a idzie na całe pomieszczenie. Więc całe sciany musiałby być wyłozone takim keramzy tem w pokoju by coś dać efektywneg.
Tacka z keramzytem może podnieść wilgotność góra o 1,5% wokół rośliny. Zbadałem to swoim higrometrem. Zimą tacki nic nie dają, latem chwilowo pomagają.
Lepiej juz kupić sobie nawilżacz do pomieszczenia z higrostatem, albo osobno nawiżacz a osobno higrostat. I nam to na zdrowie wyjdzie dla skóry i dla dróg oddechowych a co za tym idzie błon śluzowych.
Tacka z keramzytem może podnieść wilgotność góra o 1,5% wokół rośliny. Zbadałem to swoim higrometrem. Zimą tacki nic nie dają, latem chwilowo pomagają.
Lepiej juz kupić sobie nawilżacz do pomieszczenia z higrostatem, albo osobno nawiżacz a osobno higrostat. I nam to na zdrowie wyjdzie dla skóry i dla dróg oddechowych a co za tym idzie błon śluzowych.
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
No to mnie rozczarowałeś, myślałam, że to jednak daje jakiś mikroklimat czy coś w tym rodzaju...
Tylko wygody w tych tackach żadnej nie widzę więc jeśli tak na prawdę nie zwiększają wilgotności to po co tyle osób ich używa?
Volcowitch widzę że sie znasz na rzeczy, może Ty mi powiesz jak to jest z tym doświetlaniem roślin - zwykła biurkowa żarówka energooszedna jest dla rośliny źródłem światła jakiego potrzebuje czy nie jest?
Tylko wygody w tych tackach żadnej nie widzę więc jeśli tak na prawdę nie zwiększają wilgotności to po co tyle osób ich używa?
Volcowitch widzę że sie znasz na rzeczy, może Ty mi powiesz jak to jest z tym doświetlaniem roślin - zwykła biurkowa żarówka energooszedna jest dla rośliny źródłem światła jakiego potrzebuje czy nie jest?
-
- ZBANOWANY
Niestety nie daje mikroklimatu i na logike idzie to wziąć bez wielkich badań higrometrem, że powietrze nie stoi w miejscu, lecz się przemieszcza, a razem z powietrzem i wilgotność. Tyle osób ich używa ale nie ze względu na dodatkowa wilgotnośc, tylko to przyszło do nas z Azji jako sposób pozbycia się "zimnych nóg", bo w ten sposób storczyk nie stoi na podstawku pełnym wody, lub podstawku na który ścieka woda ze storczyka. A dlaczego tak się rozpowszechniło że daje wilgotność? Bo owszem daje, ale znikomą i chwilową.
Niestety nie jest dobrym źródłem światła. Polecam artykuł o oświetleniu http://retirees.uwaterloo.ca/~jerry/orchids/light.html
Niestety nie jest dobrym źródłem światła. Polecam artykuł o oświetleniu http://retirees.uwaterloo.ca/~jerry/orchids/light.html
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdę mówiąc ja nie używam keramzytu ani żadnych tacek. Kiedyś używałam różnych pojemniczków bezbarwnych, które napełniałam wodą i ta sobie parowała. Teraz już się nie bawię w takie "cuda" bo ani to ładne czy estetyczne i brak miejca na parapetach. Po prostu tylko nawadniam, a przy każdym nawadnianiu wycieram wilgotną gazą liście. Ot i to wszystko. Wieczorami wstawiam do pokoju suszarkę z praniem, albo jak wychodze do pracy. Na grzejnikach nawilżacze i cała filozofia mojego nawilżania. 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- ZBANOWANY
- Storczykowa
-
- 500p
No to wygląda na to że mój storczyk będzie się musiał jakoś przyzwyczaić do zbyt małej wilgotności bo warunków na nawilżacz powietrza brak i jedyne co mam poza tacką z keramzytem to 2 nawilżacze na kaloryfer.
Volcowitch mam jeszcze pytanie co do światła bo mimo, że nie narzekam na swój angielski nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Chodzi mi o to dlaczego światło z żarówki energooszczędnej nie nadaje się dla roślin-bo nie obejmuje pełnego spektrum, a te wartości krańcowe są ważne czy dlatego, że jest za słaba?
Volcowitch mam jeszcze pytanie co do światła bo mimo, że nie narzekam na swój angielski nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Chodzi mi o to dlaczego światło z żarówki energooszczędnej nie nadaje się dla roślin-bo nie obejmuje pełnego spektrum, a te wartości krańcowe są ważne czy dlatego, że jest za słaba?
-
- ZBANOWANY
nie studiowałem energetyki czy też kierunku który by się tym zajmował, w świetle jestem laikiem i znam podstawy książkowe, które przeczytałem, lecz nie zapamiętałem. Sam nie doświetlam swoich storczyków.
Odsyłam do specjalistycznej lektury tudzież forum "elektrycznego", bo nie chcę powtórzyc czegoś po komś co może okazac sie nieprawdą lub wprowadzić cię w błąd. Było by szkoda albo dla twojego portfela albo dla roslin;]
A jak masz elektroniczny to jakim cudem masz aż taką wilgotność przy ścianie?
Odsyłam do specjalistycznej lektury tudzież forum "elektrycznego", bo nie chcę powtórzyc czegoś po komś co może okazac sie nieprawdą lub wprowadzić cię w błąd. Było by szkoda albo dla twojego portfela albo dla roslin;]
Czyżbyś miała higrometr nieelektroniczny? One zawodzą i mają - duuuuży margines blędu. Raczej zdobią ścianyStorczykowa pisze:u mnie się pokazuje zwykle 50-80% (bo wisi na ścianie), ale w pokoju pewnie tyle nie ma.
A jak masz elektroniczny to jakim cudem masz aż taką wilgotność przy ścianie?
- Storczykowa
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
kra kraBlue Monkey pisze:Mała Mi, no wiesz, tak bez żadnego nowego kwiatka na nowy rok? jak możesz![]()
byłam dziś w LM

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 500p
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
gratuluję prezentu
Teraz będziemy Cię molestować o fotki 

Pozdrawiam, Justyna
-
- 500p
Halinko, Mała Mi dzięki za odwiedziny i miłe słowa o moim Prezencie
Przy jak widzicie pochwalę go że jeszcze nie ususzył 2 pączków więc jest pewna szansa na okazję do fotografowania 
Halinko też mi się podstawka bardzo podoba i dlatego wciąż go w niej trzymam mimo że powinien mieć dostęp światła do korzeni
zastanawiam się czy on należy do tzw STUPID czy nie? Ma płatki inne z tyłu niż z przodu ale nie całkiem inne - czyli co, jest w połowie stupid?
pozdrawiam:)
Basia

Halinko też mi się podstawka bardzo podoba i dlatego wciąż go w niej trzymam mimo że powinien mieć dostęp światła do korzeni

zastanawiam się czy on należy do tzw STUPID czy nie? Ma płatki inne z tyłu niż z przodu ale nie całkiem inne - czyli co, jest w połowie stupid?

pozdrawiam:)
Basia