Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Zima była i się zmyła, a właściwie została zmyta na razie przez dodatnią temperaturę, ale chmury wiszą tak nisko, że tylko patrzeć, jak spuszczą deszcz. Jeszcze biało na trawnikach i skwerach, jednak nie jest to już kołderka a zaledwie serwetka śniegowa.
U mnie ruch w kuchni i na zakupach, a przy tym radość, ponieważ już w sylwestrowy wieczór przybędą wszystkie dzieci, będzie gwarno i wesoło. :tan
W związku z tym już dzisiaj:
Życzę Wam wszystkim szalonej zabawy sylwestrowej, sympatycznego Nowego Roku i spełnienia marzeń w 2022 roku, zarówno osobistych, ogrodniczych i zawodowych.

Obrazek

Martusiu - ja też mam plastika sprezentowanego mi przez bliską osobę, ale na szczęście jest malutki i siedzi w ciemnym kącie, a na światło dzienne wypływa podczas wizyty tej osoby. ;:7
Słoneczko rzeczywiście przyświecało całemu świątecznemu okresowi, jednak już się obraziło i dało pole do popisu ciemnym chmurom oraz gęstym mgłom. Zapowiadana odwilż rozgościła się na dobre. ;:222
Chryzantemy już stoją w dużym kartonie, po powrocie mrozów zrobię tak, jak napisałaś. Dołożę im gazetowych ubranek. Dzięki za podpowiedź i serdeczne dziękuję za poradę odnośnie zwartnic. ;:196 O takim sposobie pobudzania ich do wigoru nigdzie informacji nie spotkałam. Wypróbuję.
Życzenia przygarniam z radością i z całego serca odwzajemniam. ;:167

Dorotko350 - nie dotknęłam storczyka w sklepie, by nie uszkodzić jego delikatnych kwiatuszków. Potraktowałam go jak surowe jajeczko. ;:306 Dopiero po kilku dniach odkryłam, co on za jeden, bo zaczęłam zastanawiać się, jak przystąpić do napojenia jego korzonków i to one mnie poinformowały, że są plastikowe. :lol:
Zwartnice wywiązują się z obowiązku, choć nierówno, ale i tak mnie cieszą, dziękuję. ;:196

Kochani, do miłego w nowym roku. ;:100 ;:100 ;:79 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko U mnie podobnie śniegu brak deszcz popadał i zmył wszystko szkoda bo było ładnie. Życzę Ci w nowym roku 2022 spełnienia i realizacji planów, udanych zbiorów oraz dużo siły i zdrówka. Pozdrawiam udanego sylwestra.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No widzisz doczekałaś się gości.Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Dobrze,że zwartnice kwitną co jakiś czas,ciągle masz niespodziankę i długie kwitnienie.
Szczęśliwego Nowego Roku. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko na Starym Roku! ;:196
Święta niestety pokrzyżował Ci wirus, ale Wigilia najważniejsza nie była tylko we dwoje, u nas też.
Białe Święta też powoli odchodzą w zapomnienie i tylko resztki śniegu w załomach zostały, poza tym temperatura na plusie ;:222
Szampańska zabawa się szykuje, bo dekoracja już jest! Piękne zwartnice powodują szeroki uśmiech na twarzy Obrazek
Zatem bawcie się Kochani, bo podobno jaki stary taki nowy https://www.gify.net/data/media/107/tan ... k-0383.gif
Życzę zdrowia zarówno dla Was jak i dla całej Rodziny i oby w Nowym Roku minęły nas wszelkie fale, a dotychczasowe wydarzenia stały się złym snem. Wesołej zabawy i Do Siego Roku Lucynko! ;:196 ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, mam nadzieję, że Twoje docieplone chryzantemki, wypuszczą wiosną piękne młode przyrosty ;:215
Ja też koniec roku spędzam w kuchni, ale mniej radośnie, bo przygotowuję fast foody dla eMa, który wyjeżdża zaraz po Nowym Roku ;:174 . Korzyść z tego taka, że nie będzie marudził mi na temat doniczek z wysiewami ;:306 .
Przyjazd dzieci, zwłaszcza długo niewidzianych, to ogromna radość ;:138 . Cieszę się Twoim szczęściem i życzę wspaniałego wieczoru sylwestrowego, jak i całego nowego roku 2022 ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Dużo zdrówka w Nowym Roku ;:15
Hanna
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Dziękuje za pamięć, postaram się rozruszać komputerowo,nadzieje że wszystko wróci do normy. POZDRAWIAM. ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie Kochani na progu nowego roku.
Miejmy nadzieję, że okaże się bardziej łaskawy niż miniony zarówno dla nas jak też dla naszych roślinek.
Stary rok pożegnałam i przywitałam nowy z mieszanymi uczuciami. Z jednej strony cieszyłam się kilkudniową wizytą najstarszego syna i synowej, z drugiej zaś było mi bardzo smutno, ponieważ najmłodszy ciągle jeszcze choruje i nie mógł przyjechać.
Płocki syn z żoną wyjechał na "sylwestra" aż do Władysławowa i znowu było nas tylko czworo.
Mam nadzieję, że za rok już nic nie stanie na przeszkodzie we wspólnym wielkim świętowaniu.

