Działka na Kaszubach -

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach -

Post »

Izo - ten rok bardzo korzystny dla działki :D dużo opadów, rośliny nie umęczone suszą a ja nie udręczona codziennym podlewaniem...
Życzę sobie takiej samej pogody na przyszłe lata ;:47

Maigold powtarza kwitnienie

Obrazek

Agnieszko - tak się składa, że trzy moje białe róże dwa Icebergi i Alabaster kupiłam u pp. Wentów w Kościerzynie. Nie bardzo pamiętam skąd pochodzi pierwsza biała róża Crystal ale wydaje mi się, że też stamtąd. Chyba kupowałam ją z Grażynką Księgową (Grazią)

Róża Crystal

Obrazek

-------------------------------------

Dwa tygodnie spędzimy niestety w Gdańsku. Szkoda - zostawiliśmy działkę pełną kwiatów. Nie wszystkie mieczyki się rozwinęły...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu! Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę takiego lata! Rośliny dorodne o mocnych kolorach, moje dopiero teraz barw nabrały. Wam pomost zalało a u mnie można było rękę w szczeliny w ziemi włożyć. Co masz przytwierdzone do siatki na zdjęciu z kłosowcem? Takie płótno zielono-niebieskie? Stwarza taki nastrój na zdjęciach jakby za płotem była mgła a jednocześnie nadaje porządku, mnie by się takie coś przydało żeby się chwasty z opuszczonych działek nie wsiewały i muszę ratować się pnączami, które rosną różnie. Jak patrzę na ogród Lisicy to wciąż mnie zastanawia dlaczego nie założy wątku, wielkie przestrzenie, stare drzewa, piękne kwiatki, ma się czym pochwalić :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michal - jak się cieszę, że zajrzałeś!
Na siatce za kłosowcem mam rozpiętą cieniówkę. Za tym płotem jest dróżka nad jezioro. Jak łatwo się domyślić w każdy pogodny dzień wędrują nią tabuny działkowiczów i tubylców. Zaglądają za płot a ja się z tym czuję mało komfortowo. Słabo tam rosną rośliny i nie mogłam doczekać się naturalnej osłony. Może za pięknie to nie wygląda - ale mnie daje poczucie intymności.
Ogród Lisicy to dla mnie niedościgniony ideał. Nawet nie próbuję dorównać lub choćby naśladować...ja skromny wyrobnik a ona artystka w najlepszym tego słowa znaczeniu ;:108
A to dalia, którą dostałam właśnie od Lisicy. Zachwycił mnie kwiat ale także i nazwa - Chat Noir czyli Czarny Kot Myślę że i Tobie się spodoba.

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, wszyscy tak mamy, że z sentymentem wracamy do wspomnień z czasu beztroskich dziecięcych lat, a wraz z tymi wspomnieniami przewijają się w naszej pamięci nie tylko ludzie czy zwierzęta, ale też kwiaty z babcinych czy maminych ogrodów. ;:108
'Maigold' śliczna. ;:63 Lubię takie kolory. ;:333
Mieczyki tak ładnie Ci kwitną! ;:303 U mnie zawsze chorowały, więc - choć z żalem - pożegnałam się z nimi na długo. ;:124
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - ja tak miałam z mieczykami na poprzedniej działce. Chorowały, wykańczały się po jednym sezonie...
Na tej działce długo nie mogłam się odważyć na ich posadzenie. Któregoś roku w czerwcu natrafiłam na przecenione bulwy - za grosze. Kupiłam, posadziłam i bardzo zdziwiłam się jesienią wykopując wielkie zdrowe bulwy. Odtąd są ze mną co roku :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tuż przed przekwitnięciem lądują w wazoniku ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, cieszę się, że już wszystko u Was wróciło do normy po nawałnicy. Wytrzymaj jakoś ten czas w Gdańsku :D . Może mieczyki jednak poczekają. Teraz nieco chłodniej, to może nie będą się tak spieszyć z kwitnieniem. Długa rabata prezentuje się bardzo świeżo i letnio. Ja zaczynam już porządki na rabatach, bo później nie wystarczy czasu. Marysiu, czy zauważyłaś w Twojej okolicy plagę bezskorupowych ślimaków?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ;:196
może faktycznie mieczyki poczekają na Ciebie z kwitnieniem.
U mnie sporo kwiatów, jakby czeka na słońce, aby rozkwitnąć.
Kiedyś kupiłam sobie jakąś goryczkę, taką, co kwitła latem. Niestety nie przeżyła zimy.
Więcej nie mam zamiaru próbować.
Twoja kwitnąca to naprawdę sukces. ;:138
Czyżby mieczyki wolały piaszczystą ziemię ?
Na mojej glinie też słabo się spisywały, to dałam sobie z nimi spokój.
Wolę podziwiać Twoje. ;:138
Miłego pobytu w Gdańsku. :wit
PS. Przynajmniej jesteś na forum. :lol:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Mieczyki jak zawsze masz cudowne. Dobrze, że im się spodobało miejsce a Ty i my możemy je podziwiać :)
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ja na razie musze zrezygnować z wazonów a także obrusa, choć bardzo lubię ogrodowe bukieciki.
Niestety, Fela z Silą nie przepuszczą takim gadgetom.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Podziwiam przepiękne mieczyki :D
U nas kilkanaście kwiatów dosłownie ze stu ponad cebul.
Wszystko przez nadmiar wody.
Zastanawiam się czy coś w ogóle wykopywać a przyszły rok.
Czarny Kot przecudny. 8-)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - już nie wrócimy w tym roku na działkę na dłużej :(
Remont co prawda już się skończył i już posprzątałam prawie :wink: na czysto....ale zobacz co za pogoda. Bardziej listopad niż wrzesień a i zaprzyjaźnieni miejscowi donoszą, że w lasach grzybów bardzo mało....
Oczywiście będziemy jeździć ale tak na dwa - trzy dni.
Bezskorupowe ślimaki widuję jedynie te małe leśne. To raczej nasz rodzimy gatunek. Takiego wielkiego ani czarnego ani rudego jeszcze na szczęście na działce nie widziałam/

