Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
marunia Taki najbardziej spotykany środek, to Topsin ale na mączniaka dobry będzie np Score czy Nimrod.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Moje na nowym miejscu dostały jedynie wieloskładnik wczesną wiosną.Rośliny rosną i zawiązują owoce bardzo dobrze. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tylko zawiązują (i to nie każdą panienkę) Rougue, Piżmowe ani Dumplingi jeszcze nie pokazały żeńskich zawiązków (nawet o nich nie myślą w tym momencie, nawet uśpione pąki to panowie
), możliwe zawiązki Junony.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Moja tak wygląda, to dynia melonowa, sama się wysiała, w ubiegłym sezonie rosła niedaleko truskawek.

W prawidłowej uprawie dyni nie jestem zorientowana. Planuję zostawić dwa owoce i za każdym z nich 3 liście. Będzie dobrze? A pozostałe pędy skrócić, wyciąć? Za którym liściem?
Nie mogę wykonać cięcia według schematu:czerwiec-lipiec, ciąć za 5. liściem. W sierpniu za ostatnim owocem zostawić 3 liście /"Niepodlewam.pl"/. Bo po prostu nie ma tyle liści na jednym pędzie licząc od środka do owocu.

W prawidłowej uprawie dyni nie jestem zorientowana. Planuję zostawić dwa owoce i za każdym z nich 3 liście. Będzie dobrze? A pozostałe pędy skrócić, wyciąć? Za którym liściem?
Nie mogę wykonać cięcia według schematu:czerwiec-lipiec, ciąć za 5. liściem. W sierpniu za ostatnim owocem zostawić 3 liście /"Niepodlewam.pl"/. Bo po prostu nie ma tyle liści na jednym pędzie licząc od środka do owocu.
Dziękuję Błażej
, już ogarniam

- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
A czy ktoś wie dlaczego dynia może zrzucać owoce? tzn takie młode, żeński kwiat przekwita, chwilę potrzyma zawiązek i potem on mieknie, brązowieje i usycha? Za zimno? grzyb? głodna jest? liście wyglądają zdrowo....
Podejrzewam zbyt słabe nawożenie. Dynia to najbardziej żarłoczne i jednocześnie najbardziej plenne warzywo. Musi mieć z czego produkować owoce.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aria
Moje dynie dostały w dołki obornika końskiego.
Czym mogę je teraz dokarmić?
Z powodu niskich temp.w nocy dłuższy czas stały w miejscu.
Po tych upałach sprzed dwóch tygodni także kilku nocach z temp 18C ruszyły.
Rozrosły się,ale daleko im do owocowania.
A czytałam,że już zerwałaś sporo dyń.
Czy jakoś je dokarmiałaś i czym?
Pozdrawiam Maria.

Moje dynie dostały w dołki obornika końskiego.
Czym mogę je teraz dokarmić?
Z powodu niskich temp.w nocy dłuższy czas stały w miejscu.
Po tych upałach sprzed dwóch tygodni także kilku nocach z temp 18C ruszyły.
Rozrosły się,ale daleko im do owocowania.
A czytałam,że już zerwałaś sporo dyń.
Czy jakoś je dokarmiałaś i czym?
Pozdrawiam Maria.
Maraga, ja uprawiam dynie na kurzeńcu i niczym więcej nie muszę dokarmiać.
Obornik koński stosowałam w ubiegłym roku i już nigdy tego błędu nie popełnię. Następny błąd to nawożenie w dołki, dynia wytwarza korzenie przybyszowe z łodygi i tam też musi mieć pokarm.
Dokarm dynie najlepiej gnojówką z kurzeńca, w ostateczności z nawozu bydlęcego lub pokrzywówką.

Obornik koński stosowałam w ubiegłym roku i już nigdy tego błędu nie popełnię. Następny błąd to nawożenie w dołki, dynia wytwarza korzenie przybyszowe z łodygi i tam też musi mieć pokarm.
Dokarm dynie najlepiej gnojówką z kurzeńca, w ostateczności z nawozu bydlęcego lub pokrzywówką.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aria!
Dziękuję
Na razie to mam tylko gnojówkę z wilków pomidorowch.
Zaraz nazrywam pokrzyw i nastawię.Ma być cieplej to nie trzeba będzie długo czekać.
Może na razie mogłabym podlać Florowitem do warzyw tak jednorazowo.
Ziemia ma wilgoć bo ostatnio padało.
Dziękuję

Na razie to mam tylko gnojówkę z wilków pomidorowch.
Zaraz nazrywam pokrzyw i nastawię.Ma być cieplej to nie trzeba będzie długo czekać.
Może na razie mogłabym podlać Florowitem do warzyw tak jednorazowo.
Ziemia ma wilgoć bo ostatnio padało.
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Aria - a dlaczego obornik koński jest niedobry? mam do takie dostep i taki chciałam jesienią dać na ogród... ??
Obornik koński w uprawie dyń zupełnie mi się nie sprawdził. Dałam go wiosną, bo zwykle tak dawałam kurzeniec. Krzaki zupełnie nie rosły, dopiero po dłuższym czasie zorientowałam się, że miejscami mają popalone korzenie, długo nie było dostępności składników, zaczęłam nawozić gnojówką z kurzeńca i coś tam urosło ale był to mój najgorszy sezon od kilkunastu lat.
Może trzeba było nawozić jesienią żeby zdążył się rozłożyć, może był za świeży, nie wiem
zdecydowanie mam większe doświadczenie w nawożeniu kurzeńcem i na nim poprzestanę.
Mmudant ja nie uważam, że obornik koński jest niedobry, mam znajomych co bardzo go sobie chwalą.
Może trzeba było nawozić jesienią żeby zdążył się rozłożyć, może był za świeży, nie wiem

Mmudant ja nie uważam, że obornik koński jest niedobry, mam znajomych co bardzo go sobie chwalą.
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obornik koński musi się 'przepalić' Poleżeć na pryzmie, kiedy jego temperatura bardzo mocno rośnie. Dopiero gdy przestanie grzać, można go używać pod rośliny
U mnie rośnie parę małych dyń, nawet nie jestem pewna czy to jadalne czy ozdobne, ale już jestem nakręcona na robienie dżemu. Więc takie mam oto pytanie : czy dynię można pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa żeby szybciej się usmażyła ? albo czy starcie na tarku jest wykonalne ? ile dyń trzeba minimalnie mieć żeby móc ugotować ze 3 litry dżemu ?
Jak nie jesteś pewna czy dynie są jadalne, to najpierw spróbuj czy nie są gorzkie, żeby nie zepsuć dżemu. Lepiej wygląda miąższ starty na tarce, ja tak robię dżem z dodatkiem galaretki. Na litry dżemu to trudno określić, ale 3-4 kg dyni myślę, wystarczy.