Alu - bardzo Ci dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam w całej rozciągłości i serdecznie pozdrawiam. ;:196

Danusiu - jednak ilość gości została mocno okrojona z różnych powodów, co mnie martwi, szczególnie jak chodzi o najmłodszego syna, który jest jeszcze singlem i siedzi w tej swojej chorobie zupełnie sam jak kołek w płocie przez całe święta i jeszcze nie koniec tej jego samotności. ;:174
Bordowa zwartnica jeszcze nie rozwinęła pąków, a dwie kolejne ładnie pną się w górę. ;:333 Muszę uzbroić się w cierpliwość, bo one nieprędko zakwitną.
Dziękuję ślicznie za noworoczne życzenia. ;:196

Marysiu - Ciebie witam już w nowym roku ;:180 i cieszę się, że stary, zabrawszy ze sobą wszystkie złe chwile, poszedł sobie precz. :D Oby tylko tak samo nie trzeba było pożegnać rok 2022.
Szampańsko, niestety, nie było, ;:131 ale i tak dobrze, że nie siedzieliśmy tylko we dwoje przed telewizorem jak przed rokiem. ;:108
Piękne dzięki za dobre życzenia, które - mam nadzieję - spełnią się nam w całości. ;:167
Już najwyższy czas na lepsze jutro i zdrowie, którego Tobie, sobie , naszym Rodzinom i wszystkim spragnionym spokoju życzę z całego serca. ;:167 ;:167
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Martusiu - mam nadzieję, że Twoja nadzieja nie pójdzie na marne. :lol:
U mnie też koniec roku okazał się radosny jedynie połowicznie, ale i tak dobrze, że nie w starym dwuosobowym gronie. ;:108
Tobie mimo wszystko współczuję samotnej codzienności ;:168 , jednak obecność drugiej połówki, nawet jeśli trochę marudnej, jest dla człowieka ważne, wszak jesteśmy stadnymi istotami.
Z całego serca dziękuję za dobre życzenia i wzajemnie życzę Ci lepszego 2022 roku. ;:196

Haniu - serdecznie dziękuję, Kochana i wzajemnie życzę Ci szczęścia w nowym roku. ;:167

Irenko - witaj, Kochana i staraj się bardzo, byś sprawnie mogąc posługiwać się nowym sprzętem, często mogła zaglądać i popełniać wpisy na naszym przesympatycznym forum. ;:167
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Dwie gwiazdy betlejemskie trzymają się dzielnie, czerwona - niestety - umarła. Zapewne ze złości, że nie potraktowałam jej z należytym szacunkiem i dokooptowałam dwie inne.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko dużo dobrego zdrówka Ci życzę ;:196 :wit Oby ten 2022r był lepszym rokiem od poprzedniego, pod każdym względem. Zaczynajmy nowy rozdział ! Piękne gwiazdy Betlejemskie zakupiłaś, wiesz czerwoną to wszyscy mają ;:306 ;:306 nie ma co żałować :wink: Te są nietuzinkowe ;:oj
Mam nadzieję, że zima szybko minie, jak zwykle czekam wiosny. Lucynko pokaż jeszcze raz co tam u Ciebie w lecie się działo. Baardzo lubię takie zdjęcia oglądać zimą ...

Pozdrawiam noworocznie :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko weszliśmy w Nowy Rok, oby był lepszy, oby nic nas nie dzieliło. Takie głupkowate czasy przyszły, nie można nic zaplanować, ale też czy warto planować, a później być mocno rozczarowanym.
Dobrze, że część rodzinki spędziła z Wami Sylwestra ;:4 to jest połowa sukcesu.
Szkoda czerwonej gwiazdki, dobrze że inne wyglądają ładnie. Pod koniec listopada dostałam od koleżanek w prezencie czerwoną, była bardzo ładna, już następnego dnia zaczęły jej opadać liście, trzy dni to trwało i musiała iść na kompost. Nie wiem co tym kupowanym w marketach się dzieje, bo tak zdarza się często. Czy oni je zbyt mocno podlewają, albo wietrzą. Przypuszczam, że i z Twoją było podobnie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Wszystkiego naj w Nowym Roku dla Ciebie i rodzinki.
Piękne te Twoje zwartnice.
Gwiazdy betlejemskie mają takie ciekawe kolorki.
Moja czerwona wczoraj już też skapitulowała.
Dobrze, że wytrzymała do Wigilii i świąt bo kiedyś taki zakup tuż przed Wigilią mi zrzucił liście.
Co do sztucznych storczyków to kiedyś łudząco podobnego do żywego widziałam w Casto....e.
Nawet do eMa powiedziałam, że taki mi się podoba i może go kupimy.
Ale mąż mi powiedział, że ma tak dużo pędów , iż nie może być prawdziwy.
Podeszliśmy bliżej i okazał się sztuczny ale i tak był ładny.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko no to miałaś przeczucie, że szukałaś innych kolorów gwiazdy :wink: Moja czerwona jeszcze zipie, ale listeczków ma coraz mniej. Nowy Rok taki bardziej szary i Trzej Królowie będą brnąć w błocie :D Zima ma podobno wrócić dopiero w lutym więc przed nami styczeń nudzenia się i kombinowania jak tu przetrwać do siewów. A ja już wsadziłam parę ziarenek pomidorków tych drobnych do ziemi...zobaczymy jak to pójdzie? Poza tym rok temu siałam w styczniu byliny. Pewna pani robi to prawie zaraz po zebraniu nasion, sieje je i są na wolnym powietrzu pod śniegiem. Na wiosnę kiełkują. Poszłam jej śladem rok temu i gdyby nie brak opieki miałabym kilka roślin...ale i tak mam parę. Najlepiej wychodzą te, które potrzebują stratyfikacji.
Ściskam serdecznie i trzymajcie się cieplutko ;:167 ;:4 ;:196

