Różana hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różana hacjenda Anego

Post »

Marto, popatrywałem ptaki podczas zimowego dokarmiania i ... wróbli jest bardzo mało, za to mazurków duże ilości. Często je mylimy.
Kiedyś owe wróblowate miały dwa gniazda pod dachem, i był tam jeszcze ogromny plaster z szerszeniami ale ... tak jak piszesz - podczas podbitki dachu musiały się wyprowadzić.
Mam w ogrodzie 4 domki powieszone i był taki czas że we wszystkich te wróblowate mieszkały i tu ciekawostka - kiedyś zimową porą liczyłem ile ich mieszka w jednej budce - przy kilkunastu pomyliło mi się liczenie :)
Jeszcze jedna ciekawostka - na początku powiesiłem wszystkie 4 domki obok siebie na jednej ścianie. Ładnie wyglądało - jak osiedle :wink:
Trzy lata tak wisiały i zawsze tylko jedna budka była zamieszkana - zamiennie.
Dopiero kiedyś w jakimś programie dowiedziałem się, że ptaki mają swój rewir - nawet 15m. Po rozmieszczeniu domków na drzewach (ok 8-12m od siebie) były wszystkie zamieszkane :)
U nas też wczoraj było ciepło i słonecznie i choć nie mieliśmy gości, to kolacja z pieczonymi kiełbaskami była na ogrodzie :)
Słoneczka życzę.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No popatrz nawet u Ciebie zzieleniała Francesca ;:306 Moje Wieczorniki też pokazują kolorek :heja , a kukliki dopiero mają same liście bez kwiatów. Jakiś zwariowany jest ten sezon niby mrozów jako takich nie było ,a niektóre rośliny jakieś takie niezdecydowane deszczowi na razie podziękowałabym. Jednak patrząc na prognozy to on znów ze wzmożoną siłą ma nadejść w tym tygodniu i wszystkie składniki odżywcze spłyną do wód gruntowych tylko hortensje ogrodowe są bardzo zadowolone z tej pogody
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimni ogrodnicy przypomnieli o sobie :(
Na szczęście u nas jest deszczowo i dzięki temu nie ma przymrozków.
Zaczyna się pomału święto różaneczników :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a te ... mizerne w tym roku - raczej nie przemarzły, a przesuszyły się zimą, tym bardziej, że jeden usechł na amen :(

Obrazek

Obrazek

Masz rację Jadziu, za dużo tej wody, a jeszcze niedawno tak pragnęliśmy deszczu :;230
Zaraz się ociepli i wszystko na raz zakwitnie, ależ trzeba będzie nabiegać się z aparatem ;:306
Mimo chłodu roślinom pasuje ta wilgoć - codziennie jestem na ogrodzie i widzę postępy.
Robić nie ma co, bo mokro, zostało majsterkowanie - np. z naftowej lampy zrobiłem elektryczną :)
Nawet mak pokazał mi język widząc jak się kręcę po ogrodzie :wink:

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzejku oj tak, pogoda nas nie rozpieszcza. Ale masz rację, wygląda na to, że większości roślin to odpowiada, jedynie jakoś tak wszystko robią w zwolnionym tempie. A może to i lepiej dla ich kondycji, niedługo się przekonamy.
U Ciebie kwasoluby zaczynają pokaz ;:215 szkoda tych zmarniałych, też bym obstawiała jako przyczynę suszę na przedwiośniu. Moje zywotniki które robią za żywopłot też widzę, że dość ucierpiały z tego powodu.
Świetne ujęcie tego maku, wygląda jak wieloglowy smok, który z jednej paszczy zionie czerwonym ogniem ;:215
No i przemiłe niebiesciutkie kwiaty lnu, który i u mnie szykuje się do kwitnienia. Podobnie jak wieczornik damski, który rozwinął już dwa pierwsze kwiatuszki. Ale nie są one niebieskie, tylko jasnofioletowo- różowe.

Słoneczka, ciepełka i dobrego dnia życzę.
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój Tosiny mak z roku na rok ogranicza swoje zapędy i na razie widać tylko parę listków.Sporo roślin ma tylko listki, a Twoje na kwitnieniu, więc nie mam pojęcia czego im brak.Szkoda różanecznika, a mógł tak cudownie wyglądać calutki w niebieskościach .U mnie tylko mży, wiec rano poleciałam wyzbierać ślimaki i o dziwo dzisiaj nie zaatakowały ani ostróżek ani dalii.Znalazłam tylko parę na usychających liściach tulipanów i oczywiście normalka na kępie Szywerekii. Mój len też powoli zbiera sie do kwitnienia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Andrzeju !!
Piękne azalie i rodki.
ale jak pamiętam to u ciebie zawsze tak było pięknie i kolorowo z nimi.
A te kwiaty zieleniejące to ?
Tulipanowe widoczki śliczne. jeszcze :)
konwalie, narcyzy i maki juz kwitnące,Pięknie.
Tylko ,zęby tego ciepełka było więcej.
pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, zdjęcia różaneczników wstawiłem z uciechy, że już zaczynają kwitnąć, ale prawdziwy pokaz dadzą za kilka dni - wtedy będzie co oglądać :)
A ten zieleniący kwiatek to 'primula Francesca'
Miłego dnia życzę.

