Volumineuxowe Orchidee

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sprawdź, czy nie ma wśród nich takich zupełnie miękkich albo zupełnie pustych. Takie są do wycięcia. Potrzebne będą ostre nożyczki, coś do dezynfekcji i węgiel do zasypania miejsc po cięciu. Ale w ogóle wyglądają dobrze.
KamilaK
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2008, o 11:38

Post »

nic się nie polepszyło:( przesechł 2 dni, obcięłam "brzydkie" korzenie, kupiłam nowe podłoże do storczyków, nie podlewałam go jeszcze, tam gdzie pożółkła gałązka pośrodku przeschła tak, że zrobiła się cieniutka i pożółkła prawie do samej góry już, w dół nie! może powinnam go ściąć??? czy czekać, aż sam przeschnie do takiego momentu że kawałek gałązki sam odpadnie?? proszę o pomoc Obrazek
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żywego i zielonego nic nie obcinaj - tak zawsze radzi Jovanka. Niech sobie sam zasycha powoli. Ja przynajmniej nie obcinałabym.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

KamiloK skoro nie uschła to jest szansa na pędzik boczny :D ,zasada nr1 nie tniemy niczego co jest zielone,storczyk sam decyduje co dalej ,to zasada powtarzana wielokrotnie przez mądrzejszych od nas i tego się trzymajmy :D i kochana nie licz na to ,że po dwóch dniach zobaczysz duże efekty twoich działań :wink:" storczyki uczą pokory i cierpliwości"czasami poprawę widać po tygodniach,albo po miesiącach.Ciesze się ,że próbujesz zapewnić to co najlepsze swoim storczykom,pytaj ,czytaj a znajdziesz odpowiedzi na swoje problemy.

Pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mojego storczyka podsuszyłem. Aż za bardzo. Ale wczoraj się wykąpał i musi wziąść się za siebie.
volumineux
500p
500p

Post »

Nowy liść wypuścił dziść.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Ooooo to gratulacje ;:138 ;:138 ;:138
Pokazuj fotki, a kiedy następny ???
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz - wziął się wreszcie do roboty. :lol:
volumineux
500p
500p

Post »

Chyba mu ta woda na podstawce pomogła. NIGDY nie wiem kiedy go podlać i zawsze zasusze, a potem ma kilka dni, żeby naciągnął wody do liści ;:72
Zdjęcia jak ciut ten liść podrośnie, bo aparat mam tylko w telefonie i nie umiem 'nim' złapać ostrości.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

A mój jeden ma pęd boczny od bocznego długości 27 cm i dalej rośnie. Nie wiem, czy gdy zakwitnie, to sie nie złamie. Nie bardzo widzę możliwość podwiązania.
volumineux
500p
500p

Post »

To może podparcia? Niekoniecznie tylko jednym patyczkiem.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

To samo powiedział mój mąż - nie martw się, zrobimy mu podpórkę odpowiednią, byle tylko zakwitł.
KamilaK
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Z tym storczykiem, który opisywałam na stronie 6 (łodyga zaczęła gnić) nic się nie dzieje, tam gdzie zgniła, to po prostu uschła do pewnego momentu i nic-czekam. Natomiast mój drugi storczyk: odpadły już wszystkie kwiatki, a dosłownie po 30 min łodyga zrobiła się czerwono-pomarańczowa i od wierzchołka zaczyna przysychać, dodam że niedawno kwiatek wypuścił nowy listek:) co mam teraz zrobić? słyszałam, że na 2 zgięciu łodygi trzeba ją teraz uciąć, ale wolałam się z tym wstrzymać i poradzić:)kwiat odpadł z 4 dni temu, dziękuję z góry za pomoc:):)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Kamilo sa różne szkoły, ja ze swojego doświadczenia polecam pozostawienie łodyżki w spokoju. Może mało atrakcyjna, ale potrafi wypuścić boczne odnogi i bedziesz cieszyć się jeszcze długo ponownym kwitnieniem. W naturze nikt storczykom po kwitnieniu łodyżek nie obina i uważam, że powinniśmy pozostawic je w spokoju :D .
KamilaK
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W moim storczyku gałązka jest bardzo wygięta w prawo i jest tak pęknięta na zgięciu, że bez patyka tego do podtrzymania od razu się połamie, a jak dobrze sie przypatrzyć to cała gałązka jest już pomarszczona, czy przez to nie może całą uschnąć???jakbym ją tak zostawiła, a nie wygląda na to żeby miał coś wypuszczać, od tego przełamanego zgięcia jest już prawie sucha:(:( Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”