Zimno jak jasna chlorella, chociaż słonecznie, kiedy siedziałam w fotelu czułam jak mnie promienie w stopy parzą

Mąż na zakupach będąc obdarował mnie nową zdechliną roślinną, bo co innego można powiedzieć o różach w biedronce w tym roku, które widziałam? Sama ich nie kupiłam, ale co będę chłopu tłumaczyć- jeszcze się zrazi

Przywlókł też z Biedronki czereśnię Vega. Może przeżyje, drobnych korzonków w ogóle nie widziałam , chociaż same drzewko pełne wigoru. Posadzone w donicę 10l, czeka na wiosnę w sieni.

Papryczki na parapecie poczynają sobie coraz śmielej, petunie też. Mam sporo roślin, które mogłyby być z rozsady, ale jakoś w tym roku stawiam na siew do gruntu. Lada chwila będę wysiewała pomidory.

Tu widać, jak niewielką przestrzeń mam do dyspozycji- wokół domu musi być dojazd, poza tym tylko z przodu od zawsze był w tym domu ogródek, a teraz musi tam być miejsce na zwykłe podwórkowe sprawy. Nie mam pałacowych aspiracji, ale jakby to było pięknie móc posadzić przed domem piękne rabaty, zamiast sterty opału

Słychać już od tygodnia żurawie. Może to brzydkie co powiem, ale sąsiada który opiekuje się niewielkim zagajnikiem olchowym,zalewanym corocznie , na terenie którego gniazduje "nasza" para żurawi połamało chyba doszczętnie- na szczęście dla żurawi. W tamtym roku, korzystając ze sprzyjającego prawa, powycinał w tym zagajniku aleje, tym samym przepłoszył gniazdujące ptaki. Błąkały się potem po łące, żałośnie nawołując. Słów nie mam na taką głupotę, ale interwencja nic nie dała, mur . Teraz czekamy na bociany. Można powiedzieć, że mąż inauguruje sezon od przylotu bocianów do ich odlotu. Potem dla niego jest już jesień, i przygotowania do zimy. Dwa lata temu mieliśmy bitwę o gniazdo bocianie. Ptaki dziobały się do krwi, fragmenty gniazda spadały na boki, w tym na druty z prądem, które prowadzą do domu- światło mrugało, przewody iskrzyły, łopot skrzydeł, klekot, dezorientacja- na koniec para przegoniła intruza solo. Bociany zawsze mi się kojarzyły z sielanką, a tu taka brutalna wojna- jak mało wiem o życiu wokół.