ja też powoli szykuję się do wystawienia storczyków na taras, więc spytam tych bardziej doświadczonych w tej kwestii
Moje storczyki od północy
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta pięciopędowa cambria mnie po prostu powaliła
ja też powoli szykuję się do wystawienia storczyków na taras, więc spytam tych bardziej doświadczonych w tej kwestii
(ja będę wystawiać po raz pierwszy
). Jakie storczyki mogą spędzić lato na świeżym powietrzu
myślałam o mojej cambrii, moze to ją zmotywuje do kwitnienia
a jak jest z sabotkami
(mam dwa o gładkich zielonych liściach).
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

No właśnie wolałam się upewić, co prawda w mojej książce (J.Pinske)napisane jest że paphiopedilum mogą być od czerwca do sierpnia na zewnątrz, więc już nic nie wiem 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Jeanne ,sonia ma rację Phal. i Paphio.nie należy wystawiać,reszta lubi nocne spadki temperatur,w ten sposób inicjuje sie u wielu storczyków kwitnienie,te które wytwarzają psb. muszą być w odpowiednim momencie przesuszone ,ten moment to czas ,gdy u podstawy nowego przyrostu tworzy się właśnie psb,chociaż zdarzają się wyjątki,jak moja pięciopędowa Cambria.Wszystko zależy od rodziców naszych hybrydek.W ten sposób zmusiłam do kwitnięcia Oncidium i jedną z moich Cambrii,właśnie żółtą od dwóch lat kwitnie jak w zegarku zawsze w listopadzie 
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Re: Moje storczyki od północy
A dlaczego te fotki są takie.........małe.........
janek
-----------------------
-----------------------
- Jeanne
- 1000p

Dorelo, dziękuję za odpowiedź :P
czyli spokojnie mogę moją cambrię wystawić

czyli spokojnie mogę moją cambrię wystawić
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Jeanne moja już stoi
decyzja należy do ciebie,Tak się zastanawiam;twój taras jest zadaszony?Jeżeli tak to Phal. i Paphio tez mogą postać na świeżym powietrzu,tylko wystaw je nieco później i wcześniej zabierz do domu
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

No niestety taras jest bez dachu
tzn kawałek dachu domu wystaje ale to jednak nie to samo...
Cambria już jutro powędruje na świeże powietrze
Cambria już jutro powędruje na świeże powietrze
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Re
zuzulec pisze:Oj fezo,
chyba już późno było ... przecież wystarczy kliknąć na fotkę i otworzy Ci się większe, a jak chcesz jeszcze większe to kliknij na ta fotkę, która Ci się otworzyła. Ot, cała filozofia ;)
Dorela,
mój indywidualista nie wypuścił dwóch pędów z jednego oczka ;) u mnie jest troszkę inaczej ;)
albo wkleić odpowiednich rozmiarów.........
janek
-----------------------
-----------------------
Re
Dorea
Zaskoczyło mnie to że trzymasz storczyki na dworze pod płotem.
Powiedz jak podlewasz, jaka strona świata, ile tam słońca????????
Może ja bym na balkon od południa ale balustrada z desek- część - część z tworzywa imitacja szyby??Co TY na to?????
Ja mam Phalaenopsisa........
Powiedz jak podlewasz, jaka strona świata, ile tam słońca????????
Może ja bym na balkon od południa ale balustrada z desek- część - część z tworzywa imitacja szyby??Co TY na to?????
janek
-----------------------
-----------------------
fezo nie czepiaj się moich fotek ,to były pierwsze które wstawiałam i ....tak wyszło(powiększ sobie)
A teraz poważnie : pod płotem nie mam Phalaenopsisa,te akurat nie powinny stać na dworze,ale na balkonie -dlaczego nie.Trzeba uważać na słoneczko,aby nie poparzyło-cieniować w najgorętszej porze dnia,na deszczyk-aby nie zmoczył liścia sercowego,bo stagnująca woda spowoduje zagniwanie.Zorganizuj mu zaciszny kącik na balkonie i możesz go wakacjować
O podlewaniu Phal.na forum jest cała masa porad;1 przykazanie -nie przelać,
2 -podlewamy,gdy korzenie są srebrzysto-białe
A teraz poważnie : pod płotem nie mam Phalaenopsisa,te akurat nie powinny stać na dworze,ale na balkonie -dlaczego nie.Trzeba uważać na słoneczko,aby nie poparzyło-cieniować w najgorętszej porze dnia,na deszczyk-aby nie zmoczył liścia sercowego,bo stagnująca woda spowoduje zagniwanie.Zorganizuj mu zaciszny kącik na balkonie i możesz go wakacjować
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Re
dorela pisze:fezo nie czepiaj się moich fotek ,to były pierwsze które wstawiałam i ....tak wyszło(powiększ sobie)![]()
Jesteś SUPER...........
janek
-----------------------
-----------------------
Dzięki za miłe słowa,każdy na tym forum udzieliłby Ci rad,tylko traf sprawił że to byłam ja,bo zapytałaś/eś w moim wątku
Teraz pokażę co kupiłam na wystawie w Poznaniu

Phal.miniaturka,Encyclia cochleata,Dendrobium nobile Stardust:Chiyomi(jezeli się mylę to proszę mądrzejszych niech mnie poprawią)
Teraz pokażę co kupiłam na wystawie w Poznaniu

Phal.miniaturka,Encyclia cochleata,Dendrobium nobile Stardust:Chiyomi(jezeli się mylę to proszę mądrzejszych niech mnie poprawią)
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki