Galeria nowicjuszki - Szamanka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś mi może mi wytłumaczyć jak się robi kąpiele storczykom? Ile wody - znaczy do jakiej wysokości doniczki? Jak długo je trzymać w tej wodzie?
Chętnie się dowiem jakie macie doświadczenia w tej kwestii, bo zastanawiam się nad przejściem na takie podlewanie. Mam wrażenie, że gdy podlewam normalnie - od góry - to woda nie dociera do wszystkich zakamarków, a poza tym boję się, że zaleję przez przypadek stożek wzrostu...
Chętnie się dowiem jakie macie doświadczenia w tej kwestii, bo zastanawiam się nad przejściem na takie podlewanie. Mam wrażenie, że gdy podlewam normalnie - od góry - to woda nie dociera do wszystkich zakamarków, a poza tym boję się, że zaleję przez przypadek stożek wzrostu...

Witam:)
Ja wkładam storczyki do miski i przelewam je wodą. Sięga tak do połowy, maks. 3/4 wysokości doniczki. Oczywiście, uważam, by nie zalać stożka wzrostu. Jakoś mi się to udaje. Kwiatki stoją w tej wodzie 30-40 minut a potem odstawiam by woda wyleciała. Następne podlewanie dopiero gdy korzenie robią się białe.
Niech się wypowiedzą znawcy.
Pozdrawiam
Ja wkładam storczyki do miski i przelewam je wodą. Sięga tak do połowy, maks. 3/4 wysokości doniczki. Oczywiście, uważam, by nie zalać stożka wzrostu. Jakoś mi się to udaje. Kwiatki stoją w tej wodzie 30-40 minut a potem odstawiam by woda wyleciała. Następne podlewanie dopiero gdy korzenie robią się białe.
Niech się wypowiedzą znawcy.
Pozdrawiam

Ania
- Storczykowa
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wkładam storczyki do miski lub szklanych doniczek, do których wlewam od góry wodę destylowaną z dodatkiem nawozu (staram się przy tym nie zalac stożka) do wysokości około 2cm przed górnym brzegiem doniczki, w której jest storczyk. Kwiaty moczę przez około 30 minut. Też zastanawiam się czy nadal mam wlewać wodę od góry, bo ostatnio okazało się, ze zgniły mi 2 stozki. Może lepiej byłoby wkładac storczyka do np. doniczki z mniejszą ilością wody.
- Storczykowa