Fikus sprężysty gubi liście
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus sprężysty gubi liście
Nie do końca widzę na zdjęciu, czy one są żywe. Jeśli są uschnięte, to myślę, żeby zupełnie nie brać ich pod uwagę, natomiast, jeśli są żywe, to ja bym wkopała roślinkę głębiej. Tyle, że to tylko sugestia. Mój nie ma żadnych korzeni powietrznych, stąd sądzę, że to zwykłe korzenie, które się już nie mieszczą w doniczce.
Roślina piękna, zdecydowanie trzeba ją przesadzić a także posadzić głębiej. Ja widzę jeszcze jeden problem, fikus nie może mieć zalegającej wody na dnie a w takiej osłonce trudniej jest kontrolować czy tam na dnie wody nie ma. Trzeba by go było ciągle wyjmować... ziemia fikusa przed kolejnym podlaniem powinna przeschnąć.
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Ewentualnie na dno nasypać keramzyt. Ja nie umiem się obchodzić z roślinami w osłonkach, ale wielu osobom bardzo dobrze to wychodzi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 sty 2013, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fikus odpadające liście, chora łodyga
Fikus zrzuca liscie bo :
Może stać w za ciemnym miejscu
Ma za sucho albo za wilgotno
Nienawidzi przestawiania
Nie lubi przeciągów .
Nienawidzi przestawiania
Nie lubi przeciągów .
Maniak roślin egzotycznych 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 sty 2013, o 18:03
Stoi w tym samym miejscu od 3 lat, miejsce jest nasłonecznione, nie ma przeciągów, podlewanie raz na tydzień. Raz mieliśmy problemy z podlewaniem, ale wtedy były liście żółte itd. Teraz liście są ok, tylko łodyga jest w plamach.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Na czwartym zdjęciu widać te podejrzane plamy. Obejrzałam swego, też są jakieś plamy, ale to na granicy brązowego i zielonego, posuwa się to z dołu, czyli przepisowo drewnieje. Jeśli gubi dolne liście, to w porządku, na zdrewniałej łodydze nie utrzymają się. Czy w tym miejscu, gdzie są te plamy,łodyga jest miękka?
Waleria
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
Dokładnie to samo obstawiałamstalewiak pisze:Fikus zrzuca liscie bo :
Nie na widzi przestawiania
Nie lubi przeciągów .

-
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 18:35
Może tutaj coś znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=37660
Dobra zmiana. 

Witam,
mam takieg oto fikusa.

W ostatnim czasie zgubił kilka liści u dołu. jak widać na zdjęciu kolejny liść zaczyna żółknąć. Podejrzewam, że go przelałem.
Na samej górze miał już wypuszczać kolejny liść, jednak zanim się rozwinął zaczął brązowieć. Wygląda to teraz tak (przepraszam za jakość ale widać o co mi chodzi)

Proszę mi doradzić co zrobić z tym czubkiem.
mam takieg oto fikusa.

W ostatnim czasie zgubił kilka liści u dołu. jak widać na zdjęciu kolejny liść zaczyna żółknąć. Podejrzewam, że go przelałem.
Na samej górze miał już wypuszczać kolejny liść, jednak zanim się rozwinął zaczął brązowieć. Wygląda to teraz tak (przepraszam za jakość ale widać o co mi chodzi)

Proszę mi doradzić co zrobić z tym czubkiem.
- Agata69
- 100p
- Od: 27 lut 2010, o 12:18
Fikus gubi liście - proszę o pomoc
Czytałam kilka wątków związanych z moim problemem, żeby nie powielać tego samego tematu, ale nie natrafiłam na odpowiedni, dlatego postanowiłam napisać i prosić o radę.
Bardzo proszę o pomoc, jak uratować 5- letniego fikusa, który od dołu gubi liście. Dostałam go w prezencie, pięć lat temu kiedy dosłownie miał kilka listków. Stał na podłodze w salonie pod słonecznym oknem, strona południowo-zachodnia, przez te kilka lat rósł bardzo szybko, zrobił się szeroki. Pół roku temu zmieniłam mu doniczkę na większą i przestawiłam do kąta, ale w tym samym pokoju. Nie wiem czy ta zmiana miejsca mu szkodzi czy za dużo go podlewam. Dziś rano przeraziłam się kiedy zobaczyłam dziesięć listków na podłodze. Czy jest szansa na uratowanie go?