Obrazek

Krysiu - goryczka to największa radość w tym sezonie. Jakie emocje - gdy zobaczyłam zawiązki pączków kwiatowych :tan
Mieczyki chyba faktycznie wolą glebę przepuszczaną. Na poprzedniej działce też mi się nie udawały - a gleba była tam żyzna ale zimna i wilgotna. Uwierzysz - że ja tam prawie nie podlewałam! Systematycznie to tylko pomidorki w tunelu foliowym.

Obrazek

Izo - ja też się cieszę - bo to piękne kwiaty i sprawiają mi wiele radości

Obrazek

Madziu - ja dopiero od kilku lat pozwalam sobie na wazoniki a i to na noc wstawiam je do zlewu w kuchni - jak nie zapomnę ;:306
A i tak pierwszy jaki sobie sprawiłam - to taki mosiężny - nietłukący ( na wszelki wypadek :;230 )

Obrazek

Agnieszko - oprócz Czarnego Kota mam jeszcze Czarnego Kociaka, który całkiem ładnie się rozrósł z jednej bulwy i nawet miał pączek kwiatowy jak byłam ostatnio na działce. Chcesz?

Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu! Ja także chwalę tegoroczne lato, podobnie, jak u Ciebie, ogród potrzebował tej wilgoci. Czy Twoja "kałuża" nie wystąpiła z brzegów? Biała lilia cudna!
Śliczne maczki kalifornijskie, szczególnie te kremowe. One długo kwitną?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Marysiu!

Uwielbiam klimat Twoich opowieści z działki na Kaszubach. Ogromna szkoda, że już musicie wyjeżdżać. Wprawdzie pogoda pod psem, ale przecież można napalić w kominku...

Skomentuję jednak Twój ogród, bo w tym sezonie wyjątkowo pięknie wygląda. Króluje (wg mnie) Czarny Kot. Świetnie go wyeksponowałaś; mój w tym roku trochę ginie w gąszczu. Spodobały mi się też białe róże, ale prawdziwe mistrzostwo, to gladiole. To niezaprzeczalnie Twój znak firmowy ;:195 . Nigdzie nie widziałam tak pięknych okazów.

Kolejna sprawa, to Mikolina. Chyba właśnie ona pozowała autorowi słynnego plakatu reklamującego francuski kabaret (notabene Chat Noir !!). Zobacz sama:

Obrazek

Podobieństwo jest uderzające, ta sama poza, ten sam urok.
A co słychać u mojego ulubieńca, kota Fidela?

Pozdrawiam serdecznie, jeszcze z Kaszub, ale już w "schyłkowym" nastroju.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Mario, zawsze jeszcze są weekendy. Te kilka dni z dala od miasta to jak los na loterii :) Dobrze, że macie takie miejsce. I to z kominkiem :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was kochani goście :wit

Izo-Tamaryszku - moja działka faktycznie potrzebuje tylko naturalnej wilgoci do szczęścia..nawet teraz we wrześniu gdy patrzę na moje trawniki - to wydaje mi się, że widzę wręcz majową zieleń. Nie zauważyłam żeby Leśna Kałuża wystąpiła z brzegów ale mogła mieć miejsce taka sytuacja. U nas gleba wchłania wodę w każdej ilości i to w bardzo szybkim tempie..
Natomiast muszę Ci powiedzieć, że L.K. straciła w tym roku część swego leśnego charakteru. Musieliśmy usunąć przeszło dwudziestoletnie kosodrzewiny, które rosły tuż za nią. Decyzja była podyktowana głównie ich paskudnym wyglądem - nagie pnie a na czubku kępa gałęzi. W dodatku pochylały się nad ziemią zacieniając Białą Rabatę. Posadziłam na ich miejsce dwa klony japońskie i jeden klon shirasawy. Na razie to maluchy - zobaczymy jak sobie będą radzić.
Jeszcze nigdy nie miałam kwitnącej lilii wodnej we wrześniu...

Obrazek

Cd - nieco później, bo muszę wyjść. Na razie.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”