SZKODNIKI róż

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robaczek
200p
200p
Od: 19 kwie 2008, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo.
Kartony już im zdjęłam.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja nie wiem nic o ślimakach ale słyszałem że jeśli są ślimaki to wkop do ziemi wiadro z piwem ... one przyjdą za zapachem i chcąc spróbować wpadną i sie utopią ... sprawdzałem przy słonecznikach i po nocy znalazłem ok.15 upitych ślimaków we wiadrze .. słyszałem jeszcze o wodzie z szarym mydłem i żeby opryskać .. ale tego nie próbuj bo jeszcze ci coś popsuje .... a nie wiem dokładnie, tylko to pierwsze jest sprawdzone i skutkuje :D :D :D :D :D tylko wkop dobre małe wiaderko, bo takie z dziurą upije ci róże :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Według mnie można sobie pryskanie odpuścić ...
U mnie atak bruzdownicy jest jednokrotny i konkretny. Biorę wtedy sekator do ręki i mam spokój z tym "robalem" do następnej wiosny :lol:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Ooo Jurku! Widzisz, u mnie też był konkretny, więc chyba mam z głowy robala :? :wink:
Nieee, żadnej chemii....dzięki!
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

Oby tak było :wink:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Będzie.
To latająca błonkówka pilarzówka ( podobna do muszki).
Wykluje się i poleeeci w dal.
Rozmnaża się tylko w maju. :)
leo_rex
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2009, o 21:19

Co to za choroba??

Post »

Obrazek

Witam.

Nie potrafię zidentyfikowac tej choroby na moich różach.Liście zwijaja sie w takie charakterystyczne tutki.Nie żółkną, sa zielone.Co robic?? Pomozcie.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

O ile się nie mylę to nie jest choroba tylko szkodnik, nazywa się chyba nimułka różana.
Dla pewności sprawdź w sekcji o różach, na pewno coś tam znajdziesz.
MietkaCh
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2008, o 08:53

Post »

Witam
W ubiegłym roku pokazała sie na różach ogrodnica niszczylistka. Powiedzmy,że nadążałam zbierać.
Natomiast w tym roku jest jej tyle,że nie daję rady zbierać. Żuczki są na wszystkich roślinach- owocowych, ozdobnych, truskawkach, malinach, na lipie wonnej i oczywiście na różach. Ogród jest obok lasu, więc to także ma wpływ na ilość niszczylistki. Jak radzicie- odpuścić/ częściowo zbierać/ czy chemia? Okupowane przez żuczki roślinki są młode, 3-4 lata. Jeżeli chemia to co działa a niszczylistkę?
Ale się rozpisałam :D
Pozdrawiam
Mietka
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 14:59

Post »

Witam
Kochani ja jestem początkujaca i niebardzo wiem co zaatakowało moją róże pienną, miała mszyce ale spryskalam karete i juz ich raczej nie ma...ale niepokojąco wyglądają jej pąki! czym to jest spodowane? co ja zjada? Prosze pomóżcie....aj dopiero walczyłam z daturą.... :oops: :cry:

badzo przepraszam jeśli podobny problem byl poruszany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

MietkaCh pisze:Witam
W ubiegłym roku pokazała sie na różach ogrodnica niszczylistka. Powiedzmy,że nadążałam zbierać.
Natomiast w tym roku jest jej tyle,że nie daję rady zbierać. Żuczki są na wszystkich roślinach- owocowych, ozdobnych, truskawkach, malinach, na lipie wonnej i oczywiście na różach. Ogród jest obok lasu, więc to także ma wpływ na ilość niszczylistki. Jak radzicie- odpuścić/ częściowo zbierać/ czy chemia? Okupowane przez żuczki roślinki są młode, 3-4 lata. Jeżeli chemia to co działa a niszczylistkę?
Ale się rozpisałam :D
Pozdrawiam
Mietka
Walczę z tym od lat :evil:
Zbieram i zabijam :evil: :evil: :evil:
W tym roku na razie mniej. Ale to może być chwilowe i spowodowane np. deszczową pogodą, która im nie pasuje.
Chemiczne zwalczanie jest trudne. No bo nie popryskasz wszystkiego co rośnie w ogrodzie.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Re: Róże - szkodniki róż

Post »

Uwaga! Pojawiły się mszyce i jeden z groźniejszych szkodników róży: zwiot różany!!!
Już zauważyłam latające pierwsze okazy :twisted: W te pędy pognałam po oprysk (Karate)
i spryskałam wszystkie róże. Ta czarna, mała muszka składa jajeczka na szczycie pędów, wylęgnięte gąsieniczki wgryzają się wgłąb i już można zapomnieć o kwiatach! Pęd zaczyna czernieć i zwisa w dół w kształcie pastorału. Po kilkunastu dniach gąsienica schodzi do ziemi i tam zimuje aby wiosną ponownie zaatakować. Po zniszczonych kwiatach, pozostaje czekać na drugą fazę kwitnienia ale u róż kwitnących jeden raz, nie doczekamy się kwiatów. Okres wylotu muszek to przełom kwietnia i maja do końca maja w chłodniejszych rejonach . Należy dokładnie obserwować krzewy i opryskiwać środkiem kontaktowym w godzinach wieczornych. W wypadku dużej ilości szkodnika można zastosować środek systemiczny np. Confidor (wnikający w głąb i krążący z sokami rośliny do 3. tygodni).
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 14:59

Co zjada liście mojej róży?

Post »

Mam prośbę, proszę bardzo serdecznie o identyfikację tych zielonych robaczków. Zjadły już prawie wszystkie liście. zostają w nich dziury. Czym mam to opryskać i jak się nazywa to robactwo????????????????????????????????????
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Co zjada liście mojej róży?

Post »

Larwy obnażacza różówki.
Zwalczanie: opryskać jednym z preparatów Decis ; Basudin ; Confidor ; Fastac ; Karate ;Mospilan;Owadofos;Polysect;Talstar;
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Re: Co zjada liście mojej róży?

Post »

Iza, dodam Twoje zdjęcie do kompendium: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=35071
Larwa obnażacza różówki w młodych liściach wygryza dziury a stare liście rzeczywiście obnaża.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”