Bardzo proszę o pomoc, jak uratować 5- letniego fikusa, który od dołu gubi liście. Dostałam go w prezencie, pięć lat temu kiedy dosłownie miał kilka listków. Stał na podłodze w salonie pod słonecznym oknem, strona południowo-zachodnia, przez te kilka lat rósł bardzo szybko, zrobił się szeroki. Pół roku temu zmieniłam mu doniczkę na większą i przestawiłam do kąta, ale w tym samym pokoju. Nie wiem czy ta zmiana miejsca mu szkodzi czy za dużo go podlewam. Dziś rano przeraziłam się kiedy zobaczyłam dziesięć listków na podłodze. Czy jest szansa na uratowanie go?

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Strona 7 tego wątku:
Jak często podlewasz?
Edit Wg mnie ma za ciemne stanowisko plus zmiana miejsca plus pewnie przelanie.stalewiak pisze:Fikus zrzuca liscie bo :
Nienawidzi przestawiania
Nie lubi przeciągów .
Jak często podlewasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Możesz określić jak duża była poprzednia doniczka w której rosła roślina?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Agata69
- 100p
- Od: 27 lut 2010, o 12:18
Dziękuję za przesunięcie mojego wątku do odpowiedniego rozdziału. Po przeczytaniu powyższych postów, wydaje się mi , że mój fikus jest przelany. Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale kiedy go przesadzałam, pół roku temu to zmieniłam doniczkę na dwukrotnie większą, żeby mieć spokój na kilka lat z przesadzaniem. Ziemia jest uniwersalna, ale zawsze taką miał i przed przesadzeniem rósł szybko, widać ziemia mu służyła. Teraz kiedy go podlewam (w okresie od marca do września co tydzień, a od pażdziernika do lutego raz na dwa tygodnie) to ma wilgotną ziemię, i chyba przesadziłam z tą wodą. dodam , że w okresie letnim dodaję do wody odżywkę do kwiatów.
Teraz to dochodzę do wniosku, że zmiana miejsca mu nie zaszkodziła, tylko za duża ilość wody, bo liście zaczął gubić dosłownie kilka dni temu. ktoś tutaj pisał, że można pobudzić fikusa do opuszczenia nowych liści, w miejscach, w których zgubił liście, ( sposób z watką).
Kiedy można to zrobić, czy od razu czy poczekać do wiosny. Czy przestawić fikusa na poprzednim miejscu, czy możne zostawić tam gdzie stoi? Dziękuję za każdą odpowiedź
Teraz to dochodzę do wniosku, że zmiana miejsca mu nie zaszkodziła, tylko za duża ilość wody, bo liście zaczął gubić dosłownie kilka dni temu. ktoś tutaj pisał, że można pobudzić fikusa do opuszczenia nowych liści, w miejscach, w których zgubił liście, ( sposób z watką).
Kiedy można to zrobić, czy od razu czy poczekać do wiosny. Czy przestawić fikusa na poprzednim miejscu, czy możne zostawić tam gdzie stoi? Dziękuję za każdą odpowiedź
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Podlewanie wydaje się być w porządku, czyli problem leży po stronie zbyt dużej doniczki (powinna być o ok. rozmiar większa od poprzedniej - czyli o ok. 1,5 do 2 cm na średnicy).
Druga sprawa, zbyt ciemne stanowisko. Fikusy lubią jasne stanowisko.
Co należy zrobić?
Oczywiście z przesadzeniem można by poczekać do wiosny, ale do tego czasu fikus pewnie straci wszystkie liście. Więc lepiej teraz przesadzić, a przy okazji sprawdzisz stan korzeni. Do ziemi dodaj trochę rozluźniacza, np drobnego keramzytu, zmniejszy się ryzyko przelania. Po przesadzeniu przestaw na stare stanowisko.
Druga sprawa, zbyt ciemne stanowisko. Fikusy lubią jasne stanowisko.
Co należy zrobić?
Oczywiście z przesadzeniem można by poczekać do wiosny, ale do tego czasu fikus pewnie straci wszystkie liście. Więc lepiej teraz przesadzić, a przy okazji sprawdzisz stan korzeni. Do ziemi dodaj trochę rozluźniacza, np drobnego keramzytu, zmniejszy się ryzyko przelania. Po przesadzeniu przestaw na stare stanowisko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta