Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

No a u nas niestety dalej mega susza. Chciałam coś dziabnąć w ogrodzie, ale miejscami ziemia jest jak asfalt, zrezygnowałam. Chwastom urywam tylko główki i tyle. Korzenie zostają w ziemi :roll:
Słyszałam że w Krakowie przeszła niszczycielska burza, zatem może lepsza ta susza?

Twoje drzewko powojnikowe fantastycznie piękne!
Mój Polish też się rozkręca, pąków ma dużo, ale stanowczo za mały płot dla niego! Nie bardzo jest jak skonstruować mu solidną podporę, ale trzeba coś pomyśleć!
Bez wątpienia, dobra gleba bardzo ułatwia pielęgnację kwiatów, warzyw i ogólnie wszelkich roślin, czy to uprawnych czy ozdobnych!
Ja w sumie nie mam też co narzekać 4b w ogrodzie, nie jest tak źle... Akurat tam gdzie chcę posadzić róże, kiedyś stała piaskownica dla dzieci i teraz wszędzie piach niemal w 100% :roll:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko u mnie podobne widoki na niebie. Chmur dużo ale deszczu z nich tyle co nic. Nadal jest bardzo sucho i zaczyna się robić naprawdę nieciekawie :?
Fajnie że zaraziłaś się różyczką. :lol: Już widać że dobrze u Ciebie rosną, więc nie pozostaje nic innego jak powiększać kolekcje :D
Do powojników też masz rękę a one świetnie pasują do róż :lol:
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Ależ masz horyzont, Ewelinko. Mogłabym zapatrzeć się w niego i nic więcej nie byłoby mi potrzebne do szczęścia. Ale ale... Ja wiejska kobieta jestem z dziada- pradziada, ale nie poznaję, co to rośnie na polu aż po horyzont?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Świetne burzowe zdjęcia Ewelinko!
Powojnikowe drzewko urodziwe, coś mi się zdaje że niedługo sąsiedzi będą wisieć na Twoim płocie o z rozdziawionymi gębami oglądać cudowny ogród!
Miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

I ja Ewelinko pominę kwiaty, a pochylę się nad zdjęciami przedburzowymi. Gra kolorów fantastyczna! Zieleń i ciemny ciebieski fantastycznie współgrają! To pierwsze zdjęcie aż chciałoby się namalować! Mocno padało? Mam nadzieję, że nie masz większych szkód, u mnie masakra, zważywszy, że większość róż powoli zaczęła przekwitać, a niektóre pierwsze kwitnienie mają już całkiem za sobą. Przyjemnego weekendu!
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewelinko piękne widoczki u Ciebie, powojniki widzę zaczynają szaleć, mam nadzieję, że moje kiedyś też będą takie gęste :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ooo, floksy już u Ciebie kwitną ;:303
Zdjęcia burzowe super.
A kwitnienia rzeczywiście spektakularne ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Nie dość, że fajnie ciemne niebo uchwyciłaś to jeszcze widok na moją ulubioną skarpę ;:333 Powojnikwe drzewko zapiera dech... Co to za jegomość tak obficie kwitnie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aspirin pięknie pokazałaś, warto się w niej zakochać. :D Niby czytam o kupowanych różach, ale jak pokazałaś kwiaty, to dopiero dotarło do mnie, ile piękności masz. :shock: Powojnikowe drzewo wspaniałe, tyle kwiatów. ;:oj Niebo burzowe piękne, ale gdzie ten deszcz. ;:131 Miłej niedzieli. ;:168
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj miałam bardzo pracowity dzień, w końcu ;:138 . W piątek wieczorem przyjechał facet, który wykosił nam sąsiednią działkę. Co prawda jeszcze formalnie nie jest nasza ale sąsiadka zgodziła się na to żebyśmy sobie tam już ogarnęli. Chwast sięgał już ponad siatkę więc czas najwyższy ;:108 . Pan w szybkim tempie zrównał z ziemią wszystko co tam rosło ;:333 . Wczoraj z racji tego, że było pochmurno założyłam rękawiczki i wzięłam się do roboty. Wyplewiłam co mogłam , wyczyściłam granice siatki z jednej i drugiej strony bo kosiarka nie dała rady dojechać do końca. Teraz działka prezentuje się zupełnie inaczej. Wykosiliśmy też tradycyjną kosiarką przestrzenie między drzewami . W tym tygodniu trzeba zagrabić całe sianko i zrobić ognicho ;:108 . Niestety wczoraj nie miałam czasu na robienie zdjęć ale dzisiaj na pewno to nadrobię. Jak na razie u mnie upał więc czekam do wieczorka ;:108 . W ogródku zaczęły kwitnąć kolejne rośliny tak więc dziś będzie co fotografować ;:108 .

Basiu ja też bardziej lubię łuki i zaokrąglenia chociaż takie kąty proste też są ładne ale wydaje mi się, że pasują do nowoczesnych ogrodów . Kocimiętkę ścięłam już jakiś czas temu i powoli zbiera się do kolejnego kwitnienia ;:108 .

Stefa jest cudna ;:167 .

Obrazek

Mariolu u mnie nie popadało za wiele. Ziemia właściwie wcale tego nie odczuła niestety ;:185 . Mój Polish Spirit też ma kiepską podporę i wiosną muszę już koniecznie pomyśleć o czymś innym. Dobra ziemia pomaga i to dużo bo na piasku można stworzyć ładny ogród ale wymaga to sporej ilości pracy. Trzeba wymienić ziemię itd. Jestem pełna podziwu dla osób, które mają piękne ogrody na piachach ;:108 . Pozdrawiam i deszczu życzę :wit .

