Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Te tacki z keramzytem to pic na wodę jest. dla wygody i dla estetyki właściwie tylko działa. Wilgotnośc ma docierać do liści jak trafnie zostało to zauważone, a nie do korzeni które są w podłożu już i tak wilgotne. Wilgotność z takiego keramzytu nie rozchodzi się przy storczykach, a idzie na całe pomieszczenie. Więc całe sciany musiałby być wyłozone takim keramzy tem w pokoju by coś dać efektywneg.

Tacka z keramzytem może podnieść wilgotność góra o 1,5% wokół rośliny. Zbadałem to swoim higrometrem. Zimą tacki nic nie dają, latem chwilowo pomagają.

Lepiej juz kupić sobie nawilżacz do pomieszczenia z higrostatem, albo osobno nawiżacz a osobno higrostat. I nam to na zdrowie wyjdzie dla skóry i dla dróg oddechowych a co za tym idzie błon śluzowych.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

No to mnie rozczarowałeś, myślałam, że to jednak daje jakiś mikroklimat czy coś w tym rodzaju...
Tylko wygody w tych tackach żadnej nie widzę więc jeśli tak na prawdę nie zwiększają wilgotności to po co tyle osób ich używa?
Volcowitch widzę że sie znasz na rzeczy, może Ty mi powiesz jak to jest z tym doświetlaniem roślin - zwykła biurkowa żarówka energooszedna jest dla rośliny źródłem światła jakiego potrzebuje czy nie jest?
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Niestety nie daje mikroklimatu i na logike idzie to wziąć bez wielkich badań higrometrem, że powietrze nie stoi w miejscu, lecz się przemieszcza, a razem z powietrzem i wilgotność. Tyle osób ich używa ale nie ze względu na dodatkowa wilgotnośc, tylko to przyszło do nas z Azji jako sposób pozbycia się "zimnych nóg", bo w ten sposób storczyk nie stoi na podstawku pełnym wody, lub podstawku na który ścieka woda ze storczyka. A dlaczego tak się rozpowszechniło że daje wilgotność? Bo owszem daje, ale znikomą i chwilową.

Niestety nie jest dobrym źródłem światła. Polecam artykuł o oświetleniu http://retirees.uwaterloo.ca/~jerry/orchids/light.html
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prawdę mówiąc ja nie używam keramzytu ani żadnych tacek. Kiedyś używałam różnych pojemniczków bezbarwnych, które napełniałam wodą i ta sobie parowała. Teraz już się nie bawię w takie "cuda" bo ani to ładne czy estetyczne i brak miejca na parapetach. Po prostu tylko nawadniam, a przy każdym nawadnianiu wycieram wilgotną gazą liście. Ot i to wszystko. Wieczorami wstawiam do pokoju suszarkę z praniem, albo jak wychodze do pracy. Na grzejnikach nawilżacze i cała filozofia mojego nawilżania. ;:31
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja miałam kiedyś nawilżacz, taką niebieską misę z wodą, z której leciała parująca mgiełka, ale już go nie mam, zepsuł się pare lat temu. teraz nie nawilżam powietrza.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

ja mam nawilżacz ultradźwiękowy i do tego higrostat i tak zawsze mam od 60 do 70% wilgotności.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie sie pokazuje zwykle 50-80% (bo wisi na ścianie), ale w pokoju pewnie tyle nie ma.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

No to wygląda na to że mój storczyk będzie się musiał jakoś przyzwyczaić do zbyt małej wilgotności bo warunków na nawilżacz powietrza brak i jedyne co mam poza tacką z keramzytem to 2 nawilżacze na kaloryfer.
Volcowitch mam jeszcze pytanie co do światła bo mimo, że nie narzekam na swój angielski nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Chodzi mi o to dlaczego światło z żarówki energooszczędnej nie nadaje się dla roślin-bo nie obejmuje pełnego spektrum, a te wartości krańcowe są ważne czy dlatego, że jest za słaba?
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

nie studiowałem energetyki czy też kierunku który by się tym zajmował, w świetle jestem laikiem i znam podstawy książkowe, które przeczytałem, lecz nie zapamiętałem. Sam nie doświetlam swoich storczyków.

Odsyłam do specjalistycznej lektury tudzież forum "elektrycznego", bo nie chcę powtórzyc czegoś po komś co może okazac sie nieprawdą lub wprowadzić cię w błąd. Było by szkoda albo dla twojego portfela albo dla roslin;]
Storczykowa pisze:u mnie się pokazuje zwykle 50-80% (bo wisi na ścianie), ale w pokoju pewnie tyle nie ma.
Czyżbyś miała higrometr nieelektroniczny? One zawodzą i mają - duuuuży margines blędu. Raczej zdobią ściany

A jak masz elektroniczny to jakim cudem masz aż taką wilgotność przy ścianie?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mam taki ze wskazówką i ona się zatrzymuje na jakiejś liczbie, jest normalny. ale obojętnie czy oszukuje czy nie moim storczykom nic nie brakuje, bo rosną i kwitną (a przynajmniej Phalaenopsisy i Vandy, bo o innych nie mogę powiedzieć, że dobrze rosną i kwitną)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Blue Monkey pisze:Mała Mi, no wiesz, tak bez żadnego nowego kwiatka na nowy rok? jak możesz :lol:
kra kra

byłam dziś w LM :) nie umiałam się oprzeć :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Blue Monkey
500p
500p

Post »

W piątek dostałam spóźniony prezent Gwiazdkowy, zgadnijcie co to? :D
nie, nie storczyk :P dostałam aparat fotograficzny :shock: :D oczywiście pierwsze co nim zrobiłam to sesja zdjęciowa mojego pupilka :D oto on w całej okazałości:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Gwiazdkowy prezencik super a falek jeszcze śliczniejszy niż go sobie wyobrażałam ;:36 ;:12 ;:31
Już nie wspomnę o osłonce na doniczkę ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

gratuluję prezentu :) Teraz będziemy Cię molestować o fotki :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Halinko, Mała Mi dzięki za odwiedziny i miłe słowa o moim Prezencie :D Przy jak widzicie pochwalę go że jeszcze nie ususzył 2 pączków więc jest pewna szansa na okazję do fotografowania :D
Halinko też mi się podstawka bardzo podoba i dlatego wciąż go w niej trzymam mimo że powinien mieć dostęp światła do korzeni :oops:
zastanawiam się czy on należy do tzw STUPID czy nie? Ma płatki inne z tyłu niż z przodu ale nie całkiem inne - czyli co, jest w połowie stupid? :twisted:
pozdrawiam:)
Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”