Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p
Od: 11 wrz 2017, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

TO ja miałem walkę z wciornastkami, najpierw popsikałem je Agrecolle sprejem 2 razy przez dwa tygodnie i po 3 tygodniach podlałem rośliny wodą z preparatem ABC przędziorki. Odpukać na razie wszystkie rośliny odżywają ;:333
Także trzymam kciuki za twoją batalie ;:333
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No pięknie, ale pracy zrobiłaś ... ale tak trzeba. Ja muszę opryskać w kuchni na takie malutkie, białe latające, bo się namnożyły. Nigdy żadnych nie miałam.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Justyno właśnie najgorsze jest to jak coś przypełznie - walka z wiatrakami. Dlatego teraz już się z nimi nie bawię w chowanego ;:134

RichardK, Duju właśnie zastanawiam się nad preparatem do podlewania. Mam Polysect Substrala do podlewania ale on jest totalnie nie wydajny a na dodatek takim dziś zrobiłam oprysk, więc wolałabym czymś innym podlać, bo akcja z wynoszeniem wszystkiego jest masakryczna a w dodatku nie wiem czy pogoda mi pozwoli. Mogę opryskać Agrecolle, bo to mogę w domu zrobić, ale dla pewności czymś bym jeszcze podlała. Macie jakieś sprawdzone preparaty ?
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

W sumie każda chemia powinna pomóc, nawet karate. Kiedy trucizna jest w roślinie w małych ilościach, to jej nie szkodzi. Natomiast szkodniki padają  ;:108 Wełnowców pozbywałem się biorąc patyczki kosmetyczne namoczone w denaturacie i jak niszczyłem wełnowca tym wacikiem to odwracałem drugim końcem i kolejnego zwalczałem. Potem cała roślina przemywałem wodą z płynem do naczyń i denaturatem w proporcji woda 25%, płyn do naczyń 25%, denaturat 50%.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ło matko Ty mi nie mów, że mam się bawić z patyczkiem ;:202 50 storczyków zanim ja skończę ostatniego przeglądać to już mi przeskoczą na tego pierwszego ;:219 już nie mówię, że mąż i dzieci z głodu padną :;230 a poza tym ślepa jestem i pewnie i tak bym coś przegapiła i bym się z nimi tylko bawiła ;:223
no muszę czymś to towarzystwo podlać, ale nie chce oprócz wełnowców zabić też storczyków ;:185
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Agrecolle sprejem możesz podlać nie zaszkodzi, ale z 2-3 butelki Ci zejdą ;:218
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To też lipa, jednak Agrecolle to ja za tydzień po prostu opryskam. Tak szukałam jakiś preparat specjalnie do podlewanie wg zaleceń producenta i też kiedyś ktoś na forum polecał Kohinor - chyba go kupie. Widzę, że wydajny... eh te robactwo ;:214
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Dopiero po 11 latach miałem problem z robactwem. Tak przez cały czas mojej przygody z orchideami nie miałem potrzeby nawet zagłębiać się w środki ochrony roślin ;:218
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jesteś szcześciarzem. Jak od samego początku z czymś walczę. Pierw były to wciornastki, później zemiórki, które sama sobie przyniosłam do domu z ogródka a teraz wełnowce ;:163
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Nie tle szczęściarzem co bardzo zwracam uwagę na stan roślin, oraz kupuje u sprawdzonych sprzedawców. Dzięki temu udaje mi się zminimalizować ryzyko ;:333
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no to fakt. Ja swoje wciornastki przytargałam do domu przez, delikatnie ujmując, niewiedzę. A później jeszcze przez kilka tygodni zastanawiałam się "o co chodzi" zanim zaczęłam działać ;:174
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Zauważyłem, że wciornastki oraz inne szkodniki wolą bardziej miękkie liście. Najbardziej smakują im storczyki botaniczne z gatunku Phalaenopsis ;:202 Natomiast Phal. multihybrydy mają już dla mnich za twarde, za grube, zbyt mięsiste liście i ich nie konsumują ;:224 Jeżeli chcesz to możesz w 1l wody ugotować wywar z 2-3 cebul i ząbka czosnku. Tym wywarem spokojnie możesz opsikać rośliny oraz je podlać ;:333
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ten wywar jest też skuteczny na przędziorki? Nie stosowałam nigdy, a dziś wyczytałam, że można.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Nie zaszkodzi, a pomoże ;:108 Także możesz spróbować :wink: Można spryskiwać, można przecierać liście. Owady nie lubią takich zapachów cebuli i czosnku :roll:
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odpowiedź ;) Zaraz gotuję ;)
Pozdrawiam - Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”