W.o. Psach cz.10

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W.o. Psach cz.10

Post »

Mój za kęski stanie na głowie i rzęsami przytupnie! :;230
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

PESTKA@ no to masz powód do zamartwiania się. Jest to irytujące gdy pupilowi podchlebiamy się smakołykiem a on na to patrzy jak by nie wiedział , że to do jedzenia. Mi kiedyś weterynarz powiedziała abym się tak nie martwiła bo psy mogą nie jeść przez parę dni ale ważne aby była woda. Coś w tym jest. Z tego co zauważyłam u mnie psy najchętniej jadły rano a wieczorem obowiązkowo musiała być surowa kość. Tak się nauczyły. Ja kupuję takie mięsiste z karczku. Obecnie mój obecny spaniel tak samo się zachowuje. Rzadko widzę aby zainteresowała go sucha karma. Przez wiele lat zauważyłam też , że dobrą motywacją dla psa aby jadł jest kot. My nie jemy ich pokarmu tak więc nie jesteśmy konkurentami ale kot , toż to przecież obcy co garnie się do miski :D . Z tego tez właśnie powodu załatwiliśmy naszemu psiakowi kota którego traktuje jak potencjalne zagrożenie do miski a jak poje to pozwoli kotowi dokończyć. Potem to wspólne zabawy aż dziwię się , że kot to znosi i chce. Chyba sam myśli , że jest psem :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Jolu mój pies ma takie ,,odbicia,,,że i kości nie ruszy :( Lież to razy wyrzucałam do pieca grzewczego ,żeby much nie karmić.Klęcząca ,,ja,,na kolanach przed psem gadająca czule i wtykajaca mu do pyska kawałki kości do czasu,,aż zatrybi,,jedzenie to częsty widok niestety.Teraz coraz mniej się przejmuję,że nie je ,ale kiedy zachorował na pokleszczowe zapalenie i było z nim już praktycznie koniec siedziałam przy nim i płakałam żeby zjadł choć troszkę.Specjalnie zamawiam kości mięsne schabowe mówiąc ,że to NA podłoże aby mieć na prawdę miesne,a on i tak je jak mu przypasuje.Chętnie zjada raz dziennie wieczorem puchę wymieszaną z suchą karmą sprowadzaną z CZECH :shock: (bo ta mu podeszła) i od czasu do czasu z rana mleko z chlebem,olejem i jajkami lub płatki owsiane na mleku.
Mimo ,ze jest bardzo mądrym,pięknym psem;nikomu nie życzę takiego ,,niejadka,,To po prostu tragedia :?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To faktycznie nieciekawie. Wiesz , nieraz myślę , że zwierzęta są mądrzejsze jak nie chcą kości oblepione mięsem. Kiedyś jak przy dzieciach mieliśmy szczurki to z świeżej kupionej kości dawaliśmy kawałek mięsa z kości szczurkowi. Jak pies i szczurek nie chcieli to zdawaliśmy sobie sprawę , że to mięso musiało być naszpikowane lekami. Nieraz spotkałam się , że nawet nie ruszą karmy z puszki renomowanych firm. Z ciekawości raz kiedyś trochę podgrzałam i powąchałam a karmę było czuć lekko spalenizną :shock: . Teraz już wiem, że jak coś psu nie podchodzi to nie zmuszam.
A próbowałaś z kapustą, słodkim jabłkiem czy kępką trawy w donicy lub innymi owocami. Dawno temu ktoś mi doradził aby tym psa zainteresować i coś musi w tym być. Nieraz jak nie jadło to za zabawę służyło jabłko, czy obrana mandarynka lub kawałek kapusty białej albo coś innego. Ponoć jak pies potrzebuje jakiś enzymów to szuka tego w jarzynach lub owocach. Fakt , że zrobią bałagan ale zawsze coś nadgryza. Mój spaniel lubi słodką mandarynkę i głąb.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Mój bardzo lubi marchew, jabłka i dziś ściągnął z deski ogórek kiszony i pożarł. Też robi bałagan, ale wszystko zawsze dokładnie wyzbiera, porządnicki.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Jolu z warzywami i owocami próbowałam nie raz.To co okrągłe żucałam jak piłkę,ale jak wbił zębiska w jabłko lub pomidora to już nie ruszył.Trawy ma pod dostatek na ogrodzie...To co zauwazyłam to z lubością zjada odkopane kości nie pierwszej świerzości,a raczej obrzydlistwo ;:219 które mu zabierałam..Pytałam veta,ponoc to normalne u wilczastych i nic mu nie grozi ,ale....no szlag mnie trafia....jakby jeść nie miał co...
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedyś czytałam, że bakterie które rozwijają się na mięsie w ciepłym otoczeniu, potrzebne są psom do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, dlatego są tak zainteresowane śmierdzielami różnego typu. Psy, które nie mają dostępu do tego typu bakterii, najczęściej zjadają własne i cudze odchody.
Nie wolno podawać mięsa, które "zaśmierdziało" się w lodówce, bo na nim rozwija się inny typ bakterii, zarówno dla psów jak i ludzi, szkodliwy.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastanawiam się nad zmianą żywienia mojego bąka. Kupuję suchą karmę odpowiednią dla wieku szczeniaka, ale widzę, że jakoś nie wyrywa się do jedzenia - miska z żarciem stoi pół dnia. Ponadto mały wydaje mi się ...mało masywny. Podobno nie jest dobrze zmieniać karmę. Może mu gotować? Jak miał rozwolnienie, nagotowałam mu samego ryżu i dwa dni nosem wciągał. I pewnie makaronik na mięsie z warzywami bardzo by mu pasował.
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodzę się z Tobą ,że te kości z ziemi wykopane to obrzydlistwo-brr , a ile razy zmieniało miejsce ,że nawet nie wiemy ale psy takie szczęśliwe :D jakie mają do tej kości maślane oczy ;:306 jak z lubością ją podlizują-łaaaa. My tylko się nieraz dziwimy dlaczego pies śmierdzi ;:306

