Storczyki platynkowe
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- platynka80
- 500p
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dodam jeszcze. że teoretycznie zakwitną jak dojrzeją im nowe pseudobulwy - powinny urosnąć co najmniej tyle co te starsze. Na pocieszenie - nie jest to jednak regułą - zdarza się, że pędy kwiatowe wychodzą z nowych, całkiem małych jeszcze przyrostów ( bo pseudobulwą z pewnością nazwać tego się nie da)
Może widziałaś w moim wątku kwitnące miltonidium - właśnie w taki sposób mnie zaskoczyło. A parę dni temu zauważyłam analogiczną sytuację na oncidium.
A dendrobium zakwitło mi zimą z psb, która miała zaledwie 4 miesiące. Więc jak sama widzisz - storczyki potrafią pozytywnie zaskoczyć, czego i Tobie życzę
Cierpliwość to przydatna cecha w naszym hobby....

Może widziałaś w moim wątku kwitnące miltonidium - właśnie w taki sposób mnie zaskoczyło. A parę dni temu zauważyłam analogiczną sytuację na oncidium.
A dendrobium zakwitło mi zimą z psb, która miała zaledwie 4 miesiące. Więc jak sama widzisz - storczyki potrafią pozytywnie zaskoczyć, czego i Tobie życzę

Cierpliwość to przydatna cecha w naszym hobby....

- platynka80
- 500p
NAJNOWSZE DONIESIENIA:
sabotek rozwinął drugi pąk:

łaciaty niedługo rozwinie pąki:

roziwnął się taki, który miał być żółty ;), a ja zapomniałam,że mam wśród swoich taki kolor:

miltoniopsis rozwija kolejne kwiaty:

biały zrzucił kilka pąków po przyniesieniu do domu, a teraz... wypuścił dodatkowy kawałek pędu i pączki
:

in vitro ma coraz wieksze listki:

nowe przyrosty u balkonowych,więc moze doczekam się kwitnienia:

SAMA RADOŚĆ
)

sabotek rozwinął drugi pąk:

łaciaty niedługo rozwinie pąki:

roziwnął się taki, który miał być żółty ;), a ja zapomniałam,że mam wśród swoich taki kolor:

miltoniopsis rozwija kolejne kwiaty:

biały zrzucił kilka pąków po przyniesieniu do domu, a teraz... wypuścił dodatkowy kawałek pędu i pączki

in vitro ma coraz wieksze listki:

nowe przyrosty u balkonowych,więc moze doczekam się kwitnienia:

SAMA RADOŚĆ

platynka 

- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Platynko - u Paphiopedilum są rozety 
Pęd po kwitnieniu i uschnięciu można obciąć. Co do rozdzielania dywizji - można ale gdy jest już bardzo dużo rozet, w sytuacji gdy są to dwie - w/g mnie nie warto. Większy "gąszcz" chyba ładniej wygląda, poza tym kwitnienie z kilku rozet jednocześnie...
I jak to u storczyków sympodialnych - nowe przyrosty czerpią część składników odżywczych ze starych psb.

Pęd po kwitnieniu i uschnięciu można obciąć. Co do rozdzielania dywizji - można ale gdy jest już bardzo dużo rozet, w sytuacji gdy są to dwie - w/g mnie nie warto. Większy "gąszcz" chyba ładniej wygląda, poza tym kwitnienie z kilku rozet jednocześnie...

- platynka80
- 500p
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Platynko, jeszcze dodam, choć to pewnie oczywiste
ze są sabotki kwitnące po jednym kwiacie i u nich pęd usycha praktycznie od razu po przekwitnięciu, i to widac od razu,wtedy się obcina.
Są jeszcze te kwitnące seryjnie i u nich po przekwitnięciu jednego kwiatu rozwija się kolejny pączek ( i ten właśnie rodzaj jest u Ciebie, także pewnie jeszcze dłuuuuugo będziesz się cieszyć kwitnieniem :P one potrafią wypuszczać kwiat za kwiatem przez ponad rok
)
A ten przekwitnięty kwiat odpadnie sam i nie masz się co dalej pędem przejmować

Są jeszcze te kwitnące seryjnie i u nich po przekwitnięciu jednego kwiatu rozwija się kolejny pączek ( i ten właśnie rodzaj jest u Ciebie, także pewnie jeszcze dłuuuuugo będziesz się cieszyć kwitnieniem :P one potrafią wypuszczać kwiat za kwiatem przez ponad rok

A ten przekwitnięty kwiat odpadnie sam i nie masz się co dalej pędem przejmować

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- platynka80
- 500p