SZKODNIKI róż
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja nie wiem nic o ślimakach ale słyszałem że jeśli są ślimaki to wkop do ziemi wiadro z piwem ... one przyjdą za zapachem i chcąc spróbować wpadną i sie utopią ... sprawdzałem przy słonecznikach i po nocy znalazłem ok.15 upitych ślimaków we wiadrze .. słyszałem jeszcze o wodzie z szarym mydłem i żeby opryskać .. ale tego nie próbuj bo jeszcze ci coś popsuje .... a nie wiem dokładnie, tylko to pierwsze jest sprawdzone i skutkuje
tylko wkop dobre małe wiaderko, bo takie z dziurą upije ci róże

Pozdrawiam Filip
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Ooo Jurku! Widzisz, u mnie też był konkretny, więc chyba mam z głowy robala
Nieee, żadnej chemii....dzięki!

Nieee, żadnej chemii....dzięki!
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 paź 2008, o 08:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
W ubiegłym roku pokazała sie na różach ogrodnica niszczylistka. Powiedzmy,że nadążałam zbierać.
Natomiast w tym roku jest jej tyle,że nie daję rady zbierać. Żuczki są na wszystkich roślinach- owocowych, ozdobnych, truskawkach, malinach, na lipie wonnej i oczywiście na różach. Ogród jest obok lasu, więc to także ma wpływ na ilość niszczylistki. Jak radzicie- odpuścić/ częściowo zbierać/ czy chemia? Okupowane przez żuczki roślinki są młode, 3-4 lata. Jeżeli chemia to co działa a niszczylistkę?
Ale się rozpisałam
Pozdrawiam
Mietka
W ubiegłym roku pokazała sie na różach ogrodnica niszczylistka. Powiedzmy,że nadążałam zbierać.
Natomiast w tym roku jest jej tyle,że nie daję rady zbierać. Żuczki są na wszystkich roślinach- owocowych, ozdobnych, truskawkach, malinach, na lipie wonnej i oczywiście na różach. Ogród jest obok lasu, więc to także ma wpływ na ilość niszczylistki. Jak radzicie- odpuścić/ częściowo zbierać/ czy chemia? Okupowane przez żuczki roślinki są młode, 3-4 lata. Jeżeli chemia to co działa a niszczylistkę?
Ale się rozpisałam

Pozdrawiam
Mietka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 kwie 2009, o 14:59
Witam
Kochani ja jestem początkujaca i niebardzo wiem co zaatakowało moją róże pienną, miała mszyce ale spryskalam karete i juz ich raczej nie ma...ale niepokojąco wyglądają jej pąki! czym to jest spodowane? co ja zjada? Prosze pomóżcie....aj dopiero walczyłam z daturą....
badzo przepraszam jeśli podobny problem byl poruszany
Kochani ja jestem początkujaca i niebardzo wiem co zaatakowało moją róże pienną, miała mszyce ale spryskalam karete i juz ich raczej nie ma...ale niepokojąco wyglądają jej pąki! czym to jest spodowane? co ja zjada? Prosze pomóżcie....aj dopiero walczyłam z daturą....

badzo przepraszam jeśli podobny problem byl poruszany
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Walczę z tym od latMietkaCh pisze:Witam
Ale się rozpisałam![]()
Pozdrawiam
Mietka

Zbieram i zabijam

W tym roku na razie mniej. Ale to może być chwilowe i spowodowane np. deszczową pogodą, która im nie pasuje.
Chemiczne zwalczanie jest trudne. No bo nie popryskasz wszystkiego co rośnie w ogrodzie.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Re: Róże - szkodniki róż
Uwaga! Pojawiły się mszyce i jeden z groźniejszych szkodników róży: zwiot różany!!!
Już zauważyłam latające pierwsze okazy
W te pędy pognałam po oprysk (Karate)
i spryskałam wszystkie róże. Ta czarna, mała muszka składa jajeczka na szczycie pędów, wylęgnięte gąsieniczki wgryzają się wgłąb i już można zapomnieć o kwiatach! Pęd zaczyna czernieć i zwisa w dół w kształcie pastorału. Po kilkunastu dniach gąsienica schodzi do ziemi i tam zimuje aby wiosną ponownie zaatakować. Po zniszczonych kwiatach, pozostaje czekać na drugą fazę kwitnienia ale u róż kwitnących jeden raz, nie doczekamy się kwiatów. Okres wylotu muszek to przełom kwietnia i maja do końca maja w chłodniejszych rejonach . Należy dokładnie obserwować krzewy i opryskiwać środkiem kontaktowym w godzinach wieczornych. W wypadku dużej ilości szkodnika można zastosować środek systemiczny np. Confidor (wnikający w głąb i krążący z sokami rośliny do 3. tygodni).
Już zauważyłam latające pierwsze okazy

i spryskałam wszystkie róże. Ta czarna, mała muszka składa jajeczka na szczycie pędów, wylęgnięte gąsieniczki wgryzają się wgłąb i już można zapomnieć o kwiatach! Pęd zaczyna czernieć i zwisa w dół w kształcie pastorału. Po kilkunastu dniach gąsienica schodzi do ziemi i tam zimuje aby wiosną ponownie zaatakować. Po zniszczonych kwiatach, pozostaje czekać na drugą fazę kwitnienia ale u róż kwitnących jeden raz, nie doczekamy się kwiatów. Okres wylotu muszek to przełom kwietnia i maja do końca maja w chłodniejszych rejonach . Należy dokładnie obserwować krzewy i opryskiwać środkiem kontaktowym w godzinach wieczornych. W wypadku dużej ilości szkodnika można zastosować środek systemiczny np. Confidor (wnikający w głąb i krążący z sokami rośliny do 3. tygodni).
Co zjada liście mojej róży?
Mam prośbę, proszę bardzo serdecznie o identyfikację tych zielonych robaczków. Zjadły już prawie wszystkie liście. zostają w nich dziury. Czym mam to opryskać i jak się nazywa to robactwo????????????????????????????????????

Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Co zjada liście mojej róży?
Larwy obnażacza różówki.
Zwalczanie: opryskać jednym z preparatów Decis ; Basudin ; Confidor ; Fastac ; Karate ;Mospilan;Owadofos;Polysect;Talstar;
Zwalczanie: opryskać jednym z preparatów Decis ; Basudin ; Confidor ; Fastac ; Karate ;Mospilan;Owadofos;Polysect;Talstar;
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Re: Co zjada liście mojej róży?
Iza, dodam Twoje zdjęcie do kompendium: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=35071
Larwa obnażacza różówki w młodych liściach wygryza dziury a stare liście rzeczywiście obnaża.
Larwa obnażacza różówki w młodych liściach wygryza dziury a stare liście rzeczywiście obnaża.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki