Ogródeczek November
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najpierw niech sie rozrosną a potem z tylu roślinek Beatka wykombinuje...drugą rabatkę.zuzia55 pisze:Rabatka bardzo ciekawa,ale wydaje mi się że bedziesz ją jeszcze modernizowac,bo jak dogodziłaś tym roślinkom ,to się rozrosną i bedzie im ciasno.Zaitrygowały mnie kwiaty hortensji,nawet wisząc do dołu głowa fajnie wyglądają.

Bardzo ładne zdjęcia ......winobluszczu już przebarwionego /bardzo go lubię zwłaszcza o tej porze/ i fotka pelargonii podoba mi się
Mnie też zaintrygowały te kwiaty hortensji .....bardzo ciekawy pomysł....czy będzie dalsza część jakiejś kompozycji .....pokażesz?

Mnie też zaintrygowały te kwiaty hortensji .....bardzo ciekawy pomysł....czy będzie dalsza część jakiejś kompozycji .....pokażesz?
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Chłodno, ciemno i lekko wilgotno, żeby zupełnie nie wysechł (ale też żeby nie zgnił!). Z bulwy wyrośnie większy, będzie kwitł obficiej i dłużej. Niektóre moje dziwaczki sadzone z bulw (uprawiane 3-4 lata) osiągnęły w tym roku ponad 150cm wysokości, czyli były wielkości dość ładnego krzewu i kwitły pięknie przez ponad 3 miesiące; a co najważniejsze od momentu posadzenia do momentu kwitnięcia upłynęło jedynie 3,5 tygodnia!November23 pisze:O! Dziękuję za radę, tak zrobię. To on ma bulwy? Nie wiedziałam...A jak ją przechować?
Sam również obcinam o tej porze kwiatostany hortensji - są teraz już praktycznie suche, więc w ogóle się nie zmieniają po zasuszeniu i stanowią świetny element suchych kompozycji!
Witaj Beatko
dawno u Ciebie nie byłam a szkoda bo w międzyczasie to i owo mi umkło
.
Z początku miałam wątpliwości co do zagęszczenia rabatki, dzisiaj patrzę krzaczki rosną już na swoim miejscu, w dodatku się zmieściły i wyglądają super
- znaczy zdolna dziewczyna.
Ilu letnią masz hortensję, że fundujesz jej takie drastyczne cięcia? O tawułkę się nie martw, ja sama co roku swoim robię takie przycinania, rozkrzewiają się i kwitną jak oszalałe.
Pozdrawiam cieplutko

Z początku miałam wątpliwości co do zagęszczenia rabatki, dzisiaj patrzę krzaczki rosną już na swoim miejscu, w dodatku się zmieściły i wyglądają super

Ilu letnią masz hortensję, że fundujesz jej takie drastyczne cięcia? O tawułkę się nie martw, ja sama co roku swoim robię takie przycinania, rozkrzewiają się i kwitną jak oszalałe.
Pozdrawiam cieplutko
-
- 200p
- Od: 8 wrz 2008, o 10:05
Witajcie wszyscy!
Hortensję suszę dopiero pierwszy raz... i już wiem, że powinnam to zrobić nieco inaczej, ale mam nadzieje, że tak też się uda... Mam zamiar ją wykorzystać tak jak napisał Piterek, do suchych kompozycji. A właściwie, to mam co do niej też i inne plany, ale to pochwalę się dopiero jak mi się powiedzie, bo nie chcę dać plamy ;)
Roślinki na rabacie niech na razie rosną, póki co
, a potem mam zamiar je przycinać. Specjalnie dobierałam takie które można ciąć, lub wolno rosnące.
Hortensję suszę dopiero pierwszy raz... i już wiem, że powinnam to zrobić nieco inaczej, ale mam nadzieje, że tak też się uda... Mam zamiar ją wykorzystać tak jak napisał Piterek, do suchych kompozycji. A właściwie, to mam co do niej też i inne plany, ale to pochwalę się dopiero jak mi się powiedzie, bo nie chcę dać plamy ;)
Roślinki na rabacie niech na razie rosną, póki co

-
- 200p
-
- 200p
-
- 200p
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
-
- 200p
Tija-Elu, tak to żółty dziwaczek
jeśli tylko uda mi się pozyskać nasionka - masz je jak w banku! :mailbox
Ja nie zaobserwowałam tej właściwości dziwaczka - fluorescencji, ale u mnie nad ogródkiem latarnia świeci, pewnie więc jest zbyt jasno...
Za to u Ciebie powinien zaświecić Elu, tzn powinno to być dobrze widać 

Ja nie zaobserwowałam tej właściwości dziwaczka - fluorescencji, ale u mnie nad ogródkiem latarnia świeci, pewnie więc jest zbyt jasno...

-
- 200p
ElżbietaaG - wiesz, kto pyta nie błądzi...
Dla mnie żadem problem odpowiedzieć, jak kto ciekawy... ba! wręcz przeciwnie, cieszę się i mi schlebia, że i ja mogę coś komuś wyjaśnić, czy doradzić.
(Sama też wciąż pytam... i pytam...)
Mam nadzieję, że roślinki, które ci się podobają, przyjmą się i dopiero wiosną pokażą całą swą urodę

Mam nadzieję, że roślinki, które ci się podobają, przyjmą się i dopiero wiosną pokażą całą swą urodę

-
- 200p