Obrazek

Jadziu, ten tośkowy mak panoszy się mocno - pędy wypuszcza nawet metr od rośliny.
Ale go lubię i nawet porozsadzałem sadzonki w innych kątach.

Obrazek

Świetne porównanie Beatko zdjęcia maku do wielogłowego smoka ;:138 one każdego dnia przybierają inny wygląd, zwłaszcza po deszczu i wiatrach.

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Andrzeju Twój mak to jak napurmuszony indor....piękne zdjęcie.
U mnie piszesz o ogrodach Kapiasa...aż Wam zazdroszczę, że możecie bywać o każdej porze roku.
Jestem nimi urzeczona i zachwycona, każda pora roku na pewno jest inna i ciekawsza, chciałabym zobaczyć co jesienią kiedy drzewa nabierają swoich barw.
Dobrze, że zimna Zośka deszczowa a nie śniegowa .
Spojrzałam jak daleko masz do Kapiasa.....teraz wiem skąd te częste pobyty u niego.
Bywałem swego czasu w Bytomiu dość często ale to pewno tych ogrodów jeszcze nie było w takim rozmachu.
Ogród Wasz ukwiecony więc jak tu nie bywać w nim z rana.
Pizdrawiam
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, mam bliżej do Kapiasa niż jest z Bytomia :) to niemal 1/3 tamtej odległości i nawet jeździliśmy tam na rowerach :-)
Dla ciebie jesienny obrazek z tamtego ogrodu :)

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju.....połechtałeś mnie tym widoczkiem, ale jesienią pewno nie będzie mi pisane abym.mogła znowu tu zawitać, jednak odległość nie pozwoli na upajanie się tylko tym ogrodem.
Liczę na Ciebie i Twój rower....wsiadasz, oglądasz, fotografujesz i nam pokazujesz ;:215
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak Krysiu - odległość to przeszkoda, postaram się zamieszczać zdjęcia z naszych odwiedzin - póki co, wśród jesiennych traw znana ci altanka (widziałem u ciebie zdjęcie - obok domku Hobbita, obecnie widziałaś te trawy mocno przystrzyżone)

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju trawy w tym czasie jak była zaczynają swoją wegetację ale na pewno w pełnym lecie a szczególnie jesienią piękny widok.
Mam szkółkę w pobliżu która specjalizuje się w trawach, w tym sezonie oferują ponad 70 odmian traw i jak zaglądam tam jesienią to jest widok.....A jak byś zobaczył hektary mateczników, nie chce się wychodzić.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Piękne te Kapiasowe kompozycje ;:167 Andrzejku z tymi wróblami, to pewnie dlatego ich mało, że coraz mniej pól uprawnych jest. One osiedlają się tam gdzie rolnictwo, lenie są i wolą być w pobliżu upraw, bądź hodowli, bo tam łatwiej o pożywienie. :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mak rzeczywiście urodziwy no a widzisz u mnie wegetuje Już wcześniej brałam od Tośki tego maka i za chiny nie chce u mnie zamieszkać to samo japońskie zawilce. U Basi idą jak burza i chociaż usuwa je, one wciąż się pokazują, a u mnie malutka kępka i zakwita co drugi rok a ile razy je już sadziłam w różnych miejscach to samo z łubinami .Teraz widzę ,że juz się pokazały to i może zakwitną w tym roku ,ale są tylko 3 łodyżki tych zawilców. Cóż możliwe ,że gleba im nie odpowiada zbyt sucho
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Andrzeju

Dwa lata temu w porze letniej byłam w tych pięknych ogrodach, ta altanka się bajecznie prezentuje i roślinność tam śliczna, właśnie niedawno rozmawiałam z mężem,że może byśmy się znów tam wybrali, a zaczynam niedługo dwutygodniowy urlop to może uda mi się go namówić.

Piękne masz Azalie i Rododendrony one wnoszą teraz tyle kolorów do naszych ogrodów, zdjęcie Maku ;:215 Bardzo ładne nasadzenia, a na tą sałatkę ślinka mi cieknie. Pozdrawiam ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”