Ogródeczek November

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rabatka bardzo ciekawa,ale wydaje mi sie że bedziesz ją jeszcze modernizowac,bo jak dogodziłaś tym roślinkom ,to się rozrosną i bedzie im ciasno.Zaitrygowały mnie kwiaty hortensji,nawet wisząc do dołu głowa fajnie wyglądają.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zuzia55 pisze:Rabatka bardzo ciekawa,ale wydaje mi się że bedziesz ją jeszcze modernizowac,bo jak dogodziłaś tym roślinkom ,to się rozrosną i bedzie im ciasno.Zaitrygowały mnie kwiaty hortensji,nawet wisząc do dołu głowa fajnie wyglądają.
Najpierw niech sie rozrosną a potem z tylu roślinek Beatka wykombinuje...drugą rabatkę. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Bardzo ładne zdjęcia ......winobluszczu już przebarwionego /bardzo go lubię zwłaszcza o tej porze/ i fotka pelargonii podoba mi się :D
Mnie też zaintrygowały te kwiaty hortensji .....bardzo ciekawy pomysł....czy będzie dalsza część jakiejś kompozycji .....pokażesz?
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

November23 pisze:O! Dziękuję za radę, tak zrobię. To on ma bulwy? Nie wiedziałam... :oops: A jak ją przechować?
Chłodno, ciemno i lekko wilgotno, żeby zupełnie nie wysechł (ale też żeby nie zgnił!). Z bulwy wyrośnie większy, będzie kwitł obficiej i dłużej. Niektóre moje dziwaczki sadzone z bulw (uprawiane 3-4 lata) osiągnęły w tym roku ponad 150cm wysokości, czyli były wielkości dość ładnego krzewu i kwitły pięknie przez ponad 3 miesiące; a co najważniejsze od momentu posadzenia do momentu kwitnięcia upłynęło jedynie 3,5 tygodnia!
Sam również obcinam o tej porze kwiatostany hortensji - są teraz już praktycznie suche, więc w ogóle się nie zmieniają po zasuszeniu i stanowią świetny element suchych kompozycji!
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Witaj Beatko :D dawno u Ciebie nie byłam a szkoda bo w międzyczasie to i owo mi umkło :cry: .
Z początku miałam wątpliwości co do zagęszczenia rabatki, dzisiaj patrzę krzaczki rosną już na swoim miejscu, w dodatku się zmieściły i wyglądają super ;:63 - znaczy zdolna dziewczyna.

Ilu letnią masz hortensję, że fundujesz jej takie drastyczne cięcia? O tawułkę się nie martw, ja sama co roku swoim robię takie przycinania, rozkrzewiają się i kwitną jak oszalałe.

Pozdrawiam cieplutko
November23
200p
200p
Od: 8 wrz 2008, o 10:05

Post »

Witajcie wszyscy!

Hortensję suszę dopiero pierwszy raz... i już wiem, że powinnam to zrobić nieco inaczej, ale mam nadzieje, że tak też się uda... Mam zamiar ją wykorzystać tak jak napisał Piterek, do suchych kompozycji. A właściwie, to mam co do niej też i inne plany, ale to pochwalę się dopiero jak mi się powiedzie, bo nie chcę dać plamy ;)

Roślinki na rabacie niech na razie rosną, póki co ;:48 , a potem mam zamiar je przycinać. Specjalnie dobierałam takie które można ciąć, lub wolno rosnące.
Beata :)
Cor gaudens exhilarat faciem...
Ogródeczek / domownicy i pracusie
November23
200p
200p

Post »

Rochrza - widziałam u ciebie super kompozycję z suchą karpą drzewa (bo mam nadzieję, że to jest karpa?? ), świetny pomysł, może kiedyś odgapię jeśli pozwolisz :)
November23
200p
200p

Post »

Piterek - dziękuję za radę :) , tak zrobię z dziwaczkiem, bo mi się on bardzo podoba, tylko lekko zraził mnie tą "nieśmiałością we wschodach" :)
November23
200p
200p

Post »

Eluniu, moja hortensja to staruszka... ma już ponad dwadzieścia kilka lat, jest starsza od mojej córci , ;) a cięcia nie były tak drastyczne, tylko kwiatostany ścięte :)
Ufff... uspokoiłaś mnie z tą tawułką... ;:168
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Beatko to jest żółty dziwaczek ? Jeżeli tak to będe bardzo prosiła nasionka :D :D :D
W Wilkipedi piszą-"Dziwaczek Jalapa- W 2005r.naukowcy odkryli niezwykłe zjawisko-płatki kwiatów szczególnie żółtych wytwarzają zielonkawe światło" ciekawe nieprawdaż :lol:

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Beatko bardzo spodobała mi się u Ciebie andromeda i skimmia, twój nowy nabytek.Nie wiem o co ten cały szum z wiszącymi kwiatostanami hortensji, mnie się tam podoba nawet gdy wisi tworzy ciekawą kompozycję, a zawsze się znajdzie się ktoś co spyta - po co ? :roll: :roll:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Witaj Beato ja po raz pierwszy odwiedziłem Twoją działkę i coś czuję że nie ostatni. Jest co oglądać.
Podoba mi się metamorfoza skalniaka remontowego, rewelacja
A ilość roślinek na działce robi wrażenie niesamowite. :) :wink:
November23
200p
200p

Post »

Tija-Elu, tak to żółty dziwaczek :) jeśli tylko uda mi się pozyskać nasionka - masz je jak w banku! :mailbox
Ja nie zaobserwowałam tej właściwości dziwaczka - fluorescencji, ale u mnie nad ogródkiem latarnia świeci, pewnie więc jest zbyt jasno... :( Za to u Ciebie powinien zaświecić Elu, tzn powinno to być dobrze widać :)
November23
200p
200p

Post »

ElżbietaaG - wiesz, kto pyta nie błądzi... :) Dla mnie żadem problem odpowiedzieć, jak kto ciekawy... ba! wręcz przeciwnie, cieszę się i mi schlebia, że i ja mogę coś komuś wyjaśnić, czy doradzić. ;:162 (Sama też wciąż pytam... i pytam...)
Mam nadzieję, że roślinki, które ci się podobają, przyjmą się i dopiero wiosną pokażą całą swą urodę :)
November23
200p
200p

Post »

Krzysiu -witaj :) Dzięki za miłe słowa, ale chyba nie zasługuję na aż takie pochwały... :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”