Hanna i Gipsy Queen w pąkach .

Obrazek

Wiolu takie chmury tylko u mnie postraszyły bo deszczu było jak na lekarstwo. Może to i lepiej , że tylko postraszyło bo u mojego wujka grad bardzo zniszczył plantację tytoniu ;:222 . Róże i powojniki bardzo lubię i na pewno będzie ich u mnie coraz więcej ;:108 . Pozdrawiam i deszczyku życzę .

Obrazek

Izabelo taki piękny horyzont mam za skarpą. Muszę wejść po schodkach i mam takie hektary pól uprawnych ;:108 . Ja też nie bardzo wiem co tam rośnie ale zrobiłam zdjęcia z bliska, może poznasz ?

Obrazek

Obrazek

Marysiu chmury burzowe bywają bardzo piękne ;:108 . Wiem, że mogą wyrządzić sporo zniszczeń ale same w sobie wyglądają bardzo ładnie. Bardzo dziękuję i również udanego weekendu Ci życzę ;:196 .

Lavender Ice.

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo chmury jedynie nas postraszyły. Nie spadło zbyt wiele deszczu, ziemia nawet tego nie poczuła. Ulewy przeszły obok nas ale może to i lepiej bo w zasadzie deszcz potrzebny ale taki intensywny może wyrządzić sporo szkód. Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Floks sadzony wiosną .

Obrazek

Mariuszu Twoje powojniki na pewno z czasem będą bujniejsze. Masz młode roślinki ale i tak dają radę ;:333 .

Obrazek

Beatko zgadza się, floksy powoli zaczynają swój festiwal. Niestety nie mam zbyt wielu kolorków. Wiosną sadziłam 6 nowych a z ziemi wyszło tylko 3 kolory ;:222 . Szkoda bo to była piękna fioletowo/lawendowa kolorystyka. Zapomniałam gdzie posadziłam i przepadły . Dziękuję i pozdrawiam ;:196 .

Jest i czerwień ;:306 .

Obrazek

Małgosiu dziękuję ;:196 , ten powojnik to Comtesse de Bouchaud. Jestem z niego bardzo zadowolona ;:108 .

Morden Blush. Posadziłam zbyt blisko rozchodnika i muszę go przesadzić.

Obrazek

Soniu no właśnie, gdzie ten deszcz ?? U mnie coś ostatnio popadało ale malutko i nadal sucho ;:222 . Róż trochę się uzbierało ale to na pewno nie koniec bo różyczka to przecież nieuleczalna choroba ;:306 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ewelinko, i kto tu mówi o "nieumieniu" łączenia kolorów... mnie się bardzo podobają Twoje zestawienia... ;:215
Zdjęcia piękne... powojniki olbrzymie... aż mnie złość bierze że moje takie jakieś cherlawe...
Ewelino, wydaje mi się że te rośliny na zdjęciu to Cleome...
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Ewelinko.
Nie spiesz się z sprzątaniem tej działki,póki formalnie nie będzie Twoja. Wysprzątasz a jak nie sprzeda i się wycofa,bo zobaczy jak teraz ładnie wygląda.Takie historie się zdarzają.
A kiedy macie załatwić formalności?
I ja się pytam,gdzie ten długo wyczekiwany deszcz. Miłej niedzieli i deszczyku życzę. :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi dziękuję ;:196 . Z żółtym i czerwonym już nie jest tak dobrze ;:306 . Twoje powojniki może potrzebują więcej czasu ?? Ja nie narzekam chociaż tylko kilka ma się świetnie, pozostałe to jeszcze młodziki i liczę, że w przyszłości dorównają kolegom ;:173 . Cleome mówisz ?? Ale po co ktoś miałby siać kilka hektarów cleome ?? Nie mam zielonego pojęcia co tam jest posiane ;:306 . Za jakiś czas powinno się wyjaśnić :lol: .

Elmshorn.

Obrazek

Alu nie zamierzamy już nic więcej na tej działce robić , no może poza zagrabieniem tego siana . W każdym razie ten chwast był już denerwujący i nie chcieliśmy dłużej czekać. Wszystko siało się nam na działkę i do sąsiadów. Papiery są w gminie a ta ma 2 tygodnie na zatwierdzenie projektu podziału. Potem już tylko notariusz tak więc to już ostatnia prosta. Mam nadzieję, że w lipcu/sierpniu będzie po wszystkim ;:131 . Mam nadzieję, że sąsiadka nie rozmyśli się. Skoro doszła już tak daleko nie powinna się wycofać. Jeśli to zrobi będzie musiała oddać nam całkiem sporą sumkę pieniędzy a to jej się nie opłaca ;:131 . Cała ta sprawa z kupnem działki trwa bardzo długo bo już jesienią zaczęliśmy załatwiać papiery. Sąsiednią działkę trzeba było podzielić i to niestety trwało bardzo długo . Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po naszej myśli chociaż z tyłu głowy mam świadomość, że mogłaby się wycofać ;:218 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Mariatheresia.

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

;:306 ... o kurde... tak to jest jak się jest ślepym i nie czyta dokładnie postu.... ja myślałam że to Ty wysiałaś... :;230
a może to koniczyna jakaś ?...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”