Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Czy ktoś z was wie kiedy kwitnie dynia piżmowa i kiedy spodziewać się owoców? U mnie na razie tylko rośnie, a nie kwitnie. Chyba jest późniejsza od tych zwykłych?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Błażej to Amoro?
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Moja piżmowa bardzo chce się wspinać. Wlazła na pomidory, jak ją wykierowałam po ziemi na słonko to znowu skręciła w stronę pomidorów. Może jej jakiś stelaż zbudować? Puszczał ktoś dynię po trawie?
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Po trawie to jest zły pomysł, trawa urośnie ma pół metra, dyni nie będzie spodni niej nawet widać, chyba że chcesz ją podnosić za każdym razem żeby skosić trawę pod spodem.
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
Trzyma je przy sobie jak kwoka pisklęta

Moim zdaniem szkoda zachodu. Dynie lubią włazić na płoty, drzewa, krzaki i inne rośliny, a potem często jest problem, bo pędy łamią się lub urywają pod ciężarem owoców, że nie wspomnę o tym, iż roślina idąca pionowo, przy tej powierzchni liści, często przegrywa z podmuchami wiatru. Co do puszczania po trawie - powinna sobie spokojnie poradzić, co też mówię z doświadczenia, jako iż od kilku już lat uprawiam dynie poza ogrodem (w tym roku rosną w oponach, w których rok temu były arbuzy i melony, przy drodze gruntowej pod moją bramą), odchwaszczam z grubsza po posadzeniu, ale jak już ma długie pędy i dużo liści, to sama sobie zacienia przestrzeń pod nimi i ogranicza wzrost zielska. Najważniejsze, żeby miała wodę i żarcie.
Moje też dopiero po męsku kwitną i nie powalają długością pędów, ale w moim leśnym grajdołku to jest normalne - wszystko u mnie startuje i kwitnie o 2-3 tygodnie później i kończy zywot wcześniej, niż mówią podręczniki ;)

Mimo tego skróconego okresu wegetacji owocują przyzwoicie, kilka kursów z taczką trzeba zrobić ;)

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Hm, pierwszy raz mam dynie i już widać, że to był głupi pomysł, no ale przecież nie wyrwę teraz.. dzięki za rady, będę kombinowała na bieżąco 

- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
Nie no, nie będzie aż tak źle
Piżmowa nie ma ogromnych owoców, pędy możesz układać gdzie Tobie bardziej pasuje, nie jej (zanim wypuszczą korzenie przybyszowe, bo lubią się dobrze "zakotwiczyć"), w ostateczności przycinać. A że doświadczenie własne jest zawsze najlepszym nauczycielem, to przynajmniej będziesz już wiedziała, czy w przyszłym roku chcesz mieć dynie, czy nie.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak, to Amoro. Mam takie jedno poletko praktycznie z samymi Amoro, no jest tam jeszcze jedna cukinia, a i może coś jeszcze by było równo w rządkach.
Mam też piżmowe, choć jedna z opisu powinna być krzaczasta, a normalnie puszcza pęd

Za rok przeznacze dla dyń więcej miejsca, bo teraz jednak upychałem w różne miejsca, co odbiło się na nie niekorzystnie, a te na docelowym poletku wyglądają elegancko.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moje dynie mają ponad 150cm wys. wspinają się po konstrukcji. Pierwsze kwiaty damskie zawiązane. Robiłem za pszczoły, ręcznie zapylałem żeńskie kwiaty pyłkiem z męskich. Akurat trafił się deszczowy czas i pszczoły miały wolne. Mam nadzieję iż dalej będzie naturalnie bez mojej ingerencji. Odmiana Futsu Black.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Czy u dyni Amoro trzeba regulować ilość owoców?
Zawiązały po około 20 sztuk na każdej i obawiam się, że nie dadzą rady tyle wykarmić i nawet się tam nie zmieszczą.

Zawiązały po około 20 sztuk na każdej i obawiam się, że nie dadzą rady tyle wykarmić i nawet się tam nie zmieszczą.

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Takiej ilości to się nie spodziewałam .
Szok
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
No właśnie też aż pobiegłam swoje oglądać.
U mnie też pąki kwiatowe i może z 2 owoce.