Początki zazielenienia mieszkania
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- koniczynka
Cukinie dodaje tez do leczo,do sosow pomidorowych z miesem mielonym, kukurdza,fasolka, groszkiem,papryka. Dobra jest tez cukinia faszerowana miesem mielonym i pieczona, pyszna jest w zapiekankach "smieciowch" ( wszystko co sie nawinie pod reke), placuszki z cukini z sosem czosnkowym tez sa pycha. Wczoraj nie moglam fotki mojego storczyka wstawic bo pojechalismy do moich rodzicow. ALe dzisiaj to juz naprawde sie postaram. Dostalam jeszcze kilka szczepek kwiatow domowych- pojecia nie mam jak sie nazywaja.. i teraz mam problem bo nie wiem czy dobrze wzielam te szczepki- nikt z nas nie wiedzial jak je uszczknac
siedza poki co w wodzie i poczekamy.

- koniczynka
Znalazlam o powiekwszaniu kolecji tych kwiatow.
Mam do Was moi drodzy jeszcze jedna prosbe- wyjezdzam za niecale dwa tygodnie na urlop- nie bedzie nas 3 tygodnie- boje sie strasznie jak przetrwaja to moje kwiaty. Macie jakies sposoby na to by domowe roslinki mi nie poumieraly podczas mojej nie obecnosci? Na sasiadow liczyc nie moge niestety- kiedys prosilam to przelali mi kwiatki i nic z nich nie zostalo.
moze komus sie przyda:-)W mieszkaniu peperomie nie wydają nasion, dlatego rozmnażamy je wegetatywnie - przez podział rozrośniętych egzemplarzy, z sadzonek pędowych lub liściowych. Przez podział mnożymy gatunki tworzące silnie rozrośnięte kępy. Ostrożnie wyjmujemy roślinę z doniczki (liście peperomii są bardzo kruche) i dzielimy ją ostrym nożem na 2 lub 3 części. Usuwamy zaschnięte i chore fragmenty korzeni, a także stare liście, po czym sadzimy w małych doniczkach z drenażem na dnie i ustawiamy w ciepłym, ocienionym miejscu. Całe doniczki warto okryć na kilka dni woreczkami foliowymi, żeby zwiększyć wilgotność powietrza.
Sadzonki pędowe dobrze się ukorzeniają przez cały okres wegetacji, a nawet zimą. Zdrowe pędy tniemy na 5-8-centymetrowe odcinki i z dolnych ich części obrywamy wszystkie liście. Sadzonki umieszczamy w wilgotnym piasku i przykrywamy folią. Z sadzonek liściowych rozmnażamy gatunki o dużych liściach. Ogonki liściowe skracamy tak, aby miały długość 2 cm, po czym zagłębiamy sadzonki (aż do podstawy liścia) w mieszaninie torfu z piaskiem, okrywamy folią i ustawiamy w ciepłym, jasnym miejscu. W ciągu 3-4 tygodni sadzonki powinny się ukorzenić, a gdy wypuszczą młode liście, przesadzamy je do małych doniczek.
Mam do Was moi drodzy jeszcze jedna prosbe- wyjezdzam za niecale dwa tygodnie na urlop- nie bedzie nas 3 tygodnie- boje sie strasznie jak przetrwaja to moje kwiaty. Macie jakies sposoby na to by domowe roslinki mi nie poumieraly podczas mojej nie obecnosci? Na sasiadow liczyc nie moge niestety- kiedys prosilam to przelali mi kwiatki i nic z nich nie zostalo.