Emilia mi kiedyś wet powiedziała, że można psa karmić samą suchą karmą (dobrej firmy) i są w dobrej kondycji. Można psom bardziej naturalnie ale trzeba to robić z głową
.Dobry jest wywar z kości ale bez przesady z jarzynami, potem je zmiksować, dodać obrane mięsko czy okrawki z wędlin.
Ja jestem za przygotowywaniem jedzenia i jak najbardziej bez przyzwyczajanie do jednego typu jedzenia. Garść suchej karny zawsze jest dodatkowo w misce. Nieraz się przy niej pies położy i jakieś parę sobie chrupnie. Największym przysmakiem mego obecnego psa to jest rosół z podrobami i lanym ciastem- no tej zupy to sobie nie żałuje, można cały dzień dolewać :D
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"niestety teraz mordka Mu posiwiała, ale wigor pozostał."
Ale nadal jest piękny i taki dostojny.
Kocham psiaki ;:108
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emilia, mało masywny szczeniak to prawidłowy szczeniak. Nie wolno przekarmiac psich dzieci, zwłaszcza dużych ras, bo to niebezpieczne dla ich zdrowia. Stawy, kręgosłup- to bardzo poważnie i niosące cierpienia obszary. Szczenięta mają być szczupłe i ruchliwe, masy mięśniowej nabywają po ukończeniu wzrostu. I też nie od jedzenia, a od aktywności fizycznej.
Pozdrawiam - BabajAGA
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, wiem, wiem. Nie mogę się tylko przestawić : podhalanka zawsze była w dobrej wadze, ale miała duuużo sierści i jakoś tak wydawała się puchata. Tego małego lubię cochrać, ma bardzo miłą sierść i żadne kości mu nie sterczą.
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój jak przyjechał to miał taki grzebień na grzbiecie, teraz tłuścioch z niego. :wink:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

grazka24 pisze:"niestety teraz mordka Mu posiwiała, ale wigor pozostał."
Ale nadal jest piękny i taki dostojny.
Kocham psiaki ;:108
Nieraz nawet zadziorny, ale nie zaczepia szczekim innych czworonogów, koty lekceważy,ptaki goni.
A ostatnio na czystym puchu śnieżnym wytarzał się dokładnie tak samo jak był szczeniakiem.
Kochany jest. ;:173
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja ,,zwariowana" parka ;:113