Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo :D
Moim skromnym zdaniem ze zmniejszeniem kępy hosty Powinnaś poczekac do następnej wiosny.Kiedy moje roslinki w tym również hosty przeszkadzają bardzo innym roślinkom to je przycinam troszku.Hostom wycinam liście z tej strony z której istnieje taka potrzeba .Nie wiem czy te praktyki inni stosują ,ale mogę zapewnić, że moje po takowych mają się doskonale :D .
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

darob66 pisze:Nie wiem czy te praktyki inni stosują ,ale mogę zapewnić ,że moje po takowych mają się doskonale :D .
I nic dziwnego - wreszcie hosty są uprawiane również na zieleń ciętą dając nawet kilkaset liści w ciągu sezonu.
I jak podaje się spadek plonu, występuje zwykle dopiero po 15–20 latach uprawy.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

No proszę jakie wspaniałe kompozycje z host, mam kilka pojedyńczych egzemplarzy w różnych miejscach. Dzięki Wam zobaczyłam jak ślicznie wygladają w zestawieniu z innymi roślinami i np. przy brzozach, które mam na działce.Wielkie dzięki!!!
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To fragment mojego zakątku powojnikowo - hostowego w szerszym kadrze.

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Szpilka
200p
200p

Post »

Super zakątek, szkoda że mój mąż nie garnie się do prac ogrodowych :cry:
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Andrzeju,
Przyłączam sie do wcześniejszych wypowiedzi super pomysł, ja tez uwielbiam hosty i mam u siebie kilka odmian w różnych miejscach, przymierzam sie w sierpniu do zrobienia hostowiska, choruje od kilku lat na białą hostę ale coś nie mam szczęścia aby ją kupić, przy najbiższej okazji wkleje swoje hosty,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PS.
Andrzeju piękne miejsce storzyłeś super i podziwiam tak niewielu facetom ogród- praca w ogrodzie sprawia przyjemność,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

JSZFRED pisze:Witam Andrzeju,
Przyłączam się do wcześniejszych wypowiedzi super pomysł, ja tez uwielbiam hosty i mam u siebie kilka odmian w różnych miejscach, przymierzam się w sierpniu do zrobienia hostowiska, choruje od kilku lat na białą hostę ale coś nie mam szczęścia aby ją kupić, przy najbliższej okazji wkleję swoje hosty,
Pozdrawiam
Nie wiem o jakiej białej funkii myślisz jeśli o HOSTA „WHITE FEATHER”, to polecam ją jedynie „kolekcjonerom”, bądź jako ciekawostka lub czasowa dekoracja w pojemniku.
Hosta ta efektownie wygląda jedynie wiosną, później jest wręcz brzydka, a nowe liście wychodzące w trakcie sezony są zielone, białawe i nie stanowią według mnie żadnej ozdoby.
Szpilka pisze:Super zakątek, szkoda że mój mąż nie garnie się do prac ogrodowych :cry:
JSZFRED pisze:PS.
Andrzeju piękne miejsce storzyłeś super i podziwiam tak niewielu facetom ogród - praca w ogrodzie sprawia przyjemność,
Pozdrawiam
Większa część host niestety rośnie niestety w ogromnym skupieniu (prawie jak na grzędkach) a jest to spowodowane naszą żyłką początkującego kolekcjonera. Początkującego – bo gdzież nam do takich kolekcji, jak ma Tomasz czy Beata.

Jednak przeważa we mnie chęć tworzenia jakichś kompozycji, które nie tylko będą gromadziły wiele odmian, ale również będą upiększały ogród prze uwypuklenie ich cech w ciekawym otoczeniu. Nie jest to proste, gdyż prawie wszystkie hosty jakie posiadamy są jeszcze młode i coraz trudniej znaleźć nam w ogrodzie jakiś zakątek o odpowiednich warunkach, czyli nie będący stanowiskiem w pełnym słońcu.

I zaprzestańcie narzekać na mężów i facetów :D – wreszcie jest równouprawnienie – jedni wolą iść na ryby, inni pograć w karty (bo ogród ich nie bawi) no i są tacy, którzy lubią grzebać w ziemi. :wink:
I tak musi być.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Szpilka
200p
200p

Post »

No proszę solidarność ... , męska :lol: Jak powiedziałam mężowi, że faceci grzebią w ziemi i lubią kwiaty to wczoraj wieczorem pomógł mi posadzic 2 clematisy i obiecał zrobić rameczkę z kostki i kratę do róży:lol:
Dobry sposób. Pozdrawiam Andrzeju!
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Kobiety mają swoje sposoby, aby mężczyźni polubili pracę w ogrodzie, choćby tylko chwilowo. :D
Awatar użytkownika
bartelsz
200p
200p
Od: 11 cze 2007, o 13:11

Post »

I dlatego ogród powinien być przytulny i cichy. :twisted:
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

... zestawionko z GOLDEN TIARĄ ...

Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

moje hosty są maleńkie, a zakątki hostowe (jak je nazywam) dopiero dwa i raczej skromne, tegoroczne, ale też chciałabym się chociaż troszkę pochwalić
Obrazek
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No i jest czym się chwalić (bardzo estetycznie wykonany hostowy kącik) ;:333 - początki każdy z nas ma takie same - małe roślinki. :D

Ja w poszukiwaniu cienia, postanowiłem trochę uszczuplić terenu opanowanego przez jałowiec.
Ta świeżo skopana ziemia była przykryta jałowcem - biedaczek musiał się poświęcić dla host. :cry:

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Myślę, że ten zabieg wyjdzie także z korzyścią dla niego. Chyba się nie obraził?
Zablokowany

Wróć do „Hosty”