Pubert ma napęd z łańcucha a nie paska. W przypadku Olka tego nie podają więc chyba mogę założyć, że jest na pasku. Trudno poznać każdą maszynę i nie będę ukrywał, że tych dwóch modeli nie porównałem nigdy fizycznie. Jednak Puberta zawsze wybiorę w ciemno. Jest po prostu bardzo solidny.andrstac pisze: W czym ten Pubert będzie lepszy np od tego Oleo-Mac
Ta konstrukcja Hortmasza jest o niebo wygodniejsza niż innych modeli. Z pozpstałymi modelami zawsze trzeba będzie walczyć, tym modelem będziesz lżej pracował. Kto wie, czy właśnie tego bym nie kupił. Wygodniejsza i szybsza praca.andrstac pisze: czy do zachwaszczonej łąki nie będzie lepszy taki Hortmasz ze względu na odmienną konstrukcję i zasadę działania?
Wszystko zależy od tego co chcesz zbudować. Czy będziesz na tym siedzieć, czy nie, ile ma udźwignąć itd. Własne konstrukcje to Twoja inwencja twórcza i odpowiedzialność.andrstac pisze: Czy skoro zestaw do orki do Puberta waży 90kg (chyba, bo może to łączna waga glebogryzarki z obciążnikami) i wytrzymuje, to czy można będzie podłączyć do niego małą przyczepkę własnej roboty? Czy Oleo też takie coś zniesie?
Niestety nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie.andrstac pisze: Czy przekładnia pasowa w tym Hortmaszu jest trwała?
Generalnie dobrze by było abyś dorwał użytkowników tych maszyn ale jak widać prawdopodobnie będziesz pierwszym użytkownikiem którejś z nich. Polecam rozmowę ze sprzedawcą w punkcie serwisowym. Wiem, że często mówią co klient chce usłyszeć ale również dbają o zadowolenie klienta więc czasem warto z nimi porozmawiać. Standardowo polecam omijać internet