Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze: Zresztą Marta chyba ma rację - zobaczę czy zakwitnie w przyszłym roku :roll:
Jak napisał w jednym z bylinowych wątków xipe każda odmiana danego gatunku ma wzorzec, który został ustalony przez odpowiednie towarzystwa ogrodnicze i na który składa się bardzo wiele cech.
Nie będę tutaj się rozpisywać na d wzorcem 'Nanum' bo nie chcę moderatorom dokładać roboty jak to stało się przy odmianie 'Park Harvest' :)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Ja posadziłam tak swoje trzy kaliny, to ich pierwszy sezon.
Obrazek
I jescze jedna , starsza o rok pieknie wiosną kwitła, obsypana pomponikami jak choinka bąbkami.
Obrazektu ja Łatka trochę zasłania :)
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

Szczerze mówiąc nigdy by mi do głowy nie przyszło posadzić tak blisko siebie krzewy.
Nie jestem doświadczonym ogrodnikiem. Może ktoś zabierze głos w tej sprawie.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dynko - zdecydowanie za blisko!!!
Co to są za kaliny ,bo nieszczególnie widać? Po lewej koralowa? Jaka? Najwyższa to sztywnolistna chyba ,a ta po prawej?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

alys pisze:Szczerze mówiąc nigdy by mi do głowy nie przyszło posadzić tak blisko siebie krzewy.
I słusznie, że nie przyszło Ci to do głowy:)
One są do przesadzenia i to już, bo wcześniej czy później któraś padnie. Nie am na co czekać, bo splatają się im korzenie i przesadzanie będzie trudniejsze. Większość kalin to spore krzewy i trzeba brać pod uwagę nie tylko ich wysokość ale szerokość. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia Kasi - ile zostawiła im jeszcze miejsca. Poza tym sadząc krzewy różnych gatunków obok siebie trzeba też brać pod uwagę ich tempo wzrostu. Zbyt bliskie sadzenie to najczęściej popełniany błąd przy zakładaniu ogrodu. Tutaj potrzebna jest nie tylko wiedza ale i wyobraźnia.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

A moja wyobraźnia podpowiedziała mi posadzenie właśnie takie :), sorry dziewczyny to ma być bukiet, obok nich nie rośnie nic wię po bokach mają miejsca aż nad to, natomiast splątane korzenie nie są dla mnie żadnym problemem to nie kable leżące na podłodze pokoju :). W lesie , zagajniku, sadzie wszędzie korzenie wzajemnie się przerastają. Dla mnie ważny jest efekt, ma być bukiet kalin gęsty by zasłonić taras sąsiadów. I nie będę ich rozsadzać wręcz przeciwnie mam zamiar jeszcze dosadzić dwie inne kaliny.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dynko zrobisz jak uważasz - my tylko wyraziłyśmy nasze opinie :D
Ale weź pod rozwagę choćby sztywnolistną, która urośnie Ci 3x3 m! Zerknij kilka stron wcześniej jest moja sztywnolistna mała jeszcze bo ma dopiero ok 1,7m. To nie jest pieniek i koronka na górze - ona będzie się rozkrzewiała od dołu. To samo dotyczy innych kalin. Czy ta po lewej stronie to jakaś niska czy 'Roseum'? A jaka jest ta po prawej?
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

Dynka pisze:A moja wyobraźnia podpowiedziała mi posadzenie właśnie takie :), sorry dziewczyny to ma być bukiet, obok nich nie rośnie nic wię po bokach mają miejsca aż nad to, .

No cóż...jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz :) Na zdjęciu poniżej, pomiędzy kaliną, kolkwicją po lewej, hortensją w lewym dolnym rogu jest krzewuszka, ligustr i pięciornik, dwa ostanie zupełnie niewidoczne, ale ja zachowałam ponad metrowe odstępy, wiosną będzie wielkie cięcie i sytuacja się poprawi mam nadzieję, u ciebie będzie trudno cokolwiek poprawić
A na zdjęciu, żeby było w temacie, kalina koralowa w jesiennej szacie :) W tym roku jest niezbyt efektowna. Uwielbiają ją mszyce, nie walczyłam z nimi w tym roku, z reguły populację mszyc przerzedzały mi biedronki, ich larwy itp naturalni wrogowie, tym razem jednak towarzystwo zawiodło i kalina miała o połowę liści mniej, które na dodatek skarłowaciały i poskręcały się trochę, ale mimo wszystko jest kolorowo :)

Obrazek
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

MartaG pisze:Kaśka - wspaniałe, teraz wiem że przeniesienie mojej i posadzenie jako solitera to jest bardzo dobry pomysł.

Japońskiej chyba inaczej nie warto sadzić. Mnie się marzy grupa tych kalina na polu np 5 :)
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz;) Miała robić za tło, razem z innymi krzewami, ale okazało się że jest tam jej za ciasno.
Natomiast trochę mnie ten wątek sprowokował i w ogrodzie czeka na posadzenie przywleczona wczoraj kolejna V.plicatum, tym razem odmiana 'Newport'.

http://www.soonerplantfarm.com/index.cf ... ant_id=412
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pięęęękna :D Trochę do koralowej 'Roseum' podobna ,ale kwiaty ma większe i liście inne, a jak jest jej docelowa wysokość?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Na tamtej stronie podają 4 stopy, czyli jakieś 1,2 m. Nie jest duża.
Pozdrawiam, Marta
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Trochę szkoda, ze niska. Moja wyobraźnia zapracowała i ujrzałam parasolowato rozłożone gałęzie z białymi pomponami na wierzchu :) Chyba tak nie będzie wyglądała, ale i tak ślicznie się zapowiada.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Może faktycznie większa byłaby ładniejsza, ale akurat potrzebowałam czegoś małego i idealnie mi się wpasowała. Poza tym ma już cudnie przebarwione liście i przepadłam całkiem. Już nie mogę się doczekać wiosny i kwitnienia:)
Pozdrawiam, Marta
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Koncert życzeń sobie urządzę, a co :) Fajnie byłoby gdyby powtarzała jak Watanabe, czerwone liście i białe kule, odjazd :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”