Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Morela - pielęgnacja
Kozulo !
Proszę o regularne raporty. Ciekawość mnie zje !!!!!!!!!!!!!!
A może tak jakiś Nobelek przy okazji, dla Ciebie się szykuje.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Witam, zastanawiam się jak prowadzić morelę. W książkach polecana jest korona kotłowa, jednak taka zajmuje więcej miejsca niż np korona wrzecionowata czy stożkowa. Wolałbym ją prowadzić właśnie w sposób taki z głównym przewodnikiem i gałęziami bocznymi. Co o tym myślicie?
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Z uwagi na pokrój drzew i tendencje do silnego, najczęściej "wzniesionego" wzrostu pędów - po prostu w przypadku moreli nie uformujesz typowej korony wrzecionowej. Możesz wyprowadzić koronę z dominującą rolą przewodnika (czyli koronę przewodnikową), odpowiednio formując pędy już od początku i nadając im szerokie kąty rozwidleń oraz - z uwagi na dużą ilość silnych przyrostów - wykonując latem odpowiednie cięcia korekcyjne (skracanie i uszczykiwanie pędów - szczególnie rosnących do wnętrza korony). Pytanie tylko, po co sobie utrudniać życie? Nie dość, że pracy będzie zdecydowanie więcej, to dodatkowo zacieniamy dolne partie korony i większość cennych krótkopędów. Dużo lepszym wyborem jest prowadzenie moreli w formie prawie naturalnej.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

To może lepiej wyciąć przewodnik aby do wnętrza dochodziło więcej słońca i prowadzić w formie kotłowej? A jeśli tak to na ile "pędów" je prowadzić?
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Tutaj możesz zobaczyć ciekawy sposób ciecia moreli - poszukaj Harcot Apricot na stronie
http://www.rarefruit-sa.org.au/Espalier/Trees/Trees.htm
Pozdrawiam serdecznie
http://www.rarefruit-sa.org.au/Espalier/Trees/Trees.htm
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki, super korony... ale ja chyba mam za mało cierpliwości 

witam serdecznie wszystkich MORELOWICZÓW,widzę,że wszyscy mamy podobne problemy z Early Orange.Mam dwa czteroletnie drzewka,z których jeszcze nie zjadłem owocu.Puściłem ich na żywioł,są w dobrej kondycji ale chyba brak im zapylacza.Jesienią posadziłem Harcota na ałyczy ale chyba za daleko od "wczesnej pomarańczy" bo ok.40matrów.Pozdrawiam.CCOOK : 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Potrzebuję rady bo trochę zgłupiałam.
Mam bardzo starą morelę. Naprawdę starą.
Ale owocuje i nie chcę jej stracić. Niestety jest wielka i strasznie wysoka więc zbieram głównie przejrzałe i opadłe owoce nie nadające się do niczego.
Chcę ją "odmłodzić" przycinając co roku po 1 dużym konarze bo akurat ma 3 główne konary.
I teraz mam pytanie.
Kiedy lepiej przyciąć by zwiększyć szanse że po ścięciu starego konara zechce wypuścić nowe pędy, które będę mogła odgiąć i ukształtować ją jako połowę niższe drzewo.
Kolega mówił że latem a na forum wszędzie pisze że przedwiośnie.
Mam bardzo starą morelę. Naprawdę starą.
Ale owocuje i nie chcę jej stracić. Niestety jest wielka i strasznie wysoka więc zbieram głównie przejrzałe i opadłe owoce nie nadające się do niczego.
Chcę ją "odmłodzić" przycinając co roku po 1 dużym konarze bo akurat ma 3 główne konary.
I teraz mam pytanie.
Kiedy lepiej przyciąć by zwiększyć szanse że po ścięciu starego konara zechce wypuścić nowe pędy, które będę mogła odgiąć i ukształtować ją jako połowę niższe drzewo.
Kolega mówił że latem a na forum wszędzie pisze że przedwiośnie.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Drzewko - dziwoląg machnęło przyrost na dwa liście . Nie próżnowało jednak , ponieważ zbudowało masywny pień . Zanim urośnie na pewno zagotuję się z ciekawości . Nobelka za niego nie będzie , za to satysfakcja murowana .krzysztofkhn pisze:Kozulo !

Pozdrawiam , kozula .
- krzysztofkhn
Witaj Kozula !
Pochwal się czym go tak pogoniłaś ?
Zdradź te tajne sposoby!!!
Pozdrawiam.
Pochwal się czym go tak pogoniłaś ?
Zdradź te tajne sposoby!!!
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tymczasem robimy codzienne spacery za słoneczkiem po wszystkich oknach plus dobre podłoże i regularne podlewanie . Następnie czeka na drzewko tunel , regularne podlewnie i takież dokarmianie . Z tym ostatnim trzeba mieć wyczucie , bo drzewo to nie pomidor i łatwo można go zapieścić na śmierć .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- krzysztofkhn
OK. Już zrozumiałem.
Znaczy się, trzeba " tuczyć ", ale nie " za tuczyć" .
Pozdrawiam.
Znaczy się, trzeba " tuczyć ", ale nie " za tuczyć" .
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie, kłaniam się Znawcom moreli. Kupiłem dzisiaj morelę 'Harcot i chciałbym grzecznie poprosić o instrukcję sadzenia, drzewko ma korzenie w nylonie a na etykiecie jest rysunkowa instrukcja sadzenia rośliny z gołymi korzeniami. Nie wiem ale ci producenci adresują przecież te drzewka do amatorów i powinni solidnie instruować. Proszę o radę czy to co znajduje się w nylonie należy obsypać i rozluźnić korzenie, czy może tak jak jest posadzić oraz czy ta odmiana sama może dostarczyć owoców czy potrzebuje pomocnika

Pozdrawiam Tomek

Pozdrawiam Tomek

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2009, o 23:01
koniecznie zdjac ten worek, masz takie charakterystyczne miejsce od korzeni 40 cm Zgrubienie to jest miejsce szczepienia do tego miejsca musi byc w ziemi, skad ten pomys zeby w worku sadzic 

- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Marcinie oczywiście wiem że nie z nylonem ale chodziło mi oto czy otrzepać z ziemi korzenie. Teraz myślę że pewnie tak, ziemia była tylko po to aby korzenie nie wyschły. Dalsza część mojego pytania jest nadal aktualna
Pozdrawiam Tomek

Pozdrawiam Tomek