Kaktusy darekcn4

Zablokowany
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Szanowni forumowicze polecam Wam ciekawą stronkę mojego kolegi z innego forum na temat Ariocarpus agavoides. Może się pokusicie na A.a? :)

www.agavoides.republika.pl
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Musiałem posta edytować, bo link Wam się nie wyświetlił, ale już jest dobrze wszystko.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Witam wszystkich. Może wiecie, że niektóre kaktusy jak i ich owoce są jadalne, jakie znacie potrawy przyrządzane z kaktusów? Z jakich gatunków kaktusów?

Taka ciekawostka.

Pozdrawiam serdecznie :D
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedyś we Włoszech piłam sok z owoców opuncji. Ale był mdły . Nic ciekawego.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Ja w akcie wielkiej odwagi oberwałam jeden owoc z mojej opuntia ficus indica. I podzielam zdanie poprzednika - paskudny.
Chociaz może za długo czekałam, bo był juz delikatnie rzecz ujmując - stary :D
To jednak wg mnie zdecydowanie bardziej ozdobna kwestia aniżeli jadalna.
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja nie słyszałem o innej jadalnej Opuncji niż O. ficus-indica. Najczęściej spożywane są z gatunku Hylocereus, a także Stenocereus. Poza tym konsumować można pędy Echinopsis pachanoi i innych Echinpsisów (gorzki, ogórkowy smak) oraz [[nazwa-zakazana]] williamsii, jednak są to gatunki psychoaktywne. Owoce jadalnych kaktusów dostępne są na targach i w większych hipermarketach (okazyjnie także w Polsce) pod nazwą smoczy owoc, lub pitaja.

A co do poprzedniczki, nie ten klimat, to tak jak hodować jabłoń na Syberii :twisted:
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

No jasne, ale to było ... pociągające niczym zakazany owoc :)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Ja słyszałem również, ze Ferocactus sa jadalne no i Carnegia gigantea (owoce).

Ja na pewno bym sałatki z feraka nie zrobił :)

Co do [[nazwa-zakazana]] to lepiej nie piszmy o jej właściwościach... Ale pragnę powiadomic, że właściwości psychoaktywne mają Lophophory tylko żyjące w środowisku naturalnym.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

No to tak:

Mojke bezchlorofilowce i Astrophytum :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

A więc tak Tomku, te siewki dostałem od kolegów forumowiczów, więc na razie posadziłem je prowizorycznie, aby do wiosny, później w kwadraciaki poprzesadzam, ale tymczasowo są w takim ustawieniu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Co Tomku radzisz?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

darekcn4 miałeś pokazać swoje wysiewy te które Ty wysiałeś a nie te co otrzymałeś od kolegów ,
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Pospiesze się, ale teraz to takie jakby małe słonie w karawkach są :twisted:
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Siewki wyglądają przyzwoicie, raczej krzywda się im nie dzieje. Natomiast mam kilka uwag - po pierwsze nie wiem, czemu sadzisz je w tak dużych odległościach. Czy to mają być już pojemniki docelowe? Przyjmuje się zasadę, że roślinki małe sadzi się w pojemnikach zbiorczych w odstępach równych ich średnicy a rośliny większe w odległościach równych połowie średnicy kaktusa. W takim przypadku wytwarza się swoisty mikroklimat i rywalizacja między roślinkami. Wtedy rosną szybciej i zdrowiej.
Niektóre siewki pikowałbym nieco głębiej. Np. Astrophytum - to roślina kulista, więc zwłaszcza siewki powinny mieć taki kształt. Zatem albo posadzone są zbyt płytko albo mają za mało światła i się wyciągają.
No i to podłoże. Generalnie zawsze staram się, by kamory nie były większe od samych roślin. A Twoje astrofyta wyglądają jakby rosły w kamieniołomie. Ale, jak widać na fotce, nie przeszkadza im to wcale.
Najlepiej wyglądają melokaktusy - są już sporych rozmiarów i trochę trudno nazwać je siewkami. Wygląda na to, że mimo iż cały czas rosną to jakoś nie widać po nich śladów wyciągania się. Zobaczymy jak będą wyglądały na wiosnę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Wszystko się Zgadza tomku. Posadziłem je w tak dużych odległościach z uwagi na korzenie, nie chciałem aby podczas wiosennego przesadzania korzenie uległy uszkodzeniu, bo wiadomo, mogły by się poplątać. Tak mi się wydaje. Melo rosną, nie wyciągają się, jakby coś się działo, to zareaguję na pewno. Astra w kamieniołomie, fakt. Troche kamieniuście. na pewno na naturalnych stanowiskach też muszą dawać radę z kamieniami. Papu u mnie mają raczej pod dostatkiem. Zastosowałem też tłuczeń wapienny w substracie. Dzięki tomek za rady i miłe słowa. Co do Twojej uwagi postaram się coś z tym zrobić.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Śliczne maluszki :D Astrofytum bardzo efektownie się prezentuje :P
Długo już masz te bezchlorofilowce ??? bo u mnie żyją góra 2-3 lata i padają :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”