Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu i Tomku - macie oboje wspaniałe kolekcje paproci! Ja naliczyłem ostatnio u siebie ponad 20 gatunków i odmian, a ostatnio zamówiłem jeszcze 9. Poczekam aż przyjdzie paczka, posadzę je i wtedy pokażę całą kolekcję (chociaż słowo kolekcja to chyba na wyrost hehe). :)
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu i Tomku - można się nabawić kompleksów oglądając wasze paprocie. Naprawdę super. Dobrze, że można zobaczyć jak wyglądają w większych grupach i jakie są Wasze paprociowe stanowiska. Czy ktoś z Was ma paprocie skalne i może pokazać jak im urządził stanowisko? A tak przy okazji to jedną z ciekawych książek do oznaczania paproci jest "Rośliny zielne europy" Godet J. wyd. MULTICO. Dobre zdjęcia detali ułatwiające identyfikacje.

Obrazek
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Trochę już zanudzam to jeszcze kilka zdjęć niestety nie najlepszej jakości :cry:

Obrazek
Polypodium vulgare Bifidum Cristatum

Obrazek
U góry Plumosum Densum,niżej Plumosum Multilobum

Osmuda Regalis Purpurascens wczesną wiosną
Obrazek
i obecnie.
Obrazek
Pozdrawiam Tomek.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jean pisze: Mam tez b. młody egzemplarz Osmunda regalis ale jakby inaczej wyglądał niż Twój. Zrobię zdjęcie i porównam jeszcze. Źródło zakupów to pewnie to samo: Zielona Góra.
Masz rację Jean- Twój długosz królewski ma prawo wyglądać nieco inaczej bo ja pomyliłam zdjęcia i źle podpisałam to, które tu zaprezentowałam. Na zdjęciu widniej Osmunda claytoniana ( ma zarodnikonośne części liści nie na ich szczycie lecz w środku) a nie O. regalis. Przepraszam paprocioznawców za pomyłkę i dziękuję Ci Jean, że zwróciłeś na to uwagę. Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

larix pisze: A tak przy okazji to jedną z ciekawych książek do oznaczania paproci jest "Rośliny zielne europy" Godet J. wyd. MULTICO. Dobre zdjęcia detali ułatwiające identyfikacje.
larix- bardzo dziękuję za informację o tej pozycji książkowej. Mam trochę paproci i trochę literatury na ich temat ale takim "paprocioznawcą" jak Tomek, z pewnością nie jestem. Dlatego chętnie sięgnę do tej pozycji. Z paproci skalnych mam Ceterach officinarum i Asplenium trichomanes. Asplenium rośnie na skarpie a Ceterach w szczelinie między otoczakami na podwyższonej rabacie; gdy w końcu przestanie padać, postaram się go sfotografować. Ania
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Aniu - gdybyś jeszcze nie znała to polecam też książkę E. Zenkteler "Paprocie". Co prawda mało zdjęć ale za to dużo ciekawych informacji i opisów gatunków i odmian.
Ceterach officinarum to jedno z moich paprociowym marzeń. Ponoć paproć trudna w uprawie, kapryśna i praktycznie niedostępna. Ciekawy jestem jak rośnie u Ciebie. A nie masz asplenium ruta-muraria? Dobrze rośnie w szczelinach skalnych, murkach itp. i nie trudno ją zdobyć. Polecam gdyż ładnie wygląda obok asplenium trichomanes i często też z nią występuje w naturze.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam tę książkę i Asplenium ruta-muraria; dopiero je dostałam i jeszcze nie jest wsadzona do ogrodu- dlatego o nim nie wspomniałam. Ceterach mam od miesiąca ale posadziłam je wg książkowej wiedzy ( właśnie pani Zenkteler) i już wypuszcza trzeci liść. Zajrzyj do tej pozycji i myślę, że wtedy przestaniesz się bać tej paproci. Niestety ma tylko pojedynczą rozetę liści i nie mogę się nią podzielić. Sama zostałam nią niedawno uszczęśliwiona i rozumiem Twoje marzenia o jej posiadaniu. Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Aniu, ciekaw jestem, jak Ci będzie rosła Ceterach off. bo ja mam ją 2 rok ale bardzo źle mi rośnie. Starałem się dać warunki podawane w różnych źródłach. Po zimie nic nie było a teraz dwa 0,5 cm zaczątki listków. Otoczona granulkami przeciw ślimakom jest w stanie "krytycznym mało stabilnym", jak mówią lekarze.
Larix, czy w książce Rośliny zielne Europy są opisy odmian paproci uprawianych, (kultiwarów) czy tylko występujących w naturze?
Pozdrawiam - Jean
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jean - w książce "Rośliny zielne europy" są tylko gatunki występujące w naturze ale jest ich najwięcej z tych, które widziałem w innych książkach. Samych Dryopteris jest 10 odmian podczas gdy w książce "Paprotniki, mszaki i porosty" wyd. MULTICO są 4. Nie chce przez to powiedzieć która książka jest lepsza. W roślinach zielnych zdjęcia detali są dokładne i na czarnym tle, co w sposób łopatologiczny, takiemu laikowi jak ja, pozwala odróżnić jeden gatunek od drugiego. Uważam, że wraz z książką E. Zenkteler to świetnie uzupełniająca się para. aha, jeszcze bym dodał "Paprocie" z Officyna Botanica. Ja lubię dziko rosnące rośliny i pozostając w temacie książek właśnie MULTICO wydaję dobrą serie ze świetnym "Atlasem roślinności lasów" i "Atlasem roślin chronionych". Format atlasów może nieporęczny bo A3 ale za to jakie zdjęcia także paproci.
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

