Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

Posiałem arbuza sugar baby ;:138
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomek, chyba z przeznaczeniem do tunelu?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Tak będę go uprawiał albo w szklarni albo w tunelu. Rok temu miałem odmianę bingo dobrze plonował ale strasznie miał długie pędy i mi dużo miejsca zajmował podobno sugar baby tak mocno nie rośnie
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja kupiłam nasiona Rosario i Złoto Wolicy.
Rosario-pisze:odmiana wczesna, doskonale znosi niekorzystne warunki klimatyczne Polski, zawiązuje owoce również w niższych temperaturach.
Złoto Wolicy- pisze: do uprawy w odkrytym gruncie i pod osłonami, wysoka tolerancja na mączniaka rzekomego i właściwego.
Ja będę sadzić w gruncie bo brakuje miejsca w tunelu.
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Ile średnio jest owoców z jednej rośliny Rosario ? Bo tak sie zastanawiam ile wyhodować sadzonek.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

zależy od ziemi, ale myślę, że ze dwa na jednej powinny być
Awatar użytkownika
Sebassutian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2011, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a na Sugar Baby?
Rośliny to nasza przyszłość.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Ilość owoców na jednym krzaku zależy w dużej mierze od zagęszczenia roślin . Jeśli będą w jednym rzędzie sadzone co 1m , ze swobodnym miejscem na boki , to na 2 owoce można liczyć . Arbuza nie warto zagęszczać , jeżeli ma wyznaczoną określoną powierzchnię , to na jeden krzew potrzeba liczyć ok.2m kw . , a dla odmian silnie rosnących 3m kw.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Z tego co tu czytałam ,to arbuza na rozsadę do gruntu , trzeba posiać na początku kwietnia?
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Ja też kupiłam dzisiaj Złoto Wolicy ;:138 i zaczynam przygodę z arbuzami i melonami, bo już wcześniej kupiłam nasiona melona...chyba cukrowego :?: , albo jakoś tak. Już nie mogę się doczekać wiosny :heja
Pozdrawiam Dorota:)
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

I ja mam ochotę spróbować własnego arbuza/melona :)
Pytanie o lokalizację - jeśli posadzę arbuza w takim miejscu, że z tyłu będzie go osłaniać płot, z jednego boku szklarnia, a z drugiego rządek albo dwa bobu, czy takie zaciszne miejsce będzie dla niego dobre? Teren słoneczny praktycznie przez cały dzień. I chyba posadzę go na czarnej włókninie.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Esmeraldo , miejsce będzie bardzo dobre pod warunkiem ,że nie będzie zalewane opadami ze szklarni . Musisz to sprawdzić , czy to duża szklarnia i gdzie spływa deszczówka ...
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

O widzisz, to mi nie przyszło do głowy - DZIĘKI!
Ale sprawa jest do rozwiązania, bo ta szklarnia dopiero powstanie :oops: , w tej chwili jestem na etapie planowanie, co i gdzie :D
Gregory
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 sty 2010, o 18:39

Post »

johnywawa pisze:Ile średnio jest owoców z jednej rośliny Rosario ? Bo tak sie zastanawiam ile wyhodować sadzonek.
U mnie dojrzało w ubiegłym roku w sumie po 1 arbuzie na krzaczek. Wszystkie były z pierwszej tury owocowania. Potem było więcej zawiązek ale wszystkie arbuziki albo pousychały i odpadły albo zgniły.
Arbuzy wysiałem początkiem maja. Po miesiącu przesadziłem do gruntu. Lipiec w ubiegłym roku bardzo im sprzyjał. Było gorąco, arbuzy rosły w oczach :)
Miałem 12 nasion. Wszystkie wzeszły a potem przyjęły się do gruntu. Zgodnie z forumowymi poradami przed posianiem do doniczek spiłowałem papierem ściernym końcówki nasion. Bez tego chyba faktycznie część nasionek miałaby problem z kiełkowaniem. Dwie czy trzy osłony nasionek nie otworzyły się całkowicie i ściągałem je ostatecznie z liścieni.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Esmeralda pisze:jeśli posadzę arbuza w takim miejscu, że z tyłu będzie go osłaniać płot, z jednego boku szklarnia, a z drugiego rządek albo dwa bobu, czy takie zaciszne miejsce będzie dla niego dobre? Teren słoneczny praktycznie przez cały dzień.
Z własnych obserwacji zauważyłem im na arbuz pada dłużej słońce(15godzin na dobę) tym lepiej zawiązuje owoce, lepiej rośnie i jest większy i smaczniejszy.
Gregory pisze: Zgodnie z forumowymi poradami przed posianiem do doniczek spiłowałem papierem ściernym końcówki nasion.
Nie wiem czy to piłowanie jest takie konieczne, jeśli nasienie jest z ubiegłego sezonu, to wzejdzie i bez tego piłowania. To może się przydać przy starszych nasionach.
wodnik
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”