Moje cudaki - Mirabilis
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Lofcia idzie z kwitnieniem jak burza.

To jej czwarty kwiat w ciągu miesiąca. Rano jeszcze nie było go widać. Przy pierwszym od czasu pokazania się kwiatu do pełnego otwarcia minęło pięć dni. Ostatnie otwierała w kilka godzin. Ciekawe ile ona jeszcze ma tego w sobie. Coraz bardziej ją lubię.

To jej czwarty kwiat w ciągu miesiąca. Rano jeszcze nie było go widać. Przy pierwszym od czasu pokazania się kwiatu do pełnego otwarcia minęło pięć dni. Ostatnie otwierała w kilka godzin. Ciekawe ile ona jeszcze ma tego w sobie. Coraz bardziej ją lubię.

Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
Kupiłam sobie coś stapeliowatego. Nie mogłam się oprzeć, tym bardziej, że kosztowało 2 zł z ogonkiem.

A teraz coś mniej przyjemnego. Coś dzieje się z moją opuncją. Strasznie się pomarszczyła. W dotyku przypomina papier. Podlanie nic nie pomogło.

A teraz coś mniej przyjemnego. Coś dzieje się z moją opuncją. Strasznie się pomarszczyła. W dotyku przypomina papier. Podlanie nic nie pomogło.

-
Tak podejrzewałam jakąś orbeę. Mam jeszcze jedną, ale ta ma bardziej zarysowane wypustki.Basia k pisze:Opuncje wyjmij z doniczki i zobacz co dzieje się z korzeniami podejrzewam że ich już nie ma i roślina gnije od spodu , jeśli by tak było odcinaj zdrowe pędy i próbuj ukorzenić ,
pierwsza roślinka to Orbea variegata ,gwiazda szeryfa
Co do opuncji. Wyciągnęłam ją z ziemi. Nie wiem jak wyglądają gnijące korzenie u kaktusów. Jeśli tak jak u innych roślin to chyba nie jest to, gdyż te łamały się w palcach.

Otrzepałam je z ziemi i wsadziłam w inną. Na tym moje pomysły się kończą.