p.s. Zima niefajna, ale przynajmniej nie musimy z Twoim M latać z wodą do ptactwa :D ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Emocje powoli opadają, choć przykro, że moje dziecko ciągle choruje.
Jednocześnie cieszymy się kolejną rocznicą ślubu i świętujemy urodziny Pawła.
Świętowanie zakończymy dopiero po długim weekendzie.
A na parapecie zakwitła kolejna zwartnica.

Obrazek

Asiu - serdeczne dzięki. ;:167
Z tymi czerwonymi gwiazdami rzeczywiście jakiś problem jest. :oops: Moja sąsiadka kupiła taką w dobrej kwiaciarni i też jej padła jeszcze przed wigilią. Mówi, że za wcześnie kupiła, ale coś jest nie tak. Ostatecznie doszłyśmy do wniosku, że ponieważ najlepiej schodzą czerwone, to pędzą je na potęgę, by jak najwięcej sprzedać. ;:218
Prosisz o letnie fotki,pozwól jednak, proszę, że skoro już zacznę wspominać miniony sezon, zrobię to od przypomnienia wiosennych kwiatuszków.

Tulipany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko - warto planować, jasne że warto, bo to sama przyjemność, a jeśli plany prysną jak bańka mydlana, nic to, i tak było warto. ;:303
Mimo wszystko czuję niedosyt po świętach, nie mogę się pogodzić z tym, że nie wszyscy mogli się zameldować w domu rodzinnym. ;:108
Sąsiadka kupiła gwiazdę w renomowanej kwiaciarni i też szybko się z nią pożegnała, jeszcze przed wigilią. A moje dwie, które nic na urodzie do dziś nie straciły, przyniosłam z Biedry. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu - serdecznie dziękuję. ;:167
Owszem, ze zwartnic jestem prawie zadowolona. Prawie, bo liczyłam na to, że mniej więcej w tym samym czasie zakwitną. Tak się nie stało, wobec czego zmuszona uzbroić się w cierpliwość spokojnie wypatruję kolejnych kwiatków. ;:219
To prawda, że te sztuczne kwiaty są tak zrobione, że łudząco przypominają prawdziwe, ale jednak żywa roślinka to cudeńko, sztuczna - erzac tylko. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu - ciekawa jestem, co takiego się dzieje z czerwonymi gwiazdami, że tak szybko kończą żywot. ;:131 Z sąsiadką wysnułyśmy wniosek, że z powodu większego popytu na czerwone, są one sztucznie podpędzane, by naprodukować ich jak najwięcej. ;:7
U mnie też szaro - buro i deszczowo, choć ciepło. Jednak wcale mi się to nie podoba ;:185 i z utęsknieniem czekam powrotu zimy. Ponoć już idzie i lada dzień zamelduje się ze śniegiem i mrozem. ;:333
Mnie też już łapki swędzą i gotowa jestem przystąpić do siewu, ale daję sobie na wstrzymanie i mam nadzieję wytrwać.
Co do siania przed zimą nasion wymagających stratyfikowania, sprawdziłam to przez przypadek w ubiegłym roku. W zimnym inspekcie wysiałam pierwiosnki, a miała to być szałwia ;:306 i przez pomyłkę dowiedziałam się, jak dobrze zrobiłam, gdyż pierwiosnki nie tylko wzeszły, ale i zakwitły jeszcze. ;:303
M istotnie zadowolony, że może co dwa dni nawiedzać swoje gołąbki. :D
Buziaki i uściski odwzajemniam i cieplutko pozdrawiam. ;:196 ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, przyjemnie w taki deszczowy wieczór, popatrzeć na wiosenne zdjęcia i powspominać miniony sezon :D
Masz sporo tulipanów. Ciekawa jestem czy u Ciebie kwitną każdego roku, czy tylko w pierwszym sezonie? A może wykopujesz cebulki? Jesienią posadziłam ok.250 sztuk i liczę wiosną na trochę kolorów ;:224
Moja czerwona gwiazda ma się o dziwo bardzo dobrze ;:333 Ciekawa jestem jak długo wytrzyma?
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Piękne tulipanki
Hanna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”