W starszym poście z ub. roku znalazłem pytanie Marty, czy ktoś ukorzeniał rozmnóżki Polystichum set.'Proliferum' na zewnątrz.
Jesienią przymocowałem jeden liść tej paproci do ziemi i wiosną okazało się, ze maleńkie roślinki żyją. Przysypałem je trochę torfem i chyba coś z tego będzie.
Pozdrawiam - Jean
TomekMr
100p
100p

Post »

Sposób dobry ,ale chyba przyjemniej w mieszkaniu,bo zimą można trochę przyfilować.
Marto ,do tego nie trzeba specjalnych warunków .
Ja zjadam litrowego loda.Myję plastikowy pojemnik,sypę trochę ziemi,byle jakiej (niech się nygusy do luksusu nie przyzwyczajają :wink: )Trzeba to tylko przykryć szybą i w kąt na parapet. Obrazek
Pozdrawiam.Tomek.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

Mnie w gruncie się nie udało, ale będę próbować jeszcze raz.
Natomiast w domu wiem, że to skomplikowane nie jest ale u mnie szaleje Bury Gang i z parapetów leci wszystko:( Niestety przy dwóch szalonych kotach ciężko coś tam uchować.
Pozdrawiam, Marta
TomekMr
100p
100p

Post »

Marto, to faktycznie masz problem.Mój kocur jakoś lepiej wychowany.Jak chce wyjść przez okno na podwórko to robi elegancki slalom między paprotkami.Ale jemu w głowie kocice,a nie paprocie.Mam jedynie problem z małżonką.Jak chce umyć okna, jest mniej elegancka ;:219
Pozdrawiam.Tomek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

larix pisze:Aniu i Tomku - można się nabawić kompleksów oglądając wasze paprocie. Naprawdę super. Dobrze, że można zobaczyć jak wyglądają w większych grupach i jakie są Wasze paprociowe stanowiska. Czy ktoś z Was ma paprocie skalne i może pokazać jak im urządził stanowisko?
To moje "skalniaczkowe" paprocie. Oba gatunki Cheilanthes : tomentosa i lanosa czują się na słońcu wspaniale

Obrazek Obrazek

Ania
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O jacie, jakie świetne - już wiem czego będę szukał do mojego zbiorku :D
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”