Niestety zmartwie Cię, takie rzeczy się zdarzają. Oczywiście jak każdy zakup przez neta możesz odesłać pod różnymi warunkami, o których musisz poczytać w regulaminach poszczególnych esklepów. Ja już nie raz dostałam roślinę, która nadawała się do reanimacji i dokładnie z tych "sprawdzonych źródeł".Sunrise_orchid pisze: przepraszam, że zadaję tak dużo pytań, ale każdy mój zakupiony storczyk to waga cenna i nie wybaczyłbym sobie gdyby taki Liodoro przyjechał do reanimacji.
Lecz to są sprawdzone źródła i nie powinno być takich problemów...
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowo u Norberta
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może miałaś pecha? U mnie się to nigdy nie zdarzyło, miałem szczęście? 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
- Od: 5 gru 2018, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ojć, to mnie zmartwiłaś, ale trzeba być zawsze dobrej myśli. Zamiast Liodoro to wezmę pierw Tetraspis x Guadalupe Pineda (oczywiście Phalaenopsis) 
Ale nie zamieszczamy linków do sklepów/N.
< Ojć, dobrze, przepraszam
Jak dla mnie na początek z botanikami może być okej, tani i dosyć łatwy w "obsłudze" storczyk

Ale nie zamieszczamy linków do sklepów/N.
< Ojć, dobrze, przepraszam

Jak dla mnie na początek z botanikami może być okej, tani i dosyć łatwy w "obsłudze" storczyk

Moje storczyki
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Norbercie miałeś szczęście
ale bez kitu zamawiałam kilkanaście razy i parę razy musiałam reanimować lub jakoś korzeni zostawiła wiele do życzenia.
Sunrise Liodoro jest również bezproblemowe i ostatnio był dostępny w LM po bardzo atrakcyjnej cenie.

Sunrise Liodoro jest również bezproblemowe i ostatnio był dostępny w LM po bardzo atrakcyjnej cenie.
- Sunrise_orchid
- 200p
Mam zamiar kupić obydwa. (Ahh ta storczykowa choroba
) Niestety nie mam dostępu w okolicy ani w mieście do Leroya, Ogrodniczych, ani wystaw gdzie można zakupić superowe okazy. Mieć chorobę storczykową i nie mieszkać w dużym mieście to udręka...
Liodoro oraz tego ślicznego mieszańca sprawię sobie na święta.
(niestety mieszaniec będzie czekać z rok zanim zakwitnie, tak jest tam napisane przynajmniej, a Liodoro jest już zdolna ale nie kwitnie).

W takich przypadkach jestem bardzo niecierpliwą osobą (zresztą to mamusia zrobi mi prezent z tymi kwiatkami, poprosiłem ją
)
i nie mogę się już doczekać, a czas leci bardzo powoli, a do tego 20-24 grudnia nie dotrwam...
Dajcie rady jak się nie zanudzić czekając te 2 tygodnie

Liodoro oraz tego ślicznego mieszańca sprawię sobie na święta.

W takich przypadkach jestem bardzo niecierpliwą osobą (zresztą to mamusia zrobi mi prezent z tymi kwiatkami, poprosiłem ją

i nie mogę się już doczekać, a czas leci bardzo powoli, a do tego 20-24 grudnia nie dotrwam...

Dajcie rady jak się nie zanudzić czekając te 2 tygodnie

Moje storczyki
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Sama też mam różne doświadczenia jeśli chodzi o zakupy w OG niedawno bo w czwartek też dotarła do mnie przesyłka jednak jakość roślin mnie nie powaliła venosa x bellina ma jakieś dziwne przebarwienia na liściach a modesta przyszła z wełnowcem
P. tetraspis x guadalupe pineda też zakupiłam, fajnie że też go będziesz miał. Ciekawa jestem czy jak już nam zakwitną to czy kwiaty będą podobnie wybarwione.

P. tetraspis x guadalupe pineda też zakupiłam, fajnie że też go będziesz miał. Ciekawa jestem czy jak już nam zakwitną to czy kwiaty będą podobnie wybarwione.
- Sunrise_orchid
- 200p
O mój Boże! Udało się namówić mamusię żeby zamówić jutro Liodoro, a możliwe, że w na początku stycznia (niestety) Tetraspis x Guadalupe Pineda.

-- 8 gru 2018, o 17:20 --
Przykro mi z tymi wybarwieniami (chociaż czasami są to tylko minimalne wybarwienia od podróży). Na wełnowce kup zwykły Agrecol na szkodniki. Jestem ciekaw czy te kwiatki będą miały kształt Guadalupe Pineda, a kolor będzie właśnie wymieszany. (pomarańcz + biel).
Życzę zdrówka dla storczów
.

-- 8 gru 2018, o 17:20 --
Przykro mi z tymi wybarwieniami (chociaż czasami są to tylko minimalne wybarwienia od podróży). Na wełnowce kup zwykły Agrecol na szkodniki. Jestem ciekaw czy te kwiatki będą miały kształt Guadalupe Pineda, a kolor będzie właśnie wymieszany. (pomarańcz + biel).
Życzę zdrówka dla storczów

Moje storczyki
- norbert76
Na wełnowce nie może być zwykły agrecol na szkodniki... Te szkodniki nie jest tak łatwo zwalczyć, ze względu na to że mają chitynowy pancerz. Trzeba użyć silnego preparatu systemicznego, np Mospilan. Oj, coś widzę że jeszcze dużo zbierania wiedzy i doświadczenia przed Tobą. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
No nie wiem, u mnie na pełno wełnowców pomógł zwykły Agrecol. Jeden oprysk i już po szkodnikach. Drugi profilaktycznie
.

Moje storczyki
- norbert76
Poczytaj sobie na ten wątek, zrozumiesz że walka z wełnowcami nie jest łatwa:
viewtopic.php?f=19&t=51368&hilit=We%C5%82nowce
Kiedyś pomógł mi oprysk preparatem Polysect, podobnie jak miałem atak w tym roku, ale i tak musiałem zrobić parę oprysków. Pewnie jakbym użył Mospilan, który jest silniejszy, może skończyło by się na dwóch. A i tak u innych one nie działają.
viewtopic.php?f=19&t=51368&hilit=We%C5%82nowce
Kiedyś pomógł mi oprysk preparatem Polysect, podobnie jak miałem atak w tym roku, ale i tak musiałem zrobić parę oprysków. Pewnie jakbym użył Mospilan, który jest silniejszy, może skończyło by się na dwóch. A i tak u innych one nie działają.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Mam lizetan, ale tak jak Norbert pisze jeden oprysk nie pomoże trzeba z dwa lub trzy a i tak trzeba obserwować roślinę bo one potrafią nawet po roku się ujawnić
- norbert76
Moje najnowsze zakupy we wspomnianym wcześniej OG, podpatrzony u Mirki Cycnodes Wine Delight, a u Duju Dtps. Sogo Vivien 'Sogo F858'

Zakwitło z kolei zwykłe dendrobium nobile, co prawda po tylko 2 - 3 kwiatki na psb, ale zawsze.

Zakwitło z kolei zwykłe dendrobium nobile, co prawda po tylko 2 - 3 kwiatki na psb, ale zawsze.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Kurczę, zazdroszczę Ci tego Sogo Vivien... On jest piękny, nie tylko ze strony kwiatów ale też z liści!

Moje storczyki
- norbert76
Kupiłem go właśnie głównie ze względu na liście. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p